Annons

Pensionär sägs upp – hade hyresskuld på 1,2 miljoner

Malmö Pensionären har inte betalat hyra på nio år. Men först i somras reagerade värden och rev hyreskontraktet. Skulden hade då stigit till över 1,2 miljoner kronor.

Den som är satt i skuld är icke fri”. Orden har tillskrivits Sveriges tidigare statsminister Göran Persson. För tio år sedan citerade hyresgästen frasen i ett brev till tingsrätten när kronofogden var honom i hälarna. Sedan dess har hans eget skuldberg växt rejält.

Mannen slutade betala hyra för sin bostad i början av 2009. Med något enstaka undantag har inga pengar betalats in sedan dess. Men först i somras reagerade hyresvärden, en mindre privat ägare, och sade upp kontraktet. Allt detta visar handlingar från olika myndigheter.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

Nu står hyresgästen inför en rekordskuld när det gäller hyreslägenheter i Malmö.

Det ingen som riktigt förstår hur dåligt jag mår över detta, säger han.

Lägenheten, en stor femrummare, ligger i ett hyreshus i ett av Malmös bättre områden. I avtalet ingår en garageplats som inte heller har betalats. Enligt värdens uträkning har de obetalda hyrorna stigit till över 1,2 miljoner kronor. På detta tillkommer ränta.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Den skuldtyngda hyresgästen har en lång historik av ekonomiska problem. Allt började med en ekonomisk krasch flera decennier tillbaka i tiden, en misslyckad fastighetsaffär kopplad till en skånsk bank. Idag är han pensionär men kronofogden har under lång tid har gjort utmätningar av hans inkomst. Redan innan hyresfrågan blev aktuell hade mannen skulder på över en halv miljon kronor.

Ur hans synvinkel hade det varit svårt att undvika den uppkomna situationen.“Handlingsförlamning” och “moment 22” kallar han det och beskriver situationen så här:

Annons
  • Utmätningarna gör att han sedan länge inte har råd med hyran. Han vill inte bo kvar i den stora och dyra lägenheten men kan inte få kontrakt hos andra värdar på grund av skulderna. Skuldsanering är inte möjlig så länge han bor kvar i den dyra femrummaren.

I somras vaknade värden till och skickade ut ett brev med en uppmaning om att betala den dryga miljonen. Men inga pengar kom in på kontot och kort därefter sades hyreskontraktet upp.

Hade jag mördat någon hade jag suttit i fängelse i tio år. Men nu är ju jag inte den typen. Skulder däremot är som att sitta i fängelse hela livet. Så ser jag på det, säger mannen.

Värden tycker jag ska låna pengar av mina barn och så här har det fortsatt fram till dagens situation.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Hem & Hyra har varit i kontakt med fastighetsägaren och hans ombud från Fastighetsägarna Syd. Men ingen av dem vill kommentera hur skulden har kunnat bli så stor eller varför man inte agerat tidigare. Flera personer i bolagets styrelse slänger på luren när vi ställer frågor. Under hösten ska parterna mötas i hyresnämnden för att reda ut uppsägningen. Mannen är medlem i Hyresgästföreningen men har ännu inte begärt någon assistans från det hållet. Enligt uppsägningen ska femrummaren vara utrymd i december.

Malmö stads budgetrådgivare ser ett enda möjligt alternativ för någon som hamnar i en skuldfälla av den här typen.

Annons

–  Han har ju ett stort problem om man säger så. Han måste flytta till ett nytt boende och det är ju inte så lätt här. Han kanske kan vända sig till socialtjänsten för att få hjälp med detta och senare försöka sanera skulderna, säger Elisabet Carlsson som är kommunens budget- och skuldrådgivare.

Varför värden inte har agerat är oklart men Elisabet Carlsson känner till liknande fall som har landat i hyresskulder på hundratusentals kronor. I dessa fall beskriver hon motivet som “missriktad vänlighet” från värdens sida.

– Det är ju inte så smart att göra så. Man gräver hålet djupare, djupare och djupare, säger hon.

Hyresvärden har påbörjat processen hos kronofogden för kunna driva in miljonskulden. Men juridiken erbjuder flera alternativ och det är inte givet att det går att driva in en skuld som sträcker sig så långt tillbaka. Det finns preskriptionstider och det kräver att dessa har brutits, genom till exempel påminnelser, för att det ska vara möjligt att få in hela beloppet.

Läs också Ökänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal” Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.