När miljardären flyttar in tas sexförbudet bort
Roger Akelius styr ett bolag som äger hyresrätter för miljarder runt om i världen. Nu vill han se hur hans hyresgäster har det. Under ett års tid ska han testa hur det är att bo hos sig själv.
Varför ville du flytta in i dina egna lägenheter?
– Jag vill hyra som vanlig hyresgäst under ett år för att se vad som kan förbättras. Jag är en jobbig ledare som är fixerad på detaljer och det finns inget bättre sätt att förbättra service än att själv leva som kund. Vad skulle hända om bostadsministern försökte skaffa en lägenhet som vanligt folk gör? Vad skulle hända om chefen för Boverket skulle ansöka om tillstånd för att renovera en egen villa? Chefen för Volvo borde köra en sju år gammal Volvo. Ingvar Kamprad var värre på detaljer än vad jag är.
Du flyttade in i en av Akelius hyresrätter i London i september. Vad är det för lägenhet?
– Det är en takvåning på 76 kvadratmeter med egen terrass och milsvidd utsikt över London, sedan är ångbastu-dusch ett måste och det har den. Hyran är tjugotusen kronor.
Vad har du sett för saker som kan förbättras förbättras ?
– Engelska hyreskontrakt är på sjutton sidor och kan förkortas till fyra. Vi ska ta bort texter om att det är förbjudet att grilla och utföra illegal eller omoralisk verksamhet på takterrassen. Om en hyresgäst vill utföra en kärleksakt med utsikt över London, en varm stjärnklar sommarnatt, så är det inte ett problem för värden. Sen har jag rensat bort massor av skyltar i alla våra hyreshus. Det är ingen skillnad på mig och på andra hyresgäster, frånsett att jag inte är en ensamstående mamma med fem barn utan pengar.
Ska du hyra några mer av Akelius lägenheter?
– Jag har bott hos Akelius i Paris och i Berlin. Jag hyr i London något år, men bor inte där mer än två till tre månader under året. Jag hoppas att jag därefter orkar ytterligare en stad.
Har du några förmåner som hyresgäst hos ditt eget bolag?
– Nej, inte mer än att jag går före i kön, det gör alla anställda.
Du ville flytta in i en av era lägenheter i Köpenhamn, men valde bort det, varför?
– CPR-systemet i Danmark liknar svensk folkbokföring. Jag får en doktor tilldelad, jag ska deklarera och hela köret. Min tanke var bara att vistas kanske tio veckor sammanlagt under det år jag ville hyra. Då bor jag lika gärna i ett annat land.
Du har inga planer på att bo i dina lägenheter i Sverige, till exempel i Västerhaninge ?
– Nej, Sverige har en reglerad marknad. Det har ingen betydelse vad jag eller en annan enskild hyresgäst tycker. Jag har massor av förslag att förbättra. Men jag får inte.
Vissa hyresgäster i Sverige är missnöjda med förvaltning etc och det vore intressant att höra om du anser att det finns förbättringspotential. Vad anser du om förvaltningen i de lägenheter du bott i hittills?
– Förvaltning har hållit hög kvalité. Där har bolaget egna kontroller. Jag har mest upptäckt onödiga skyltar, långa och svåra texter. Om ett halvår ska Akelius kunna ge all information på 120 olika språk. Då kan exempelvis en italienare söka lägenhet i New York på sitt hemspråk, läsa hyra i euro per kvadratmeter.
Så kontrakt ska skrivas och kommunikation ske på det språk som hyresgästerna föredrar?
– Några få legala handlingar måste skrivas under på landets språk, dit hör hyreskontraktet, men det blir information om innehåll på valfritt språk.
Så det blir inget provboende i Sverige alltså?
– Om Akelius hade fått bygga eleganta taksviter med stora terrasser exempelvis på Kronprinsen i Malmö, så hade jag hyrt en sådan.
Roger Akelius vill bygga lägenheter med mer service och högre standard, till exempel hundtvätt i lobbyn. Men menar att han inte kan ta ut så höga hyror som krävs i Sverige och drar en parallell mellan det svenska hyressystemet och korv.
– Den eviga frågan om hyrans storlek är som att kräva att korvar aldrig får kosta mer än fyrtio kronor per kilo. Någon kanske vill betala femtio kronor för att slippa fett eller för att få en vegetarisk korv.