Ministern om bostadsbidraget: ”Kan minska drivkrafterna till arbete”

På 1990-talet hade elva procent av de svenska hushållen bostadsbidrag. Det var ett brett stöd, som skulle utjämna skillnader och bidra till att även barnfamiljer och unga med låga inkomster skulle kunna bo i ”god och tillräckligt rymliga bostäder”.
Men som Hem & Hyra har berättat har bidragets inkomstgränser och hyrestak inte följt den ekonomiska utvecklingen. Nu får bara tre procent av hushållen bostadsbidrag och det täcker en betydligt mindre del av deras bostadskostnader. En följd, som Riksrevisionen har pekat på, är att barnfamiljer mer bostadsbidrag blivit mer och mer trångbodda.
Hem & Hyra har i flera veckor bett att få en muntlig intervju om bostadsbidraget med ansvarig minister Anna Tenje (M) om bostadsbidraget. Hon har inte ställt upp på det.
I stället får vi efter angiven deadline långa skriftliga svar via hennes presstjänst. Det finns ingen möjlighet att ställa följdfrågor och vi är inte heller säkra på att det verkligen är ministern själv som har skrivit. Här är en kortad version av svaren.
”Boendet har inte blivit sämre”
Tänker du höja inkomstgränserna så att fler får rätt till bostadsbidrag?
”Behovsprövade bidrag såsom bostadsbidraget har marginaleffekter vilket kan minska incitamenten till arbete. Svaga incitament till arbete kan leda till lägre arbetskraftsdeltagande, vilket i sin tur kan bidra till att vissa hushåll med barn får en låg ekonomisk standard.”

Riksrevisionen konstaterar att hushåll med bostadsbidrag blir mer och mer trångbodda. Ser du det som ett problem?
”Av Riksrevisionens rapport framgår att även om trångboddhet är ett problem så har boendet inte blivit sämre och framför allt att fattigdomen bland barnhushåll med bostadsbidrag har minskat.”
”Framtiden ser ljusare ut”
Hur ser du på bostadsbidragets framtid – behöver det reformeras, förstärkas eller är det bra om det fasar ut sig självt?
”För grupper som har en svag förankring på arbetsmarknaden kan inkomstprövade bidrag i ett längre perspektiv minska drivkrafterna till arbete och egen försörjning. Detta är viktiga aspekter man behöver ha med sig i den fortsatta diskussionen om bostadsbidraget.”
Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer försvinner i sommar. De som har bostadslån kan ha fått lägre räntekostnader, men de 90 procent som bor i hyresrätt har fått ovanligt höga hyreshöjningar tre år i rad. Vad tror du att det kommer att leda till att tilläggsbidraget tas bort?
”Det tillfälliga tilläggsbidraget har varit en viktig åtgärd för att stödja barnhushållen i en tid av ökade levnadsomkostnader. Nu när den ekonomiska utvecklingen har vänt och framtiden ser ljusare ut minskar behovet av detta extraordinära bidrag.”