Annons

Medlemsrekryterare avskedas – missbrukade sin yrkesroll

Helsingborg Hyresgästföreningen i norra Skåne skakas av ett infekterat personalärende. En medlemsrekryterare har fått sparken efter anklagelser om att ha ljugit, hotat och missbrukat sin makt.
Foto: Anna Hultberg/montage
På Hyresgästföreningens regionkontor i Helsingborg pågår ett känsligt personalärende.

Hyresgästföreningen ägs och styrs av medlemmarna. Att värva nya medlemmar är därför en grundstomme i föreningens arbete. I varje region är ett antal medlemsrekryterare anställda. De har i uppdrag att ta sig ut till bostadsområden för att informera hyresgäster om Hyresgästföreningens arbete och rekrytera nya medlemmar. På Hyresgästföreningens regionkontor i Helsingborg har en känslig situation uppstått. Det har visat sig att en medlemsrekryterare, anställd på Hyresgästföreningen sedan åtta år tillbaka, inte är den som han utgett sig för att vara.

Det hela började som ett medlemsärende i mängden när en av Hyresgästföreningens medlemmar besökte kontoret i Helsingborg. Medlemmen påstod att hyresvärden utan anledning stängt av vatten och el till lägenheten och att samma hyresvärd hotade hyresgäster i fastigheten. Medlemmen ska enligt Hyresgästföreningen själv ha polisanmält hyresvärden för olaga hot, misshandel och hemfridsbrott.
— Under det här samtalet fick jag se ett lagvidrigt hyresavtal på vilket vår kollegas namn stod som hyresvärd. Efter att ha undersökt saken stod det klart att det var vår kollega och hans fru som ägde fastigheten sedan två år tillbaka, säger Lillemor Nordhöj, enhetschef för juridik.

Läs också”Viktigt för oss att agera oerhört resolut”

Hyresgästföreningens regionala ledning kallades omedelbart till ett möte för att sammanställa all tillgänglig fakta i ärendet. Allt eftersom framträdde flera försvårande omständigheter.
— Hyresvärden har i sin roll som anställd på Hyresgästföreningen kontaktat en av våra ärendehandläggare för att få ut information ur vårt ärendehanteringssystem om den egna hyresgästen. Det bryter fullständigt mot våra etiska regler, säger Johan Perup, enhetschef för medlemsrekrytering.

Eftersom hyresgästen lever med skyddad identitet fick medlemsrekryteraren inte ut några uppgifter ur systemet. Men det skulle snart visa sig att det inte var första gången som medlemsrekryteraren anses ha missbrukat sin roll inom Hyresgästföreningen.
—Vår medlem påstår att medlemsrekryteraren rört sig i sin fastighet iklädd Hyresgästföreningens kläder och hänvisat till att han var jurist på Hyresgästföreningen, vilket han inte är, och att det därför inte var lönt för hyresgästen att ta sina ärenden den vägen, säger Johan Perup.
— Det är ett klockrent exempel på att missbruka sin makt, något som vi överhuvudtaget inte kan acceptera. Varje gång som vi knackar på en hyresgäst dörr och erbjuder ett medlemskap så måste vi förmedla en känsla av trygghet. Då är det fullständigt omöjligt att uppträdda på ett sådant här sätt, säger Richard Mortenlind, regionchef i norra Skåne.

Annons

Det visar sig också att en nyanställd medlemsrekryterare på Hyresgästföreningen ska ha blivit tystad av sin mer erfarna kollega. Det var när den nyanställde besökte medlemsrekryterarens fastighet för att värva medlemmar, som hon upptäckte att hyresvärden var välbekant. Vid detta tillfälle ska medlemsrekryteraren ha uppmanat henne att inte prata med ledning om saken, en uppmaning som hon enligt Hyresgästföreningen följde fram tills nyligen.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

När vidden av anklagelserna mot medlemsrekryteraren stod klar, kallades han till ett möte tillsammans med fackliga representanter. Där gavs medlemsrekryteraren en möjlighet att svara på anklagelserna, vilket han enligt Hyresgästföreningen vägrade att göra. Medlemsrekryteraren fick även förslag från sitt fack och Hyresgästföreningen om att avyttra sin fastighet, ett förslag som nekades.
— Han fick till sist möjlighet att säga upp sig själv vilket han också vägrade. När vi kommit till vägs ände fick han avsked och fick gå på dagen. Hyresgästföreningens uppfattning är att han brutit mot kollektivavtalet och att han å det grövsta åsidosatt våra etiska regler och vår värdegrund, säger Johan Perup.
— Han valde också att lämna sin fackliga organisation och istället vända sig till en privat jurist för att överklaga uppsägningen. De anser att bisysslan inte är en grund till uppsägning, vår bild är att de i övrigt inte bemöter anklagelserna mot honom, säger Richard Mortenlind.

Sett ur ett juridiskt perspektiv är anklagelserna mot den avskedade medlemsrekryteraren så pass allvarliga, att han som fastighetsägare dessutom är föremål för en utredning inom Hyresgästföreningen som skulle kunna leda till krav om tvångsförvaltning.
— Fastighetsägare har inte rätt att stänga av vatten och el egenmäktigt. Tar man sig den rätten så faller det inom ramen för när man kan kräva tvångsförvaltning då förvaltningen inte sköts på ett godtagbart sätt.
— Vi vill att hyresvärdar ska uppträda korrekt vilket han uppträtt helt i motsats till. Även hyresavtalet var lagvidrigt. Det blir en märklig situation att ha en medlemsvärvare som går runt och informerar om vad vi står för och sen agerar han själv i rak motsats till detta, säger Lillemor Nordhöj.

När Hem & Hyra vänder sig till den avskedade medlemsrekryteraren hänvisas samtliga frågor till hans ombud, Rive juridiska byrå som avfärdar Hyresgästföreningens argument för avsked.
— Arbetsgivarens skäl till avsked är rent ut sagt trams. Det som lagts vår klient till last är sådant som tidigare godkänts inom Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen har redan tidigare godkänt att en annan anställd ägt fastigheter, då var den anställde till och med föremål för ett ärende mellan honom och en hyresgäst men likväl fått arbeta kvar, säger Linda Thoresson Hortéll, jur. kand. vid Rive juridiska byrå.

Annons
Läs ocksåÖkänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal”

När Johan Perup får höra talas om Rive juridiska byrås påstående, blir han inte förvånad.
— Den kollega som de namnger har haft ett fritidshus som han velat renovera och sälja. Han frågade oss om lov att hyra ut denna under tiden för att inte förlora för mycket pengar, vilket vi var okej med. Det var ingen som helst affärsmässig verksamhet, hyresavtalet var klanderfritt och huset är dessutom sålt. Att han hade en konflikt med en hyresgäst berodde på att hyresgästen inte betalde hyran, det ärendet gick till Kronofogden, säger Johan Perup.

När Hem & Hyra åter pratar med företrädare för Rive juridiska byrå ges svaret att byrån inte vill ge några ytterligare kommentarer innan en stämningsansökan mot Hyresgästföreningen lämnats in.

Läs också Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.