Mettes nya tapeter dröjer
Rivmärken, fläckar som inte går att tvätta bort, sprickor, skarvar som släpper. Så såg Mette Hanssons tapeter ut när hon flyttade hos privata KB Gärdesgatan i Mariestad hösten 2006.
Och så ser de fortfarande ut, trots att värden redan då lovade åtgärder i kök och vardagsrum enligt Mette Hansson.
– De skulle fixa det till våren för då skulle de tapetsera om en annan lägenhet i huset. När inget hände ringde jag igen och fick veta att målaren inte hade tid men att jag stod näst i tur.
Hon har viss förståelse för att det dröjer när hantverkaren har fullt upp. Men hon tycker att det borde ha hunnits med redan innan hon flyttade in. Lägenheten hade då stått tom i ett halvår.
Enligt lagen ska byte av tapet, golv med mera ske med skäliga mellanrum. Allmännyttans organisation SABO förespråkar en intervall på 13 år för tapeter.
De flesta bolagen, även större privata, följer rekommendationen enligt Hyresgästföreningens chefsjurist Lennart Björkman.
– Mindre värdar känner ofta inte ens till den, säger han.
Men 13 år gäller bara om tapeten är normalt sliten för sin ålder. Trasiga tapeter ska hyresgästerna inte behöva stå ut med.
– Hyresgästföreningen kan hjälpa till med en bedömning. Och handlar det om hela huset kan renoveringen bli en förhandlingssak.
Att tapeten är gammal eller ful räcker inte för att kräva nytt av värden enligt Lennart Björkman.
– Frågan är om det inverkar på bruksvärdet. Det finns ingen glasklar gräns, men chansen att få rätt är liten, säger han.
Mette Hansson är inte så noga med hög trendfaktor. Hon kräver bara att tapeterna är hela och ljusa.
– Det spelar ingen roll om de kostar nio kronor rullen. Jag har frågat om jag får tapetsera själv, men värden vill inte det.
Enligt hyresvärden Roger Wallmark använder sig bolaget av ett system som består av både behovsprövning och att man lutar sig mot SABOs rekommendation om intervaller på 13 år för tapetbyten.
I Mettes lägenhet har det skett ommålning och tapetbyten flera gånger under den senaste tioårsperioden. Vilket skick ytskikten är i vet Roger Wallmark inte, men han har ingen notering om att hon skulle få nya tapeter vid inflyttningen. Ärendet kan ha hamnat mellan stolarna.
– Vi har inte lovat något. Men jag har sagt till hyresgästen att jag åker dit och kollar. Det är bättre att se med egna ögon, säger Roger Wallmark.
Hem & Hyra har granskat hur ofta de största bolagen i Skaraborg byter tapeter. De kommunala bolagen som tillfrågats använder sig av hyresgäststyrt underhåll (HLU). Det innebär att man kan få tapetserat tidigare än intervallen mot en kostnad eller avstå och då få en hyresrabatt. Kortast intervall har Mariehus: 10 år. Majoriteten av privatvärdarna byter tapeter efter behov.
– Om man får nya beror på skicket. Men om tapeterna är 8-12 år är vi mer välvilliga till ett byte, säger Jonas Danielson på Senäte.
Drömstan i Lidköping besiktigar och avgör behovet vid omflyttningar.
– Det kan gå betydligt snabbare än 12 år, säger Ann-Britt Johansson, platsansvarig.
Hon tycker att det var mer strikt med tidsintervaller förr.
– Det är mer sunt förnuft i dag. Lägenheten måste vara fräsch när en ny hyresgäst flyttar in. Enligt flera bolag frågar hyresgästerna ofta om tapeter.
– Många är intresserade av att ha det snyggt och fräscht och vill gärna ha nytt även om det inte är något fel på tapeterna, säger Erik Eriksson, vd på Wennergrens.
Så ofta får du nya tapeterSkövdebostäder: 12 år *AB Bostäder i Lidköping: 12 år *Hyresbostäder i Falköping: 12 år *Rapp Fastigheter: cirka 12 årMariehus: 10 år *Wennergrens: 12-13 år eller efter behovDrömstan: Efter behovAkelius: Efter behov Senäte: Efter behovDin Bostad: har inte svarat.
(* Har hyresgäststyrt underhåll vilket innebär att man kan välja bort nya tapeter mot hyresrabatt eller få tidigare mot betalning.)