Medling om nya hyror i Kinda
Kindahus har begärt en höjning med 1,2 procent från 1 januari. Alldeles för högt, enligt Hyresgästföreningen, som menar att den kommunala bostadsstiftelsen har så god ekonomi att det inte är nödvändigt med någon höjning över huvud taget nästa år.
Efter flera förhandlingstillfällen har parterna närmat sig varandra, men inte tillräckligt för att nå en uppgörelse. Därför lämnas frågan över till Hyresmarknadskommittén för medling. Det är andra året i rad som det sker.
– Det är egentligen inte pengarna vi bråkar om utan principen för hur de ska tas ut, säger Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson.
Hyresgästföreningen vill fasa ut rabatter som en femtedel av hyresgästerna har kvar sedan införandet av hyressättningssystemet ”rätt hyra” för några år sedan. Utöver detta kan föreningen tänka sig att gå med på ett mindre generellt påslag, högst 0,4 procent.
Kindahus å sin sida föredrar en högre generell hyreshöjning och menar att rabatterna inte har något med saken att göra.
– Vi behöver ett tillskott för att kunna utveckla företaget i framtiden. Men det är inga höga nivåer vi pratar om, säger Roger Magnusson, marknadsansvarig hos Kindahus.
Han vill inte uppge hur mycket mer Kindahus anser sig behöva, men menar att det är oenighet om ”småpengar” som nu gör att medlare kallas in. Enligt Hyresgästföreningen kräver stiftelsen 0,65 procent.
– Det är klart att det hade varit bättre om vi kunnat lösa det lokalt, men nu känner vi att det är lika bra att det får avgöras centralt, säger Roger Magnusson.
Hyresmarknadskommittén består av representanter från de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo och Hyresgästföreningen centralt. Medlarna tar fram ett bud som parterna får ta ställning till. Om medlingen inte lyckas slår Hyresmarknadskommittén fast vilken nivå som ska gälla och parterna har då förbundit sig att acceptera det.
Kindahus byter vd i januari och enligt Roger Magnusson kommer man under nästa år att testa ett nytt arbetssätt med tätare kontakter med Hyresgästföreningen där man diskuterar ekonomin mer löpande. Detta för att försöka förbättra förhandlingsklimatet. Men han skulle också önska att Sabo och Hyresgästföreningen tillsammans tog fram övergripande riktlinjer för vad hyresförhandlingar ska omfatta, för att undvika att parterna fastnar i detaljer.