Med öppenhet som mål
Lewend Tasins skrivbord finns på Hyresgästföreningens regionkontor i Vänersborg. Men hela region BohusÄlvsborg-Skaraborg är hans arbetsplats.
Du är ny pedagogisk verksamhetsutvecklare. Vad går ditt jobb ut på?
– Jag ska stötta dem som håller i utbildningar för förtroendevalda här i regionen och skapa nya utbildningar. Men framförallt ska jag försöka nå grupper som tidigare inte har nåtts av Hyresgästföreningen.
I somras föreläste du Hyresgästföreningens sommarläger på Solgården, om vad?
– Vi träffade barn och ungdomar från flera områden i Västsverige och talade om personlig utveckling, hur man skapar sin egen identitet och hur man kan gå till väga om man vill förbättra sitt bostadsområde eller arrangera något kul för kompisarna på gården.
I Stockholm var du med om en kulturkrock inom Hyresgäströrelsen, vad hände?
– Det nya, som ungdomarna stod för, uppfattades som främmande och skrämmande av de äldre som varit med i Hyresgästföreningen länge. Samtidigt saknade de unga verktygen för att ta sig in i en traditionell förening med valberedning, styrelsearbete och protokoll. Det blev en krock som slutade med att föreningen gick miste om ungdomarnas engagemang.
Hur kan liknande krockar undvikas?
– Genom att Hyresgästföreningen blir mer öppen och inkluderande. Viljan att ta ansvar för det egna bostadsområdet finns. Inte minst bland unga hyresgäster. Nu gäller det för oss inom hyresgäströrelsen att fånga upp det engagemanget. Jag hoppas att jag, med mina erfarenheter, kan bidra till ett pedagogiskt lyft där fler känner sig välkomna och ser Hyresgästföreningen som ett forum för dem.
Berätta om din bakgrund.
– Min familj kom till Hässelby i Sverige från en kurdisk del av Turkiet när jag var sex år. Jag brukar säga att har en ”tredje identitet” eller en ”kreolidentitet”. Det betyder att jag varken delar mina föräldrars bakgrund och erfarenheter eller helt ingår i det som kallas ”svenskt”.
– Vi är många som är i den situationen i Sverige i dag. Och det är kraften och viljan att påverka, som just den här gruppen besitter, som jag bland annat vill att Hyresgästföreningen ska ta vara på.
Du har lämnat Hässelby för Vänersborg, hur ser din egen bostadssituation ut?
– Efter att ha varit inneboende hos en vän har jag nu lyckats hitta en lägenhet här i Vänersborg. Om man, som jag, kommer från en Stockholmsförort som Hässelby är det lätt att tro att bostadsfrågan är enkel att lösa bara man flyttar ut i landet. Men riktigt så är det ju inte.
Ålder: 36 år.
Aktuell: Ny pedagogisk verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Vänersborg.
Bakgrund: Uppvuxen i Hässelby. Aktiv i flera ungdomsorganisationer, föreläsare med mera.
Fritidsintressen: Att lära nya dataprogram, exempelvis för bild- och filmredigering.