Medicinsk förtur bara i Gävle

Gävleborg Näringslivsförtur är den vanligaste formen av förtur hos de kommunala bostadsföretagen. Det finns också andra sorters förturer bland annat av sociala skäl, skilsmässa till exempel. I Gävleborgs län är Gävle ensamma om att ge kommunens alla invånare medicinsk förtur till en passande bostad.
Foto: Lena Mattsson
Gävle är den enda kommunen i Gävle-Dala som ger sina invånare medicinsk förtur till kommunala lägenheter. (Arkivbild från stadsdelen Nordost.)

Hem & Hyra har undersökt reglerna för medicinsk förtur hos de kommunala bostadsbolagen i Gävleborgs och Dalarnas län utifrån svaren i Boverkets stora enkätundersökning som gjordes tidigare i år.

Enligt de 25 bostadsföretagens enkätsvar är det bara Gävle kommun som ger medi­cinsk förtur till en bostad hos sitt eget bolag, Gavlegårdarna. I Gävle har alltså alla invånare rätt till medicinsk förtur, inte bara de som redan hyr kommunalt.

Läs ocksåVad gäller för rökning i hyresrätt? Här är allt du behöver veta - som granne och rökareCigaretter i en askkopp. Är rökning i sin egen lägenhet tillåten?

Säterbostäder skriver på sin hemsida att man har ”en generös inställning till kunder med särskilda behov” men påpekar att man kräver läkarintyg av sina blivande eller nuvarande hyresgäster om de skulle råka ut för något.

Några bolag, bland andra Ockel­bogårdar, Hudiksvallsbostäder och Rättviksfastigheter, svarar att de ger förtur av sociala skäl. Två av bolagen, Tunabyggen i Borlänge och Malungshem, anger att de inte har några förturer över huvud taget.

Medicinsk förtur är alltså när någon inte kan bo kvar i sin nuvarande lägenhet på grund av en skada eller en sjukdom och därför ges förtur hos det kommunala bostadsföretaget i kommunen där man bor.

Läs ocksåAllt fler värdar säger nej till rökning – bostadsbolag försökte vräka 87-årig dement kvinnaEn kvinna i Umeå blev uppsagd från sin hyresrätt efter att hon rökt. I hyreskontraktet finns ett förbud mot rökning, men när ärendet prövades i hyresnämnden fick kvinnan bo kvar.

Ett av kraven för att få byta bostad med förtur är att den nuvarande lägenheten inte kan anpassas så att hyresgästen kan bo kvar.

För att få medicinsk förtur krävs också ett läkarintyg där läkaren beskriver patientens tillstånd och prognosen för sjukdomen eller skadan som den som söker har drabbats av.

Hög ålder ger inte förtur av medicinska skäl. Besluten om medicinsk förtur tas av kommunens tjänstemän efter besiktning av den nuvarande lägenheten och bedömning av läkarintyg.

Läs ocksåSkulle hjälpa utsatta - föreningsprofilen stoppade pengar i egen fickaBildkollage av händer som håller pengar, en skylt där det står Skatteverket, en siluett och ett loppisbord.
Läs också Så fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter Nytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.