Mimers hyror klara efter medling
Hyresförhandlingarna mellan Mimer och Hyresgästföreningen strandade i slutet av januari och bolaget vände sig till Hyresmarknadskommittén (HMK) för att få ett medlingsbud. När HMK hade haft sitt sammanträde i februari stod det dock klart att inte heller kommittén lyckades komma överens.
I förra veckan höll HMK ett andra möte, där frågan lyftes en nivå högre inom branschorganisationen Sabo och Hyresgästföreningen. Rekommendationen landade på 2,45 procent. Nu har Mimer och Hyresgästföreningen skrivit på en överenskommelse om den snitthyreshöjningen, som börjar gälla 1 april.
En viktig fråga för Hyresgästföreningen var att höjningen inte skulle gälla retroaktivt, eftersom de utdragna förhandlingarna då skulle drabba hyresgästerna.
– 2,45 procent är högre än vi hoppats på, men hyresgästerna har åtminstone sluppit höjning under perioden januari till mars, och utslaget på hela 2019 blir höjningen 1,83 procent, skriver Johan Kretz, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett mejl.
De flesta av Mimers hyresgäster får en hyreshöjning på 2,61 procent, medan de som bor i nybyggda hus med så kallad presumtionshyra får en lägre höjning på 1,6 procent.
Hos Enköpings hyresbostäder blev hyreshöjningen i år 1,52 procent, hos Hallstahem 1,93 procent och Salabostäder 1,8 procent.
Hyresmarknadskommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.
Kommitténs uppgift är att lösa tvister i de årliga hyresförhandlingarna, när Hyresgästföreningen och ett kommunalt bostadsbolag har svårt att komma överens på egen hand.