Mikaela fick hyrespengar i retur
Mikaela Krüger suckar. Det har varit påfrestande att ligga i konflikt med sin hyresvärd. Men hon ställer upp när Hem & Hyra ringer. Hon är ett exempel på att inte ta hyresnivån för given. Nu har hon flyttat, tillsammans med sin sambo, ett litet barn och två hundar. Hem till sina föräldrar.
– Vi letar lägenhet överallt. Till och med i andra kommuner. Men det är inte lätt, säger hon.
Bakom sig lämnade hon en trea i en mindre ort i Älmhults kommun som hon betalade 4 600 kronor i månaden för. Men det var inte rätt hyra, skulle det visa sig.
Hyresfastigheten där hon bodde har bytt ägare flera gånger under de fem år hon bott där. En av dem gick i konkurs. Eftersom det från början finns en förhandlingsordning på huset så följer den med vid ägarbytena. Det betyder att alla ändringar i boendet, samt hyran, måste förhandlas med Hyresgästföreningen.
Det är egentligen inte nuvarande ägare som har gjort fel när det gäller hyresnivån, konstaterar Victor Herrera, ärendehandläggare hos Hyresgästföreningen.
– De har fått ärva felet. Men de har ändå en skyldighet att ta reda på vad som gäller, en undersökningsplikt, säger Victor Herrera.
Tvisten började med olika brister i boendet. Sedan bestämde värden att elen inte längre skulle ingå i hyran och slutligen blev Mikaela Krüger uppsagd för det skulle renoveras.
– Elen ingick och hyran var satt efter det. Då kan inte värden ensam ändra på det. Hon har dessutom betalat fel hyra ända sedan hon flyttade in och när det ska renoveras med standardhöjande åtgärder ska man ta in hyresgästens godkännande. Man får inte ändra villkor på det här sättet. Annars är det brott mot förhandlingsordningen, säger Victor Herrera.
Mikaela Krüger kände att hon inte längre ville bo kvar i lägenheten.
– Vi kunde komma överens med värden och gjorde en uppgörelse så att hon bland annat får tillbaka mellanskillnaden av vad hon betalat för mycket under de här åren, säger Victor Herrera.
Det blev 9 000 kronor.
– Jag tycker egentligen att det är för lite med tanke på att lägenheten var i så dåligt skick. Men det känns ändå okej, säger Mikaela Krüger.
Har du något råd att ge efter detta?
– Kontakta Hyresgästföreningen och ta hjälp av dem. Det var Victor som såg i hyreslistan att jag betalde för mycket i hyra, det visste inte jag. Och läs kontraktet noggrant. Står det att vissa saker ingår så ska det göra det.
- Om din hyresvärd har förhandlingsordning så måste alla förändringar kring ditt boende förhandlas med Hyresgästföreningen. Värden får inte ensidigt ändra villkor.
- Är du osäker på om du betalar rätt hyra så kontakta Hyresgästföreningen. Din hyra kan alltid prövas av hyresnämnden, även om det inte finns förhandlingsordning. Du kan ha rätt att få tillbaka mellanskillnaden om du betalat för mycket.