Nya siffror: Var femte hyresgäst har behövt låna pengar i jul

Nyheter Svenska hyresgäster har det tufft ekonomiskt. En av fem har behövt låna pengar under jul och nyår, visar en ny undersökning från Hyresgästföreningen.
Foto: Gry Ellebjerg, Montage

Högre hyror och dyrare mat. Det är svåra ekonomiska tider för många hyresgäster. I går berättade Hem & Hyra om Erik Eklund och Linnea Blomberg som tvingats låna pengar för att betala sina räkningar.

Den genomgång som vi gjort visar att hyresgäster lägger en större andel av inkomsten på boendet än bostadsrättsägare och att 2025 kan bli det tuffaste året hittills för hyresgäster.

Läs ocksåDärför är fjärrvärmen dyrast där invånarna tjänar minstFjärrvärme, din ekonomi 2025

Nu kommer nya siffror som talar samma språk. Enligt en undersökning som gjorts på beställning av Hyresgästföreningen är det mer än var femte hyresgäst som behövt låna pengar i jul.

– Januari och februari är en tid då många går på knäna och där man ser sina sista sparpengar rinna i väg. Jag blir väldigt orolig över att så många till och med tvingas ta lån för att klara av att betala räkningarna, säger Marie Linder förbundsordförande för Hyresgästföreningen i ett uttalande.

Läs ocksåVärmeslaget – så blev fjärrvärmen en viktig del av hyresförhandlingenFjärrvärme, värmeslaget

Hyresgästföreningen har låtit Indikator Opinion ställa ett antal ekonomirelaterade frågor till en slumpmässigt rekryterad panel som visar på skillnader mellan hyresgäster och den som äger sitt boende.

22 procent av hyresgästerna svarar att de ”instämmer helt eller till viss del” på påståendet att de behövt låna pengar för att klara extra utgifter kopplade till jul och nyår.

Barnfamiljer sticker ut ännu mer, där är totalsiffran hela 31 procent.

Läs ocksåDärför kan 2025 bli sämsta året för hyresgäster – Erik, 30: ”Jag mår skit”

Men för den som äger sitt boende är siffran i stället 9 procent.

Även Erik Eklund och Linnea Blomberg hade det tufft under december. För dem kom räddningen i form av en insändare i lokaltidningen där Svenska kyrkan erbjöd hjälp.

– Jag såg en insändare i tidningen om en julgåva, och då tänkte jag att ”ja, då kan vi ju söka det”. För vi hade inte ekonomin då heller, säger Linnea Blomberg.

Paret fick då ett presentkort på Willys men berättade för Hem & Hyra hur de även behövt låna pengar av föräldrarna för andra räkningar.

I den nya enkätundersökningen som genomförts har 3 000 slumpmässigt utvalda personer svarat, varav cirka 1 000 bor i hyresrätt och 2 000 i ägt boende.

Svaren visar också att var fjärde hyresgäst oroar sig för att bli av med sin lägenhet under 2025. Hyresgäster känner större oro än de som äger sitt boende. 27 procent instämmer helt eller delvis med påståendet att de oroar sig för att inte kunna bo kvar i sin lägenhet. För den som äger sitt boende är den siffran 10 procent.

– Hemmet ska vara vår trygga punkt i livet, det är där du vilar ut efter ett arbetspass, lever ditt familjeliv. Att så många hyresgäster nu till och med är oroliga för att ha råd att bo kvar skickar en tydlig signal om hur illa det är ställt för många, säger Marie Linder i ett uttalande.

Fakta: Här är Hem & Hyras kartläggning över det tuffa hyresåret 2025

Källa: SCB, Matpriskollen. Hem & Hyra. Grafik: András Frimmel.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.