Annons

Miljöförvaltningen dömer ut hotell för hemlösa

Malmö Socialförvaltningen köper hotellnätter på Norrvalla i centrala Malmö för miljontals kronor. Samtidigt hotar miljöförvaltningen med vite på grund av omfattande brister. Men framtiden för ”hotellet” är oviss.
Foto: Anders Paulsson
Hotell Norrvalla ska helrenoveras och de hemlösa tvingas att flytta.

Det en gång anrika hotellet, där politikern Pierre Schori vuxit upp, har sedan trettio år fungerat som en tillflyktsort för stadens allra mest socialt utsatta grupp. När inga andra alternativ återstår hamnar kvinnor och män med både missbruk och psykiska problem på Norrvalla.

Ett enkelrum med handfat, delad toalett och dusch i korridoren, varken tvättmaskin eller kök står till buds. 750 kronor per person och natt betalar socialförvaltningen för dem som inte har något annat tak över huvudet för natten. Ibland handlar det om enstaka nätter men vissa har bott här så länge att de är att betrakta som stamgäster. Det handlar om flera år. Beata Hagl vet. Hon har drivit hotellet sedan 1985. Först tillsammans med sin make och sedan själv efter han gick bort år 2002. Det har egentligen inte fungerat som ett regelrätt hotell utan här är det sedan länge Malmö stad som hyr rummen.
– Jag känner dem som bor här och jag tar ansvar för att de ska ha det bra. Att driva den här typen av verksamhet är en livsstil, säger Beata Hagl bakom receptionen en halv trappa upp i det blåmålade huset.

Läs ocksåDyra akutlösningar för hemlösa ska stoppasBristen på bostäder är akut i Malmö, kommunen bokar därför in bostadslösa på hotell och vandrarhem för mångmiljonbelopp.

Receptionens enda fönster täcks av en spetsgardin, på receptionsdisken står en vas med röda plastrosor och en blommande orkidé. Rökning är förbjuden, läser vi på en skylt, men det doftar svagt av cigaretter i den lilla vestibulen. Hit men inte längre, gäller för oss. Några rum på det fullbelagda hotellet får vi inte se. Inte heller korridorer, duschar eller toaletter.

Urindoft i korridorerna och duvlort i trapphuset. Miljöförvaltningen fick en anonym anmälan om vägglöss vilket nu lett till viteshot för Hotell Norvalla på grund av en lång rad brister.

Det var mer eller mindre en slump att Beata Hagl och hennes man tog över hotellet och därmed blev en av socialförvaltningens mesta kunder. I fjor köpte Malmö stad hotellnätter för sammanlagt 134 miljoner kronor. Norrvalla kostade kommunen 3,54 miljoner kronor vilket också utgör Norrvallas hela omsättning förra året. Men att driva ett boende för socialt utsatta är inget man gör för att bli rik, hävdar Beata Hagl. Tvärtom.
– Det är en livsstil, säger Beata Hagl.

Annons

Hon menar att hon värnar om dem som ingen annan bryr sig om. Men alla är inte nöjda. En anonym anmälan om vägglöss fick miljöförvaltningen att göra en oanmäld inspektion i somras.  De möttes av urindoft i korridorerna och fjädrar och duvlort efter de duvor som bosatt sig i trappan. Vid ett nytt inplanerat besök ett par veckor senare var det förvisso städat men långt ifrån bra. De flesta som bor här visade sig ha flyttat in mer eller mindre permanent, i snitt bor man här i två till tre år, enligt miljöförvaltningens rapport. De boende kan varken tvätta sina kläder eller laga mat vilket är att betrakta som en ”olägenhet för människors hälsa”, menar miljöförvaltningen. Nu riskerar Norrvalla vite på 30 000 kronor för bristen på tvättmöjligheter och 60 000 kronor för att det saknas möjligheter att laga mat. Fastighetsägaren har åtta respektive sexton veckor på sig att lösa problemen annars kan det dömas ut nya viten var fjärde vecka.

Läs ocksåLarmrapport: 1 070 barn i Malmö är hemlösa

Beata Hagl är oförstående till miljöförvaltningens kritik.
– Jag har tvättat mattorna i korridorerna nu. Alla boende kan hämta en egen toarulle i receptionen om de vill. Jag kan inte sätta in varken toapapper eller tvål på toaletten för då försvinner det bara. Och de flesta som bor här bryr sig om en sak och det är droger. Jag kan inte tvinga dem att tvätta sig, säger hon.

Det samma gäller miljöförvaltningens synpunkter mot att de boende varken kan tvätta sina kläder eller laga mat.
– Köper de ris eller potatis kan jag koka det till dem eller värma deras mat i mikron här bak. Men de kan inte tvätta själva. Maskinen kan gå i sönder och det samma gäller köket. Det här handlar om människor som blivit portade från stadsmissionen, säger Beata Hagl.

Annons

Hotell Norvalla AB, som blockhyr fastigheten, går en oviss framtid till mötes. Den siste december 2018 löper kontraktet med fastighetsägaren ut och Beata Hagl menar att hon inte kommer att få förlängt.
– Det blir en ofrivillig pension för mig, säger Beata Hagl.

Läs ocksåMalmö stad bokar hotell och vandrarhem för 134 miljonerBristen på bostäder är akut i Malmö, kommunen bokar därför in bostadslösa på hotell och vandrarhem för mångmiljonbelopp.

Fastighetsägaren Philip Lindström vill inte kommentera vilka planer man har för huset även om han medger att det kan bli svårt för hotellet att drivas vidare i sin nuvarande form med tanke på kraven från miljöförvaltningen. När det gäller viteshotet hänvisar han till Hotell Norvalla AB.
– Om inte verksamheten uppfyller de krav som ställs på dem så ligger det på dem att lösa det. Jag har inget ansvar för det, säger Philip Lindström.

Fakta: Hotell Norrvalla

Familjen Schori drev Hotell Norrvalla på 1940- och 50-talen. Själv lär familjen ha bott på den inredda vinden där alltså den svenske politikern och diplomaten Pierre Schori växte upp. I sina memoarer beskriver Pierre Schori hotellet som ett färgstarkt och exotiskt minikosmos. Hotellet har idag fjorton rum varav två är dubbelrum med egen toalett på rummet. De övriga tolv rummen delar på två toaletter och två duschar. Förra året hade Hotell Norvalla AB en omsättning på 3,5 miljoner kronor. Vinsten landade på 403 000 kronor.

Läs också Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare Spotify i ovanlig hyrestvist: krävs på 242 000 i överhyra av före detta anställd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.