Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt”
Hem & Hyra kan visa att hyresgäster med bostadsrättsföreningar som värd har det betydligt tuffare än andra hyresgäster. De löper nära fyra gånger så stor risk att tas till hyresnämnden för vräkning och de får fyra gånger så ofta problem som gör att de måste vända sig till Hyresgästföreningen.
Så vad anser politikerna? Flera företrädare för Vänsterpartiet har engagerat sig för de så kallade resthyresgästerna och partiet har flera gånger lagt fram motioner för att stärka deras ställning. Partiet skriver att det ofta är äldre, sjuka, arbetslösa och ensamstående som hamnar i kläm när de inte har råd att köpa sin bostad och att de ”förlorar sin plats i den interna byteskön” och inte har ”möjlighet att påverka sitt boende via möten, stämmor med mera.” Man anser också att bostadsrättsföreningar i regel är sämre värdar än traditionella bostadsbolag.
”Blir utsatta för trakasserier”
Starkast drivande i frågan är partiets bostadspolitiska talesperson Malcolm Momodou Jallow.
– Ombildningarna är grundproblematiken och det är många människor som hamnar i den här svåra situationen och får en svagare ställning än andra hyresgäster. De blir utsatta för vräkningar och trakasserier och allt möjligt, säger han.
Våra siffror visar att hyresgästerna i bostadsrättsföreningar oftare tas till hyresnämnden för vräkning än andra hyresgäster. Varför tror ni att det är så?
– Vi vet att bostadsrättsföreningarna ofta har ett starkt ekonomiskt incitament för att bli av med hyresgästerna. Det är inte hyresgästens intresse som är i fokus där och det tycker vi är djupt, djupt problematiskt.
Malcolm Momodou Jallow säger att han vill att regeringen utreder frågan för att man sedan ska kunna ta reda på hur man bäst kan stärka resthyresgästernas ställning. Men varken det tidigare socialdemokratiska majoritetsstyret eller det nuvarande borgerliga har ställt sig bakom motionen.
– Jag är väldigt besviken över det. Alla hyresgäster är mer eller mindre utsatta, men resthyresgäster har ju specifika utmaningar som vanliga hyresgäster inte har, eftersom man sätter press på dem.
Vilka konkreta förslag skulle kunna förbättra för resthyresgästerna?
– Man måste utreda för att ta reda på mer. Men det viktigaste är att innan vi hamnar i en situation med resthyresgäster måste vi motverka ombildningar av hyresrätter, hitta ett sätt som gör det betydligt svårare att ombilda.
Vill skapa fler former av boende
Bostadsminister Andreas Carlson (KD) svarar på här på Hem & Hyras frågor:
Vänsterpartiet har lagt fram en motion om att utreda den utsatta situationen för resthyresgäster, som ni varit med om att rösta ner. Varför är ni emot en utredning?
– Regeringen anser inte att det framkommit några skäl som medför att det finns anledning att göra en översyn av behovet av särskilda bestämmelser för just denna grupp av hyresgäster.
Hur bemöter ni kritiken från V, som anser att ombildningar slår hårt mot dem som inte har råd att köpa sin bostad?
– Regeringen vill göra det möjligt för fler människor att äga sitt boende och att öka mångfalden av boendeformer i Sverige. En modell som sänker tröskeln till eget ägande är hyrköp, som exempelvis fungerar väl i Norge. Då ges möjligheten för den som hyr att successivt öka sitt ägande i sin bostad. En utredare har i uppdrag att bland annat föreslå en modell för hyrköp av bostäder.
”Behöver ha likvärdiga rättigheter”
Jennie Nilsson är bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, som under partiets senaste styre röstade ner Vänsterpartiets motion om att försöka stärka resthyresgästernas ställning.
– Det handlar snarare om att vi behöver ha likvärdiga rättigheter och skyldigheter, oavsett vem som är hyresvärd. Annars finns det en triljard olika konstellationer som man kanske skulle behöva särlagstiftning för och det vore sannolikt olyckligt och olämpligt, säger hon.
Men trots lagstiftning ser det ju ut så här – bostadsrättsföreningar har exakt samma skyldigheter som en andra hyresvärdar men situationen för resthyresgästerna svårare. Vad ska man göra då?
– Alla som hyr borde vara med i Hyresgästföreningen, men för den här gruppen blir det extra viktigt, så att man kan få ett professionellt och bra stöd som hyresgäst. Även bostadsrättsföreningar i en sådan situation borde verkligen säkerställa att man är med i Fastighetsägarna eller en liknande organisation som kan bistå med den kompetens som krävs för att hantera situationen.