Annons

Miljardsatsning i rullning – men har folk råd att bo kvar?

Landskrona Nu inleds en miljardsatsning i Landskronas miljonprogram. När lägenheterna töms är framtiden för hyresgästerna oviss.
Foto: Petra Martinsson
Layla Mhawish behöver flytta snart när huset ska renoveras. Jan-Åke Linderoth vet inte när det blir aktuellt för honom. Det kan dröja, hela projektet beräknas ta minst tio år.

– Kommer folk att kunna bo kvar? Det känns som att de vill byta ut människorna och få in bättre skattebetalare. Det är så det pratas i stan. Jag är rädd för stora hyreshöjningar, säger hyresgästen Jan-Åke Linderoth som är husombud i området och Hyresgästföreningens ende representant.

Startskottet på en planerad omgörning av Kopparängen och Silverängen är att tömma ett sjuvåningshus och det inleds nu. Orosmomentet är att Landskronahem hittills inte har kunnat svara på hur mycket hyrorna höjs efter renoveringen eller hur många hyresgäster de tror kommer att flytta tillbaka.

Läs ocksåSå fick miljonprogrammet ansiktslyftning i Helsingborg
Koppargården 1 heter det första huset som ska totalrenoveras.

Det var för nästan två år sedan som polisen såg så stora socioekonomiska och kriminella problem i Karlslund att det klassades som ”ett särskilt utsatt område”. Nu har det kommunala bostadsbolaget rullat igång en gigantisk satsning som de tror landar runt en miljard. Under en boendedialog i slutet av januari beskrev bostadsbolaget att området under en tioårsperiod ska förvandlas till ”en stolthet” och en plats ”där alla vill bo”. Hus ska totalrenoveras, villor och bostadsrätter ska byggas, utemiljöer förändras och vägar och parkeringar ses över.

I cirka 18 månader beräknas hyresgästerna i det aktuella sjuvåningshuset vara evakuerade. I februari ska Landskronahem ha individuella samtal med alla för att lösa deras boendesituation. Enligt bostadsbolaget kommer det finnas ersättningsbostäder till ungefär samma hyror som hyresgästerna har idag men vd Mikael Forsbergs betonar att lösningarna blir individuella. Han säger att den vanliga bostadskön eventuellt kan frysas för att prioritera de evakuerade.

Mikael Forsberg är vd på Landskronahem.

 

Annons

Hyresgästen Layla Mhawish har inga planer på att flytta någon annan stans.
– Jag vill och kommer att flytta tillbaka sen. Jag litar på Landskronahem men jag ha inte fått svar på var jag ska bo under renoveringen, säger hon.

Jan-Åke Linderoth vet ännu inte när just hans hus ska renoveras. Tanken är dock att alla ska betas av. Han är orolig för utvecklingen och hoppas att Hyresgästföreningen nu kan mobilisera och göra allt för att hålla nere hyrorna.
– Vi har en stor uppgift framför oss.

Helena Rasmusson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen håller med.
– Hyrorna kommer förmodligen att höjas rejält. Husen behöver renoveras och det kan vi inte sätta stopp för men vi kan delta i processen och följa upp så att de boende inte blir överkörda, säger hon och påpekar att de boende har besittningsrätt och ska kunna flytta tillbaka efter evakueringen om de vill.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

 

Annons
I slutet av januari hölls en boendedialog. Landskronahem hade bara lugnade svar på hyresgästernas frågor och menade att allt kommer att lösa sig.

Karlslund består av flera kvarter. Det är Landskronahems fastigheter på Kopparängen och Silverängen som ingår i satsningen.

Under flera år totalrenoverades miljöprogrammet Närlunda i Helsingborg. Hyresgästerna blev nöjda men hyrorna höjdes med i snitt 30 procent. Läs mer här. 

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.
Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Värden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.