Annons

Miljardsatsning i Mora – men hyresgästerna är oroliga: ”Rykten om att husen ska rivas”

Mora Hyresvärden planerar att rusta för över en miljard. Men för Rödmyren finns ingen tidsplan och hyresgästerna är oroliga. ”Det går rykten om att husen ska rivas eller säljas”, säger Maud Larsson.
Foto: Mattias Frödén
Lisa Lindström, Amanda Carlsson, Maud Larsson och Arne Pettersson är liksom många andra hyresgäster oroliga för vad som ska hända med Rödmyren. Området är i starkt behov av renovering men hyresvärden Morastrand kan inte säga vad som ska göras, inte heller när.

240 lägenheter, från ettor till fyra rum och kök. En lägenhet i varje hus – som alla har en egen tomt. Husen är grupperade för att skapa en bykänsla.

På pappret låter Rödmyren som ett trevligt område.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Hyresgästerna Amanda Carlsson, Lisa Lindström, Maud Larsson och hennes sambo Arne Pettersson kan också enas om några positiva saker med att bo i de träpanelade radhusen i utkanten av Mora:

Området är barnvänligt – ungarna kan springa mellan gårdarna för att komma hem till sina kompisar och leka.
Grannsämjan är bra.
Det är nära till skogen.
På sommaren är det fint.

Flygfoto över en del av Rödmyren. Morastrand har beräknat att det kommer att kosta 246 miljoner kronor att rusta bostäderna.

Sämsta området

Men sedan tar det stopp för kvartetten som Hem & Hyra träffar i områdets bystuga en dag i början av februari. För Rödmyren, ägt av kommunala Morastrand och byggt under andra halvan av 70-talet, är i starkt behov av renovering.

– Förre vd:n sa till oss att det här var Morastrands sämsta område, säger Arne Pettersson.
– Mora är litet, alla har hört hur det är här. Därför vill ingen flytta hit, säger Amanda Carlsson som utan framgång har försökt byta sin fyrarummare mot en trea i något annat område.
– Jag skäms för att bjuda hem folk. Det är så slitet och allt liksom bara faller ihop. I flera år har jag försökt få nya skåp i köket men nu har jag gett upp, säger Lisa Lindström.

Hon och de andra berättar om fönster så dåliga att man knappt vågar putsa dem av rädsla för att de ska ramla av. Om fönster som inte går att stänga efter att träet svällt upp när de stått öppna i regnet.

Dålig isolering gör att en del lägenheter är kalla. Andra är för varma för att elementen står på för fullt hela tiden.

Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.
Ohyra, skadedjur i lägenhet: långsprötad silverfisk
Silverfiskar är ett problem i åtminstone en del av lägenheterna. Bilden är inte tagen i Rödmyren.

Småkryp och fukt

Många hyresgäster har problem med småkryp som tvestjärtar, myror och silverfiskar.
– Anticimex har varit hemma hos mig flera gånger. De har sagt till mig att jag aldrig kommer att bli av med silverfiskarna eftersom det är så fuktigt i lägenheten. Och på baksidan är det så mycket tvestjärtar på somrarna att man inte vill vara på gräsmattan där, säger småbarnsmamman Amanda.

Hon berättar att om det regnar mycket så blir det fuktigt på insidan i köket, ovanför fönstret. Fukten lämnar randiga spår efter sig som inte går att torka bort.

Annons

Rädslan för mögel finns där även om Amanda inte har sett något med egna ögon.
– Men om saker och ting är fuktiga länge nog så blir det mögel. Och ibland kan det lukta hemskt illa på vissa punkter i lägenheten, säger Amanda som framför allt oroar sig för att hennes barn ska ta skada.

Läs ocksåDoftblock som tappades i toaletten kan kosta Karin tusentals kronorEn tvådelad bild som visar en äldre kvinna som håller ett doftblock till en toalettstol samt en närbild av en faktura med summan 3750 inringad.
Arne Pettersson, Lisa Lindström, Amanda Carlsson och Maud Larsson runt fikabordet i Bystugan, områdets samlingslokal.

Fick lägre hyreshöjning

Linda fyller på med att hon har haft mögel flera gånger, i lägenhetens tvättutrymme.
– Men standarden på lägenheterna varierar. Alla är inte lika dåliga även om det inte finns någon som är riktigt bra, förtydligar Maud Larsson som är styrelseledamot i områdets lokala hyresgästförening.

Två hus i området har rustats av Morastrand. Hyresgästerna i dessa två lägenheter fick samma hyreshöjning i år som övriga hushåll inom Morastrand – 4,5 procent. Alla andra hyresgäster i Rödmyren fick en lägre höjning, 3 procent, som kompensation för att husen är i dåligt skick.
– Det får vi vara nöjda med, menar Maud.

Fast den stora snackisen i Rödmyren är ändå vad som ska hända i framtiden. Morastrand har tagit fram en preliminär plan för renoveringar av merparten av sina lägenheter. Bolaget ligger efter med underhållet, vilket till en del kan förklaras med att man under lång tid satt fast med höga ränteavtal.

Panel och knutbrädor är inte i något vidare skick.

En miljon per lägenhet

Morastrand har räknat med att renoveringarna kommer att kosta drygt en miljard kronor. Av den summan står de 240 lägenheterna i Rödmyren för nästan en fjärdedel, 246 miljoner kronor.
Eller med andra ord – en dryg miljon per lägenhet.

Totalt har Morastrand 1 766 lägenheter. För 1 268 av dem finns det en preliminär tidsplan för när renoveringarna ska vara färdiga.

Men för Rödmyren finns ingen tidsplan alls. I stället återfinns området under rubriken ”Vidare utredning”. Det här gör att oron är stor bland hyresgästerna i området.
– Det går många rykten här. En del tror att husen ska säljas, andra tror att de ska rivas, säger Maud Larsson.

Peter Karlsson, kommunchef i Mora och tillförordnad vd för bostadsbolaget, försäkrar dock för Hem & Hyra att en rivning inte är aktuell.

Arne Pettersson och Maud Larsson är engagerade i områdets lokala hyresgästförening. De säger att kommunikationen med Morastrand har blivit bättre men att den fortfarande inte är bra. ”Det gör att det börjar bli irriterat och oroligt, att rykten sprids hit och dit”, berättar Maud.

Försäljning ett alternativ

Men – en försäljning kan inte uteslutas.

Annons

Politikerna har gett Morastrand uppdraget att se om det är möjligt att sälja en del av beståndet. Bolaget har gjort en analys, men den är inte offentlig och har inte redovisats för ägaren, Mora kommun.

Men det finns inget som säger att just Rödmyren ska säljas, enligt Peter Karlsson.
– Nej, jag vill absolut inte peka ut Rödmyren men utesluter heller ingenting, säger han.

Men Morastrand försäkrar att de tar hyresgästernas oro på allvar. Bolaget och den lokala hyresgästföreningen i Rödmyren ska bilda en samarbetsgrupp där man ska diskutera områdets framtid.
– Jag hoppas framför allt på att kommunikationen med Morastrand ska bli bättre, att de lyssnar på oss, säger Maud Larsson.

Inte bara bolagets fel

Kontakterna med Morastrand har dock förbättrats de senaste åren och dessutom fanns det sådant som inte fungerade så bra inom den lokala hyresgästföreningen tidigare. Så den bristande kommunikationen är inte enbart hyresvärdens fel.

Om Morastrand bestämmer sig för att renovera området handlar det om omfattande åtgärder. Men exakt vad kan inte bolaget säga.
– Vi behöver utreda mer, just för att det är så mycket som behöver göras, säger projektledaren Mikael Svensson.

Han tillägger att det inte bara handlar om eftersatt underhåll utan att husen i sig inte är de bästa. På 70-talet var byggkraven inte så höga som i dag.
– Det får vi leva med i dag.

Önskelista

Nya fönster, ny isolering, ny panel … Amanda, Linda, Maud och Arne har många punkter på önskelistan. Men Amanda sammanfattar det i en enda mening:
– Det handlar helt enkelt om att vi ska kunna bo som vilken hyresgäst som helst, att vi får ett bra boende.

Fakta: Får skotta och klippa gräset själva

Husen rymmer enbart en lägenhet och har var sin tomt. Boendeformen är därför i stort densamma som i egnahem och varje hyresgäst sköter sin tomt med gräsklippning och snöskottning. Husen varierar i storlek från 50 till 107 kvadratmeter bostadsyta. De mindre är i ett plan medan de större är i två. I varje by förekommer flera av de olika hustyperna.
Källa: Morastrand

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Träd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.