Mindre miljöfokus – billigare bostäder
I en ny forskningsrapport från SNS ger Göran Cars, Thomas Kalbro och Hans Lind – samtliga professorer vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH – sina svar på hur Sverige ska få fart på byggandet.
Överst på listan står ett krav om att avskaffa det kommunala planmonopolet. Kommunernas starka ställning gör att ineffektiva lokala intressen ofta får gehör på bekostnad av lösningar av nationellt intresse.
Nyckeln ligger i ett förändrat förhållningssätt mellan byggare och kommun, förklarar Göran Cars.
– De borde inse att de är ömsesidigt beroende av varandra och tillsammans se vilka behov och förutsättningar det finns för att bygga på respektive plats.
Även miljökraven blir ofta svårforcerade hinder. Under de senaste decennierna har antalet områden som anses vara riksintressen, det vill säga nationellt viktiga och därför skyddade från bebyggelse, ökat runt om i landet. Dessa borde bli lättare att ompröva och inrättas med större restriktivitet, skriver forskarna.
På samma sätt borde miljöaspekten gå att tona ner vid produktion av vissa bostäder. Energieffektiva och miljövänliga byggen slutar i regel med stora prislappar – som inte alla har råd att betala, resonerar Göran Cars.
– Ingen talar i dag om det sociala bostadsbyggandet. Att alla ska få en plats att bo. Miljösatsningar är perfekta ur miljösynpunkt, men man måste vara höginkomsttagare för att ens tänka tanken att flytta in.
En annan punkt på forskarnas lista är att ändra metoden för medborgardialog vid byggprocesser, för att undvika att högljudda gaphalsar med egna intressen premieras.
Därtill vill de slopa många av dagens möjligheter att överklaga.
– Dagens planeringssystem är ineffektivt, byråkratiskt och svårbegripligt. Systemet tar inte hän-syn till individers och företags ekonomiska rörlighet, säger Hans Lind.
Avskaffa det kommunala planmonopolet.
Riksintressen bör inrättas med större restriktivitet och många bör plockas bort.
Samordna infrastrukturinvesteringar och bostadsbyggande.
Kommunernas effektivitet i att hantera planprocesserna kan ökas om de görs ansvariga för medfinansiering av kostnader för planläggning och bygglovsprövning.
Begränsa det direkta medborgarinflytandet. Nya metoder för dialog med medborgarna måste utvecklas.
Slopa överklagandemöjligheter. Många av dagens överklagandemöjligheter bör tas bort.
Källa: ”Nya regler för ökat bostadsbyggande och bättre infrastruktur”