Mer tillsyn av tatueringssalonger än i hyreshus: ”Ingen koll på när fastigheter byter ägare”

På Hem & Hyras Värsta värden-lista finns det åtskilliga hyresvärdar som har problem med mögel, dålig ventilation och skadedjur i sina fastigheter. Det finns också exempel på skyhöga nivåer av legionellabakterier.
I Hem & Hyras och SVT:s tidigare granskning ”Slumvärdarnas paradis” svarade 261 av landets 290 kommuner på våra frågor. Av dessa svarar 85 kommuner, var tredje, haft problem med oseriösa hyresvärdar det senaste året. Dessutom finns ett mörkertal eftersom fler kommuner uppger att de inte har problem med oseriösa värdar, trots att Hem & Hyra rapporterat om sådana det senaste året.
Granskningen visar också på att det finns kommuner som inte ens känner till att de har ett tillsynsansvar.
Som lagen är utformad är det kommunerna som har tillsynsansvar, men samtidigt är det upp till varje kommun hur man lägger upp arbetet. Det finns inget krav på att göra uppsökande tillsyn på icke anmälningspliktiga verksamheter som exempelvis att hyra ut bostäder.
Inspekterar efter klagomål
Christian Worén är miljöinspektör på Västmanland-Dalarnas miljö- och byggförvaltning (ett samarbete mellan Avesta, Fagersta och Norbergs kommun). Där har man har beslutat sig för att arbeta mer intensivt med att inspektera inomhusmiljö i bostäder. ADR:s hus på Hantverksvägen i Fagersta är en av de första fastigheterna som inspekteras, eftersom det kommer in många klagomål från hyresgästerna.

Han konstaterar att någon form av anmälningsplikt när hyresfastigheter byter ägare hade underlättat för både boende och fastighetsägare att undvika misstag och problem tidigt. I dag råder exempelvis anmälningsplikt för att öppna en tatuerings- eller en fotvårdssalong i bottenplan av en hyresfastighet. Medan tillsynen över resten av huset, inklusive alla bostadslägenheter, inte omfattas av anmälningsplikt.
– I dag har vi inte som helst koll på när en hyresfastighet byter ägare. När hyreshus byter ägare med täta intervall är det svårt för nya fastighetsägare att få en god överblick över husen de köper. Det skapar ibland ekonomiska problem om det finns för många brister. Nya fastighetsägare kan behöva sälja snart igen för att de inte har råd att åtgärda problemen. Det gör att bekymren fortgår och hyresgästerna inte alltid får den hjälp de behöver, säger Christian Worén.
Han menar att det också skulle kunna vara till hjälp för den som är spekulant att köpa en fastighet, om kommunerna haft bättre koll över hyreshusens kondition.
Förändringar föreslås i utredningar
Men kanske är förändringar i den riktningen på gång. I två utredningar finns förslag för att komma tillrätta med oseriösa aktörer på bostadsmarknaden. Ett lagförslag överlämnades 2023 av den förra regeringen. ”Förslagen bereds och det går för närvarande inte att säga om eller när regeringen återkommer med förslag”, hälsade Regeringskansliet i samband med Hem & Hyras granskning ”Värsta värden”.
Nyligen kom ett betänkande med ”Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön”. Även där föreslås att det bör utredas ett krav på tillstånd att ta ut hyra från bostadshyresgäster.

Karin Lindeberg, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen, har suttit med som expert i den senare utredningen. Hon är positiv till förslagen i utredningen om att införa någon form av tillstånd för att få hyra ut lägenheter i ett bostadshus.
– De allra flesta fastighetsägare är seriösa. Någon form av tillstånd underlätta att komma tillrätta med de fall där det inte är så, säger Karin Lindeberg.