Annons

Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: ”Säger nej till glass till barnen”

Ånge De tuffa ekonomiska tiderna gör att ensamstående fyrabarnsmamman Sarah Olsson, 34, tvingas prioritera bort att köpa nya kläder och ta en fika på stan för att få ekonomin att gå runt. ”Barnen frågar efter glass, då säger jag ofta nej”.
Foto: Pär Olert
"Man har fått vända och vrida på varenda krona man har för att överleva," säger fyrabarnsmamman Sarah Olsson som påverkats av hyreshöjningarna och den höga inflationen.

Din hyresvärd, Ånge fastighets- och industriaktiebolag, Åfa, höjer hyrorna med 5,3 procent i år. Hur reagerade du på det?

– Det är tufft med hyreshöjningar. Jag har funderat på hur mycket det skulle bli, och hur mycket mindre pengar man får att leva på. Samtidigt förstår jag dem med tanke på att de håller på att renovera upp lägenheter. Men det blir ju tufft för oss som bor här.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Så slog chockhöjningarna mot landets hyresgäster. Hem & Hyra träffar fyra som berättar vad höjningarna inneburit. I den här delen möter vi Sarah Olsson i Ånge.

Redan förra året var det rekordhög hyreshöjningar. Hur påverkades du av dem?

– Jag har fyra barn, mellan tio och ett och ett halvt år gamla. Det bor just nu hos min exman i en bostad alldeles bredvid min. Det var verkligen jättetufft med ekonomin när jag bodde ihop med min exman, och det är tufft nu också. Man har fått vända och vrida på varenda krona man har för att överleva. Nu betalar jag underhåll för barnen på 6 500 kronor, plus att det är mycket kostnader med vinterkläder, kläder, mediciner om de blir sjuka och kostnader för barnens intressen som vi hjälps åt med.

”Man vill ju bara leva”

Vad drar du ner på?

– Saker till mig själv, som kläder och skor. Det är ofta jag tittar på saker som jag vill ha, men jag vet att jag inte kan köpa dem för att jag inte har råd. Jag vill kunna gå ut och fika eller äta med någon. Men det går liksom inte. Det är tråkigt, man vill ju bara leva.

Sarah Olsson, 34, i Ånge kommer att ta pengar från matkontot för att ha råd med årets hyreshöjning.

Hur påverkar det familjen? 

Annons

– Barnen brukar fråga om de kan få glass eller godis, då säger vi att vi inte har råd. Ibland får de det, men det är mer sällan än jag skulle vilja. Det känns jättetufft att inte kunna ge dem det.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Här höjs hyrorna mest

 

 

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Hur ser du på framtiden?

– Jag har pluggat, och blev färdig sjuksköterska i januari. Jag började plugga 2016, men har fått flera barn däremellan, så nu blev jag äntligen klar. Snart ska jag börja jobba på hälsocentralen i Ånge. Det har varit tufft ekonomiskt under studierna. Nu kommer det att bli lite bättre. Men jag tänker fortfarande mycket på ekonomin.

Annons
Sarah Olssons fyra barn bor tillfälligt hos sin pappa i en bostad nära henne. Föräldrarna delar på kostnaderna för barnen, och det har varit tuffa år under tiden när Sarah studerat.

”Mindre att handla mat för”

Du får knappt 300 kronor mer i hyra varje månad. Vad betyder det för dig?

– Matsituationen påverkas. Det blir mindre att handla mat för. Man får planera inköpen mer, så att man inte köper något onödigt. Jag brukar skriva matlista över månaden och försöka veckohandla. Jag får gå på de billiga alternativ och verkligen begränsa mig själv. Exempelvis bara köpa ett pålägg, innan kanske jag köpte flera för att ha något att välja på.

Hur pratar ni om ekonomin och hyreshöjningar i din omgivning?

– Det är lite allmänt snack, om att allt har blivit dyr. Hyran har blivit dyr. Att man inte får en löneökning i samma takt som man skulle behöva för att överleva. För att allting bara stiger.

”Jag får gå på de billiga alternativ och verkligen begränsa mig själv,” säger Sarah Olsson om hur hon lägger upp matinköpen efter prishöjningarna.

Fakta: Sarah Olsson

Ålder: 34 år.
Bor: I tvåa på 63,5 kvadrat centrala Ånge med Ånge Fastighets- och Industri, Åfa, som hyresvärd.
Gör: Har precis börjat arbeta som sjuksköterska efter sin utbildning.
Intressen: Träffa vänner, fika och promenader.
Hyra: 5 590 kronor.
Årets hyreshöjning: 281 kronor.
Månadsinkomst efter skatt: 24 000 kronor.
Det här har jag fått dra ner på: Saker till mig själv. Man prioriterar att överleva. Kläder och skor köper jag väldigt sällan. Jag känner inte att jag har råd.

Fakta: Så mycket har hyrorna höjts i landet

Läs också Hissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarna Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.