Mimers hyror dröjer ytterligare
[Uppdaterad] Mimer vände sig i slutet av januari till Hyresmarknadskommittén (HMK) efter att hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen hade kört fast. Det kommunala bostadsbolagets senaste bud låg då på 2,9 procents hyreshöjning, medan Hyresgästföreningen hade gått upp till 1,7 procent. Men, som P4 Västmanland var först att rapportera, valde HMK att inte lämna något medlingsbud.
– Ibland kan det bero på att Hyresmarknadskommittén anser att parterna inte har uttömt alla förhandlingsmöjligheter, men i det här fallet tror jag att det handlar om att representanterna i Hyresmarknadskommittén inte har lyckats komma överens om ett medlingsbud, säger Johan Kretz, förhandlare på Hyresgästföreningen i Västerås.
Kan det inte vara så att HMK anser att ni kan göra mer själva för att komma överens?
– Det kan vi lugnt utesluta att det handlar om i det här fallet. Vi har haft sju förhandlingstillfällen och står väldigt långt ifrån varandra, säger Johan Kretz.
Enligt Mimers vd Mikael Källqvist framgår det av Hyresmarknadskommitténs beslut att de inte har kunnat komma överens. Nu har Mimer valt att återigen skicka ärendet till HMK, som då kommer att ha en annan sammansättning av representanter. Kommittén har sitt nästa sammanträde 12 mars.
– Vi hoppas att de då kommer med ett medlingsförslag. Normalt brukar det vara upp till parterna att bestämma om datum för ikraftträdande och retroaktivitet, men det har varit ett av problemen så vi hoppas att de ger ett förslag även där, säger Johan Kretz.
Har det varit en viktig fråga i förhandlingarna?
– Det blir ju en viktig punkt. Om Mimer drar ut på förhandlingarna tycker vi inte att de ska tjäna på det, och retroaktivitet slår hårt mot hyresgästerna om de får en höjning som sträcker sig tillbaka till januari men inte kan börja betala förrän på aprilhyran, säger Johan Kretz.
Även Mikael Källqvist hoppas på ett så snabbt beslut som möjligt.
– Vi måste komma i mål med hyresförhandlingarna så att våra hyresgäster så snart som möjligt får reda på vad de ska ha för hyra framöver, säger han.
Hur ser du på frågan om retroaktivitet och ikraftträdande?
– Det här gäller 2019 års hyror som gäller från 1 januari, så det är det vi väntar på besked om, säger Mikael Källqvist.
Är din utgångspunkt att de ska gälla retroaktivt?
– Nej vi har ingen utgångspunkt. Vi väntar på vad Hyresmarknadskommittén säger och sen kommer vi att förhålla oss till det.
Enligt Johan Kretz har Mimer lagt bud som Hyresgästföreningen aldrig skulle kunna acceptera och som är långt över nivån på jämförbara orter, vilket har gjort att förhandlingarna dragit ut på tiden och i praktiken lämnat HMK som enda alternativ.
– Jag skulle kunna säga samma sak om Hyresgästföreningen, när de lämnar bud på 1,45 procent trots att de vet att inflationen är långt över det. Vi har aldrig någon annan ambition än att komma överens lokalt, men vi måste få rimligare bud. Jag upplever att det bara är en part som vill ta ett långsiktigt ansvar för hyresrätterna i Västerås. De bud vi får är för låga för att vi ska kunna ha en långsiktigt stabil ekonomi, säger Mikael Källqvist.
Hyresmarknadskommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.
Kommitténs uppgift är att lösa tvister i de årliga hyresförhandlingarna, när Hyresgästföreningen och ett kommunalt bostadsbolag har svårt att komma överens på egen hand.