Annons

Miljonskador efter matlagningsbrand – hyresgästen får inte flytta tillbaka

Malmö Matlagningsolja fattade eld på spisen. Fastighetsägaren MKB anser att kvinnan vållade branden som förstörde hela bostaden. Två år efter eldsvådan tvingas hon ge upp sitt hyreskontrakt.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson

Tjock svart rök bolmade ut från fönstren när grannarna larmade 112. Det var strax efter lunchtid och bara dagar före julafton. Branden hade startat när någon lagade mat i köket och enligt räddningstjänstens rapport från insatsen var det olja som fattade eld i en kastrull som stod på spisen.

Både tidpunkten och platsen är typiska, erfarenhetsmässigt de mest drabbade när det gäller bränder som drabbar boende i flerfamiljshus.Huset ägs av allmännyttan, MKB i Malmö, och ligger i västra delen av staden. Köket skadades ordentligt i det här fallet och det tog nio månader att återställa lägenheten och kringliggande bostäder som påverkats. Enligt värden landade slutnotan för allt på skyhöga 2,3 miljoner kronor.

Tvingades bo i andra hand

Hyresgästen, en kvinna i 45-årsåldern, löste tillfälligt sin situation genom att skaffa ett andrahandskontrakt med sina barn på en annan adress. Ungefär samtidigt rev MKB hennes kontrakt för brandlägenheten. Bolaget har hela tiden ansett att den blivit så pass skadad att den inte längre kunnat användas. Och att kvinnan varit vållande till branden. MKB har vägrat att erbjuda någon ersättningslägenhet.

Hyresgästen har menat att det främst handlat om ett förstört kök. Och att allt orsakats av en olycka. Hon tog strid för att få behålla sitt kontrakt men nu, två år senare, står det klart att hon inte kommer kunna flytta tillbaka. Det hade dessutom ändå varit svårt eftersom MKB redan gett nycklarna till en ny hyresgäst.

MKB Malmös kommunala bostadsbolag

I tingsrätten vittnade MKB:s skadehanterare om följderna av branden. Att köket blev totalförstört och med sotskador i andra rum. Han berättade att bjälklaget under hela bostaden var fyllt av grus och att man tvingades riva upp och tömma allt för att få bort släckvattnet som räddningstjänsten sprutat ut.

Tingsrätten anser nu att de uppgifterna, samt kostnaderna och tiden det tog att återställa, visar att skadorna varit att betrakta som ”omfattande”. Eftersom lägenheten inte gått att använda som bostad hade MKB rätt att riva kontraktet.

Enligt domen får kvinnan nu stå för rättegångskostnaderna på 36 000 kronor. Fallet kommer att följas upp med en separat process som rör ersättning för kostnaderna efter branden.

Nya regler sedan årsskiftet

I början av året började nya regler gälla, som alltså inte är går att tillämpa i detta fallet. Om en lägenhet blir totalförstörd var det tidigare upp till fastighetsägarens goda vilja om de boende skulle erbjudas en ny lägenhet eller inte. Efter lagändringen så har hyresgästen rätt att bli erbjuden ett nytt hyresavtal. Det kan gälla den förstörda lägenheten, som återställts, eller en ny likvärdig. Det är möjligt att vända sig till hyresnämnden för att tvinga hyresvärden att erbjuda ett nytt hyreskontrakt.

Fakta: Så skyddar du dig mot brand

  • Skaffa brandvarnare – sätt en på varje våningsplan och varje rum där någon sover. Glöm inte bort att då och då kontrollera att brandvarnarna fungerar
  • Skaffa en brandsläckare – den ska vara lättillgänglig. En variant med pulver är bäst och gärna på sex kilo, en sådan fyller ett helt rum och kväver elden.
  • Det bör också finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
  • I övrigt bör allt vara in­di­vid­an­pas­sat:

Har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt.

Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus.

Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.

Källa: Räddningstjänsten Syd

Glöm inte hemförsäkringen!

  • Du be­höver en egen oav­sett om du bor med ett andra- el­ler förs­ta­hands­kon­trakt.
  • En bra försäkring ska kun­na er­sätta dina egna ska­dor ef­ter brand samt eventuella krav från hyresvärden om du själv har vållat en olyc­ka.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.