Annons

Miljöärenden tar lång tid

Stockholm Tusentals hyresgäster klagar på sina bostäder till miljöförvaltningen varje år. Bara en handfull ärenden leder till att hyresvärden får böta.
Akelius hyresgäster i Västerhaninge är överrepresenterade hos Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund. Lollo Norborg i mitten har haft ett ärende sedan 2012, får stöd av Kerstin Myrén och Leif Ericsson.

Lollo Nordborg har haft otaliga besök av hantverkare men fortfarande fungerar inte ventilationen. I februari 2012 anmälde hon saken till miljöförvaltningen.

– Vi är många som har samma problem. Men det senaste året har jag inte hört någonting från dem. Jag beundrar alla som står ut, säger hon.

Läs ocksåÖvikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Miljöförvaltningen är den myndighet som ska se till att hyresgäster bor hälsosamt. Buller, ventilation, temperatur och drag, liksom fukt och mögel, radon, lukt och skadedjur, är frågor som hanteras med stöd av miljöbalken. Miljöförvaltningarna i länet får varje år tusentals klagomål om boendemiljön.

Annons

Flest i Stockholm, där 600 klagomål registrerats hittills i år. I Nykvarn däremot, har man inte haft något ärende sedan 2005. Med lagen i ryggen kan miljöförvaltningen kräva undersökningar och åtgärder samt ta betalt för det arbete man lägger ner.

– Det är en ganska seg process, där hyresvärden ges tid att svara och åtgärda. Men vi kan bli tuffare, så att ett beslut inte drar ut på tiden allt för mycket, säger Karin Andersson, avdelningschef på Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Läs ocksåJeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardrömJeanette Magnusson hade bott 39 år i samma lägenhet med Poseidon som hyresvärd. Hon använda alla sina köår för att byta till sig en lägenhet där det sedan varit konstanta problem och hon utvecklat svår allergi.

När det väl händer gör det det med besked. I Sundbyberg fick bostadsbolaget Förvaltaren ett föreläggande om att bland annat få i gång ventilationen, med ett vite på 30 miljoner. I Stockholm hotas en fastighetsägare av vite på 135 000 kronor för ett kök som stått utrivet i två års tid. Under tiden har hyresgästen hunnit flytta.

Annons
Kommun Antal Kommentar
Haninge 16 Akelius har flest ärenden.
Nacka 74 Buller vanligaste klagomålet.
Nynäshamn 7
Tyresö 2
Värmdö 2 Fukt och mögel vanlig orsak.
Botkyrka 25 Pågående ärenden, de flesta från 2014.
Huddinge 53 Vite för sent svar prövas, Huge.
Nykvarn 0 Inget klagomål sedan 2005.
Salem 12 Olägenhet av djur vanligt.
Södertälje 25
Järfälla 15 Flera fall av lukt-problem.
Solna 44
Sundbyberg 35 Hot om stort vite för Ateljévägen.
Upplands Bro 9
Danderyd 18 Buller från Roslagsbanan.
Lidingö 36
Täby 83 Buller och ljusstörning vanligast.
Vallentuna 8 Inget klagomål från hyresgäst i år.
Vaxholm 5 Lukt från tobaksrök och eldning.
Österåker 17
Sigtuna 21
Sollentuna 8 Buller vanligaste klagomålet.
Upplands-Väsby 19
Ekerö 2
Stockholm 593 Vite på gång i tre fastigheter.
1 129

Fakta: Så får du hjälp

Anmäl först problemet till hyresvärden. Om inget händer kan miljöförvaltningen kopplas in.
Hyresvärden uppmanas att själv kontrollera och föreslå åtgärder.
Ett eventuellt föreläggande kan förenas med vite, som döms ut av Mark- och miljödomstolen.

Läs också Fuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för" 76-åring tvingas leva med mögelproblem – ”Har mått så dåligt att jag fått sova borta” Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.