Mia fick betala ockerhyra för skyddat boende – får tillbaka 57 000 kronor
Blocketannonsen dök upp som en skänk från ovan för Mia som levde med skyddad identitet och var i desperat behov av en bostad för sig och barnen. För att få lägenheten prioriterades kvinnor med barn som hade kontakt med relationsvåldteamet på Stockholm stad och det hade Mia.
– Trots att hyran var 16 000 kronor så tackade jag ja eftersom jag inte hade någonstans att bo. Jag löste det med lite bostadsbidrag och pengar från ett mindre arv, säger kvinnan som egentligen heter något annat men som vi kan kalla Mia.
Men efter åtta månader i lägenheten i söderort blev det ohållbart ekonomiskt och hon var tvungen att hitta en annan bostad.
När hon sökte bostäder såg hon en annons på Bostadsförmedlingens hemsida som visade en grannlägenhet till den hon hyrde. Då visade det sig att hyran för grannlägenheten, som var en fyra, var lite över 7 000 kronor, rejält mycket mindre än de 16 000 kronor hon betalade för en trea.
Hyran var egentligen 7 200
Det slutade med att hon gick till hyresnämnden och ansökte om att få tillbaka en del av hyran. I hyresnämnden där Hyresgästföreningen hjälpte henne så uppdagades att hyran för hennes lägenhet egentligen var 7 200 kronor i månaden.
Men i hyresnämnden hävdade hyresvärdens ombud att det var en social bostad som inte omfattas av jordabalkens regler om återbetalning av hyra, att hon helt enkelt inte kunde kräva tillbaka sina pengar.
Hyresvärden hävdade också att det kraftiga påslaget på över åtta tusen kronor berodde på att lägenheten var möblerad och utrustad med bland annat tvål, toapapper, salt och peppar. Men större delen av påslaget motiverade värden med att det ingick olika tjänster i hyran.
”Det känns som ett påhitt”
Bland annat skulle hyresgästen få både skyddad posthantering, VPN-skydd i datorn, överfallslarm, mobiltelefon med SIM-kort om hon ville det. Hyresvärden hävdar också att hon har gett kvinnan blanketter för att söka bostadsbidrag.
– Hon hävdar att hon erbjudit mig massa saker men att jag tackat nej, men det stämmer inte. Det känns som ett påhitt, det var knappt så internet fungerade. Det här är en efterhandskonstruktion, hävdar Mia.
Så motiverar värden en hyra på 16 000
Hem & Hyra har pratat med hyresvärden som inte vill kommentera enskilda personer av sekretesskäl. Men hon berättar att de bedriver jourhemsverksamhet och har flera lägenheter där alla hyresgäster erbjuds olika tjänster och utrustning och att hon är tillgänglig dygnet runt. Hon motiverar hyran på 16 000 kronor med att hon har kostnader för att bedriva den här typen av verksamhet, bland annat utrustning, hennes lön och försäkringar.
– Men jag kan inte röja vad enskilda personer har fått, säger personen som vill vara anonym.
Men när ärendet prövades så gick hyresnämnden på hyresgästens linje. I beslutet slås fast att hyresvärden genom sitt företag erbjuder jour- och familjehemsplaceringar i olika boenden, men att det inte är så i just Mias fall med den aktuella lägenheten i Farsta. Hyresnämnden beslutar att värden får lägga på tio procent för möblerna och 700 i månaden för el och internet och att Mia ska få tillbaka 57 218 kronor.
– Det kändes som en lättnad och en liten upprättelse när jag fick beskedet, säger Mia.
Värden tog strid och överklagade
Men hyresvärden köpte inte nämndens beslut utan har överklagat till hovrätten där det ligger i väntan på avgörande. Nu återstår att se om hovrätten anser att det går att kräva återbetalning av hyra eller inte för den här typen av bostäder.