Annons

Michaela fick lya med rabatt

Västra Götaland Unga har det extra svårt i jakten på bostad, men allt fler kommuner i Västra Götaland agerar. Michaela Toivainen i Trollhättan fick en rejäl hyresrabatt.
Foto: Minna Ulin
Michaela Toivainen är positiv till specialinsatser för unga. – Alla lättnader är välkomna, även unga med låg lön ska kunna flytta hemifrån, säger hon.

Michaela Toivainen, 22 år, flyttade in i sin trea på Kronogården i Trollhättan i januari. Att lägenheten omfattas av en ungdomsrabatt fick hon veta när hon skrev på kontraktet.

– Jag hade tagit den ändå, men rabatten gör jättemycket. Det hade blivit knapert utan.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

När rabatten på 1 570 kronor är dragen betalar Michaela drygt 4 700 för den nyrenoverade bostaden. Tack vare en inneboende går ekonomin ihop.

Rabatten är 25 procent första året men trappas ned. Om Michaela bor kvar och betalar full hyra tredje året är inte helt klart. 
– Jag kanske får jobb i Göteborg, då flyttar jag dit. Det är mer varifrån man får pengarna än hyresnivån som styr, säger hon.

Annons

Länsstyrelsen i Västra Götaland analyserar bostadsmarknaden på regeringens uppdrag. Det kärva läget för unga återkommer varje år.
Nytt är att antalet kommuner som gör något åt saken med riktade satsningar har ökat i länet: från 9 till 13 sedan 2008. 

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Mölndal, Sotenäs och Strömstad satsar bland annat på om- eller nybyggnad av särskilda ungdomsbostäder. I Mariestad ser kommunen arbetet med att skapa flyttkedjor som en insats för unga. Göteborg, Alingsås och Skövde satsar på riktad bostadsinformation, i Töreboda skapar kommunala värden små lägenheter genom att plombera rum. 

Billigare hyra för unga finns i bland annat Lysekil och i Trollhättan, via Michaela Toivainens värd Eidar. Här infördes hyresrabatten 2010 i områden med många tomma lägenheter. Vakansproblemet är historia i dag men inte rabatten.
– Den är så uppskattad att vi ville ha den kvar. Det är så mycket annat än hyran som ska betalas när man flyttar hemifrån, säger Eidars uthyrningschef Madeleine Berglund-Rehndell.

Annons

Hjälper då de riktade insatserna mot problemet för unga att få in en fot på bostadsmarknaden? Det svarar inte Länsstyrelsens rapporter på.
– Nästa steg är att följa upp utfallet. Men att kommuner har särskilda insatser för unga visar på ett engagemang. Det är bra, säger länsbostadsdirektör Göran Carlsson.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,
Fakta: Kommuner med särskilda insatser för unga 2012

• Alingsås (bostadsinformation till unga)

• Göteborg (bostadsinformation till unga)

• Kungälv (hyresgarantier)

• Lysekil (hyresrabatter)

• Mariestad (ser arbetet med att skapa flyttkedjor som en särskild insats för unga)

• Mölndal (ny- eller ombyggnad till ungdomsbostäder)

• Skara (privata fastighetsägare bygger om lokaler till ungdomsbostäder)

• Skövde (bostadsinformation till unga)

• Sotenäs (ny- eller ombyggnad till ungdomsbostäder, nyproduktion av små lägenheter med rimlig hyra)

• Strömstad (ny- eller ombyggnad till ungdomsbostäder)

• Trollhättan (hyresrabatter)

• Töreboda (plombering av rum i större lägenheter)

• Vara (hyresgarantier)

Källa: bostadsmarknadsanalys 2012, Länsstyrelsen i Västra Götaland 

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.