Annons

”Meningen att vi ska få med varenda kotte”

Göteborg Zoran Dimic har sett hur Gamlestaden förändrats genom åren. Han skulle gärna se att samarbetet mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägare i Gamlestaden återupptogs.
Foto: Gustaf Görfelt
Zoran Dimic i sin bostadsrättsförenings samlingslokal. Han har bott i bostadsrätt sedan 1991, men efterlyser fler hyresrätter i området. "Det måste byggas mer, annars blir det inte en bra blandning. Och hyrorna måste vara skäliga, det är jätteviktigt".

Zoran Dimic var fyra år när han kom till Gamlestaden 1971. Sedan dess har han varit stadsdelen trogen. Idag är han ordförande för bostadsrättsföreningen SKF 9, som även är medlem i Fastighetsägare i Gamlestaden.

Han berättar att medlemmarna i fastighetsägarföreningen fått en direktkontakt via mejl till den lokala polischefen.

Läs ocksåDärför får kvinnan inte hyra ut till hockeyproffs trots "låga krav"En hockeyrink i bakgrunden och två händer i förgrunden. En hand håller ett par nycklar som symboliserar andrahandsuthyrning. Nycklarna är överkryssade.

– Vi har mycket problem med narkotika. Det är inte så mycket folk som bor här, utan de kommer från yttre områden. Men om vi ser att det till exempel förekommer försäljning på vår parkering så kan vi mejla om det. Vi har också fått tips av polisen om hur vi kan störa dem. Oftast räcker det med att hålla avstånd och fråga ”vad gör ni”. Jag tycker att de flesta som bor här i Gamlestan försöker jobba mot narkotikan så gott de kan, säger Zoran Dimic.

Fastighetsägarna diskuterar även att hyra in ordningsvakter, och har begärt in offerter av olika vaktbolag.

– Det är mycket stora problem på biblioteket. Där är det ungdomar det handlar om, men det finns inslag av någon form av missbruk också. Vi har redan väktare som patrullerar på gatorna, men ordningsvakter har vissa befogenheter som inte de har, säger Zoran Dimic.

Läs ocksåNekas hyra ut i andra hand: "Affärsrörelse att hyra ut till hockeyspelare"En Ai-genereradbild föreställandes två händer, två nycklar och en ishall med en klubba och puck.

Sedan början av 2000-talet har mycket blivit bättre i Gamlestaden, konstaterar Zoran. Kommunen har minskat andelen sociala boenden, som var extremt hög i stadsdelen tidigare. De stora fastighetsägarna sade upp kontrakten för restauranger och andra verksamheter som man visste kontrollerades av kriminella gäng.

– Sedan har vi lyst upp allt som gick att belysa, plockat bort buskar och rustat upp. Tryggheten har ökat, men det är klart att man aldrig kommer att bli av med problemen helt och hållet, säger Zoran Dimic.

Annons

Han tycker också att han ser en större förändring över tid, som inte bara är lokal. Människor är mer oroliga idag än förr.

Läs ocksåBoende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”Sapko Sinai Kinesiska muren

– Stadsdelen är mer låst än när jag var barn. Då kunde vi springa mellan gårdarna, idag är det pansardörrar. Vissa har inte ens kod, man måste känna någon som bor där för att få komma in. Men annars är stämningen öppen här, folk är inte rädda för att kommunicera med varandra, säger Zoran Dimic.

Vad säger du om skillnaden mellan hyresgäster och de som äger sitt boende?

– Att det är jätteviktigt att vi lyckas införliva det nya med det gamla, annars kommer vi att få problem. Det måste byggas mer hyresrätter här för att det ska bli en bra blandning. Och hyrorna måste vara skäliga, det är jätteviktigt. Idag kostar en ny trea kanske 12 000 kronor i månaden, en fyra 14 000. Bara höginkomsttagare har råd med sådant. Och att köpa en bostadsrätts-tvåa kostar 2,4 miljoner. Hur ska alla få råd att bo då?

Numera finns ingen lokal hyresgästförening i Gamlestaden och hyresgästerna har ingen representation i er förening. Vad tänker du om det?

– Hyresgästerna måste vara med. Meningen är att vi ska få med varenda kotte i detta. Hyresgästerna är ju med genom sina värdar, men de får se till att gå ut med ordentlig information till de boende. Och Hyresgästföreningen borde absolut vara med, jag förstår inte varför de inte redan är det.

Annons

LÄS MER:

Hyresgästen: ”Jag vill gärna vara med”

Hyresgästföreningen: ”Vi hade behövt vara engagerade där”

Inflyttade i nybyggt tjänar mer

Gamlestaden: 100 år av segregation, bostadsbrist och hyreskamp

Läs också Åtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägning Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.