Annons

Migrationsverket krävs på 190 miljoner för ”onormalt slitage”

Örebro Trots att Migrationsverket betalat hyra och löpande kostnader för boenden under flyktingkrisen, kräver hyresvärdarna ytterligare ersättning för onormalt slitage. Hittills har 80 miljoner betalats ut. Men värdarna är inte nöjda, de menar att Migrationsverket försöker hålla nere kostnader på felaktiga grunder.

I september är målet att alla de tillfälliga migrationsboenden som tillkom under flyktingkrisen ska vara avvecklade. Det är ägare till dessa anläggningsboenden och hyreslägenheter, som tillsammans krävt 190 miljoner av Migrationsverket för onormalt slitage. Av dem har 80 miljoner hittills betalats ut.

Av dessa 190 miljoner kronor gäller 19 miljoner krav för vanliga hyreslägenheter. Varav 9,6 miljoner betalats ut.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Enligt Migrationsverket beror skillnaden mellan de sökta och de utbetalda pengarna på att de gör samma avdrag som Sabo gör med hänvisning till åldern på det som ska ersättas.

– Mycket av slitaget hade kunnat undvikas om man inte hade placerat så många personer i samma rum eller hade haft personal på plats som kunde visat hur saker fungerar i Sverige. Vi bad om att få pengar till en halvtidstjänst, men fick nej. I stället måste våra hyreshus totalrenoveras nu. Det är fuktskador, mögel, trasiga fönster, fuktskadade golv, trasiga handfat och tvättstugor, säger Bengt Reinus vid Front Line Fastigheter som tidigare hyrt ut till Migrationsverket i Kopparberg.

Front Line har begärt över 900 000 kronor för 12 lägenheter. Men fick drygt 500 000 från Migrationsverket.

Läs ocksåBoris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget tornEn man står och lutar mot en pelare i ett rum med takfönster.

– De går till konflikt i allt som går att gå i konflikt med – och lite till. Deras jurister vet att jag måste till 100 procent bevisa hur gamla ytskikten är och när skadan uppstått. Annars behöver de inte betala och vi har inte den ekonomin att vi har råd att driva det här juridiskt, säger Bengt Reinus.

Ett problem är att situationen var så akut att boenden kom till i all hast och därför kan sakna ordentliga besiktningsprotokoll. Detta hålls nu emot hyresvärdarna som har svårt att bevisa att skadorna uppstått när Migrationsverket hyrt.

Å andra sidan, att Migrationsverket håller igen – sparar skattemedel.

Annons
Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

Ni har ju redan fått hyra, hur kommer det sig då att ni ändå vill ha mer?
– Hyrorna de går ju åt till det vanliga: vatten och el och avlopp. Sen har vi fått lite högre hyra när vi hyrt ut till Migrationsverket än till vanliga hyresgäster och det är klart det blir lite över. Sen är vi som hyr ut hyreslägenheter ändå vinnare jämfört med dem som har hyrt ut anläggningar. Vi rustar upp det som är förstört och hyr ut privatpersoner. Men de som sitter med förstörda anläggningsboenden … värdet för dem är ju nästan noll även om man rustar dem, säger Bengt Renius.

Kraven på ersättning gäller även stölder liksom ren skadegörelse som klotter, sönderslagna rutor eller eldning. Och där har hyresvärdarna som Hem & Hyra varit i kontakt med fått olika besked. Vissa har fått pengar utbetalda. Andra inte.

I Kungsör har det kommunala bostadsbolaget begärt drygt 85 000 kronor och fått vad de begärt. Men det krävdes argumentation.

– De boende tog med sig en del saker – brandvarnare och toalettsitsar. Sånt de kanske trodde att de kunde ha nytta av på annat håll. När vi sökte pengar för detta fick vi först besked om att Migrationsverket ansåg att de inte kunde ta ansvar för det som någon tagit. Utan att vi skulle kräva det från dem som gjort det. Men hur ska vi kunna veta vem som gjort det? Enligt oss är Migrationsverket förstahandshyresgästen och de hyr ut i andra hand, alltså ska de stå för sådant. Gör inte de det, måste ju våra hyresgäster stå för kostnaderna och det är inte rätt, säger bolagets vd Mats Åkerlund.

Mats Åkerlund säger att Migrationsverket sedan gav med sig och betalade även för det som stulits. Men samma resonemang har företrädaren för ett anläggningsboende i Värmland fått höra när det gällde skadegörelse.

– De har blivit striktare och vill inte betala för skadegörelse och stölder vilket vi tycker är orimligt. Vår hyresgäst är Migrationsverket – de har ansvar för dem som bor, säger Mattias Hellström som arbetar för Bert Karlssons företag Jokarjo och som har haft anläggningsboenden bland annat i Värmland och Dalarna.

Ni har ju redan fått hyra från Migrationsverket, hur kommer det sig då att ni ändå vill ha mer?
– Det ingår inte i någon hyra att man ska få slå sönder och stjäla saker. Det är skador som är orimliga att acceptera för en hyra, säger Mattias Hellström.

Annons

Migrationsverket har tagit juridisk hjälp utifrån för att avgöra vem som är ansvarig för skadegörelse och stöld.
– Flood Herslow Holme bedömning – som vi stämt av med före detta justitierådet och professorn i civilrätt Bertil Bengtsson – tyder på att Migrationsverket inte bör kunna göras skadeståndsskyldiga för uppsåtliga handlingar såsom skadegörelse eller stöld som har orsakats av asylsökanden, oavsett om upplåtelsen varit andrahandsupplåtelse eller upplåtelse för inneboende. Detta är grunden som Migrationsverket baserar sitt ställningstagande på, säger Jesper Hayland vid Migrationsverket.

Hur kommer det sig att olika hyresvärdar och ägare fått olika besked om detta?
– Jag kan inte svara på hur det kommer sig att hyresvärdarna fått olik information men detta kan förstås bero på bristande internkommunikation eftersom att handläggningen numera sker centralt, detta är givetvis olyckligt, säger Jesper Hayland.

 

Så här mycket har hyresvärdar krävt och fått i Region Mitt/ Aros Gävle:

Bolag   Antal lägenheter Krav Utbetalt
Avslutade ärenden
Front Line Fastigheter Kopparberg 12 12 923 596 553 706
Hedemorabostäder 3 2 177 295 1 752 892
Bollnäsbostäder 2 314 006 314 006
Laxåhem 1 26 802 26 802
Karlskoga hem 1 99 711 71 140
Kungsörs Fastigheter 4 124 005 124 005
Pågående ärenden
Laxåhem 1 33 748
Bollnäs Bostäder 1 15 169
Hedemorabostäder 3 33 378
Hagforshem 2 28 318
Karlskogahem 1 26 020
Thomas Lundberg Fastighetsförvaltning, Flen 1 37 421

Källa: Migrationsverket

Läs också Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.