Ministern har förtroende för tv-kontrollanters arbetsmetoder
Avslöjandet att två av kontrollanterna står för 99 procent av alla besök där det konstateras att tv-ljud hörs bakom dörrar som förblir oöppnade fick riksdagsmannen Lars Beckman (M) att ställa en skriftlig fråga till ministern.
Nu har Alice Bah Kuhnke (MP) svarat. ”Jag har förtroende för att RIKAB [Radiotjänst i Kiruna AB, reds anm] kan balansera behovet av att kontrollera att alla med tv verkligen betalar avgiften med en rättssäker verksamhet som följer förvaltningslagens krav.
Ett svar som Lars Beckman inte är nöjd med.
– Jag är förvånad över hennes svar. Det borde ligga i regeringens intresse att man har en myndighet som agerar etiskt och era artiklar har visat att det finns stora brister.
Något som de båda kontrollanterna påstås inte ska ha gjort. Hem & Hyra har talat med en person i Örebro som berättar att en av kontrollanterna hade frågat om svenska tv-program var bättre än sådana ”från hemlandet”. När svaret blev ”från hemlandet” tolkades det som ett medgivande av tv-innehav.
Flera av de mellansvenska kommuner där kontrollanterna arbetar ligger också i topp när man granskar skulder till Radiotjänst hos Kronofogden.
Alice Bah Kuhnke har trots det fortsatt förtroende för bolaget och säger att den som drabbas kan begära en omprövning av beslutet.
Lars Beckman anser att kulturministern har duckat för frågan.
– Man önskar att statsrådet hade förhållit sig till det. Det handlar inte något skumraskbolag från ett främmande land, utan ett statligt bolag. Det minsta man skulle kunna begära är att statsrådet hade sett att det finns ett problem och föra ett resonemang med Radiotjänst om hur man agerar. Man borde ha en internrevision.
Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av de medieuppgifter som framkommit angående Radiotjänsts metoder för att driva in radio och tv-avgiften.
Radiotjänst i Kiruna AB (RIKAB) är ett dotterbolag till Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Företagets ansvar för uppbörden av radio- och tv-avgiften utgår från lagen om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst (1989:41) och regleras vidare i ett särskilt avtal mellan staten och RIKAB från 1989. I lagen framgår att företaget ska tillämpa förvaltningslagen när ärenden handläggs. Detta förklaras i förarbetena med att verksamheten innefattar myndighetsutövning mot enskilda och att de flesta människor berörs av verksamheten. Förvaltningslagen innehåller bl.a. regler om vilken service myndigheter är skyldiga att ge och grundläggande regler för handläggning av ärenden.
RIKAB avgör själva hur avgiftskontrollen ska utformas, enligt de övergripande villkor som anges i lagen om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Jag har förtroende för att RIKAB kan balansera behovet av att kontrollera att alla med tv verkligen betalar avgiften med en rättssäker verksamhet som följer förvaltningslagens krav. Om den enskilde i något fall anser att ett fel har begåtts är det förstås viktigt att RIKAB uppmärksammas på det t.ex. genom att den drabbade inkommer med en begäran om omprövning av beslutet.
Det bör i detta sammanhang understrykas att i oktober 2017 överlämnade en enig parlamentarisk kommitté ett förslag till regeringen om ett nytt finansieringssystem för public service. Regeringen avser att under våren återkomma till riksdagen med en proposition i frågan.