Annons

Mikron orsakade brand – hon blev bostadslös

Stockholm En kortslutning i mikrovågsugnen orsakade en brand i köket. Men när elden var släckt var Lotta Alm inte välkommen tillbaka. Lägenheten ansågs vara så skadad att hyresavtalet förfallit.
Lotta Alm får inte flytta tillbaka till sin lägenhet som har renoverats efter branden.

I februari för två år sedan fick Lotta Alm, 54, ett telefonsamtal till jobbet. En av grannarna hade vädrat brandlukt från hennes lägenhet i Sollentuna norr om Stockholm.

Det visade sig att hennes mikrovågsugn spontant drabbats av en kortslutning och fattat eld.

Läs ocksåMikron tog eld – då blev Lotta av med lägenheten

När släckningsarbetet var klart konstaterade skadeinspektören att stora delar av trerummaren var brand- och sotskadade. Försäkringsbolaget rekommenderade hyresvärden, som i det här fallet var en bostadsrättsförening, att riva ut hela lägenheten ner till stommen och bygga upp lägenheten på nytt.

Nio månader senare var lägenheten färdigställd och redo för inflyttning. Men inte för Lotta Alm.

Hyresvärden ansåg att lägenheten blivit så brandskadad att den inte längre var brukbar för det avsedda ändamålet. Hennes kontrakt hade med andra ord gått upp i rök tillsammans med delar av inredningen, vilket Hem & Hyra tidigare skrivit om.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Även tingsrätten gjorde samma bedömning. Det faktum att Lotta Alm inte själv kunnat bo i lägenheten sedan branden anses objektivt sett bevisa att lägenheten inte varit brukbar för sitt ändamål. Att hon inte själv orsakat branden har ingen betydelse.

Efter 17 år som hyresgäst i huset var Lotta Alm därmed bostadslös. Själv är hon säker på att det är ekonomiska intressen som ligger bakom att bostadsrättsföreningen inte vill ha kvar henne tillbaka.

– Man använder sig av en lag som är hundra år gammal för att förhindra mig att flytta tillbaka, säger hon.

Annons
Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Förra veckan, drygt två år efter branden, har Svea hovrätt avgjort ärendet. Hovrätten konstaterar att lägenheten drabbats av sotskador till den grad att man tyckt det vara nödvändigt att bygga upp bostaden från grunden. Detta faktum anses enligt hovrätten vara skäl till att hyresavtalet ska förfalla.

Förutom att hennes överklagan ogillas döms Lotta Alm att betala bostadsrättsföreningens rättegångskostnader på över 200 000 kronor.

När Hem & Hyra når henne befinner hon sig fortfarande i ett chockliknande tillstånd.

– Det här är en fruktansvärd personlig tragedi. Att bli av med sin bostad på det här sättet, det känns som ett dödsfall för mig.

Både Lotta Alm och hennes juridiska ombud är kritiska till att föreningen valde att riva hela lägenheten ner till stommen.

– Det fanns till exempel ingen anledning att slå ner kaklet i badrummet bara för att det var nedsotat. Men det spelar väl egentligen ingen roll, det var aldrig tänkt att jag skulle få flytta tillbaka ändå.

Lotta Alm tycker att det är både omodernt och skrämmande med en lagstiftning som i värsta fall gör en hyresgäst hjälplös i händelse av en brand.

Annons

– Jag kommer inte att vara den sista som drabbas. Kanske kan man förhindra att någon annan människa råkar ut för samma sak genom att belysa detta.

Eftersom Lotta Alm inte stått i någon bostadskö är hon nu helt och hållet hänvisad till andra personers välvilja.

– Jag och min sambo har fått hyra ett hus i andra hand ett tag framöver. Men så småningom måste man ju flytta igen och vart tar man då vägen?

Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp bekräftar att man som hyresgäst kan riskera att råka illa ut vid svårare former av bränder.

– Ett fruktansvärt tragiskt fall. Jag har inte sett regeln tillämpas så här extremt tidigare, men av allt att döma stämmer domen överens med gällande lagstiftning.

Det finns sedan en längre tid ett färdigt lagförslag om att ändra lagen så att den hyresgäst som inte är vållande till en brand får bo kvar, men regeringen har ännu inte tagit upp frågan. Inom kort kommer regeringens att presentera en ny utredning kring hyresgästers rättigheter i samband med renovering.

Läs också Vaktmästaren Kenneth räddade kvinna ur brinnande lägenhet: "Hann aldrig tänka" Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.