Annons

”Min rekommendation är att vi bör överklaga”

Norrköping Frågan om hyrorna för Subnovas lägenheter i Hageby kan få betydelse för hela landet. Det menar Subnovas juridiska ombud, Esa Pasanen.

Som Hem & Hyra tidigare berättat vann hyresgästerna den senaste ronden i frågan om hyrorna för de drygt 30 lägenheterna ska få höjas i efterhand för åren 2009 och 2010. Hyresnämndens beslut som kom nyligen innebär att hyresvärdens krav avvisas.

Enligt Esa Pasanen, fastighetsjurist hos organisationen Fastighetsägarna Mittnord, har Subnova Proberty AB ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga till hovrätten. Det måste i så fall ske senast 7 december.

Läs ocksåDe vann kampen mot höjda hyror

– Men min rekommendation är att vi bör överklaga, säger han.

– Om beslutet står fast och det är korrekt enligt svensk lag så betyder det att man slår undan benen för alla hyressättningsmodeller i hela landet när det gäller lägesfaktorn.

Annons

I Norrköping kallas hyressättningsmodellen ”Rätt hyra” och innebär att hyran för varje lägenhet fastställs genom ett poängsystem. Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har kommit överens om hur en mängd olika faktorer ska poängsättas, alltifrån lägenhetens standard till vilken service som finns i närområdet.

Läs ocksåSubnova kritiseras för underhållsbrister

Esa Pasanen menar att hyresnämndens beslut sätter det här systemet ur spel. Han reagerar mot att hyresnämnden bedömer att Hageby och Klockaretorpet är likvärdiga områden, trots att det skiljer närmare 20 procent mellan hyror som Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen tidigare har förhandlat fram.

– Jag låter det vara osagt om hovrätten tar upp ärendet för prövning eller inte, säger Esa Pasanen.

Annons

Han hoppas dock att det blir så och menar att ett beslut i hovrätten skulle bli avgörande för hela landet.

Läs ocksåFortsatt tvist om radhushyror
Läs också Subnova överklagar beslut om hyror i Hageby till hovrätten Seger för hyresgästerna i långdragen tvist i Norrköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.