Malmö stads förklaring: Därför minskar hemlösheten
Malmö stads officiella statistik visar att antalet hemlösa i Malmö minskar för första gången på många år: Från 1 959 hemlösa vuxna 2018 till 1 355 i år. Antalet barn i hemlösa familjer minskar under samma tid från 1 347 till 692.
Siffrorna ger en ögonblicksbild av läget i början av oktober. Räkningen görs varje år enligt Malmö stads egen definition av vem som räknas som hemlös. Till skillnad från Socialstyrelsen räknar staden inte in de personer som bor i andra hand i socialförvaltningens egna lägenheter. Enligt Malmö stad handlar det om 1 500 vuxna och 1 400 barn, en ökning med totalt 300 person från i fjor. Räknar man in även dessa personer i det totala antalet hemlösa handlar det om hela 5 000.
Förra året slog hemlöshetsräkningen alla rekord. Framför allt ökade antalet hemlösa barn i den kategori som Malmö stad kallar strukturellt hemlösa. Det handlar om dem som inte har några sociala eller psykiska problem utan enbart saknar en bostad. Det är samma grupp som Hem & Hyra rapporterat om i granskningen Bostad till varje pris. Hemlösheten löstes i detta fall med att hundratals personer bodde i hyresrätter som kommunen hyrde i andra hand och betalade upp till 45 000 kr i månaden för.
Den tidigare stora ökningen av antalet strukturellt hemlösa förklaras bland annat av ett ökat antal nyanlända från 2015 och framåt. Och minskningen gäller samma grupp.
Bilden bekräftades idag av Lars G Larsson, utvecklingssekreterare på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, på Malmö stads pressträff. Enligt honom är det förväntade antalet nyanlända i år 1 000 personer. Det ska jämföras med år 2018 då antalet var 1 500 och år 2017 då det var 2 400 personer. Antalet hemlösa från Syrien var i fjor 461 personer, i år har det sjunkit 170 personer.
– Tänker man på migrationen och den invandring som varit i Sverige och till Malmö så är det klart att det finns en spegling mellan den och hur hemlösheten har utvecklats utifrån bostadsbrist och svårigheter att efterfråga de bostäder som finns på bostadsmarknaden, säger Lars G Larsson.
Men det finns fler förklaringar till att antalet strukturellt hemlösa minskar, det tror Malmö stad:
- Fler socialsekreterare som arbetar med utredning/beslut/stöd till hemlösa.
- Förstärkt bosocialt stöd.
- Ny bostadsrådgivning som stöttar alla Malmöbor med bostadssökande.
- Effektivisering av hanteringen av kommunens egna lägenheter.
- Nytt arbetssätt med hemlösa barnfamiljer.
- Fler lägenheter för kommunala andrahandskontrakt.
- Prioritering av barnfamiljer till lägenheter.
- Ökat bostadsbyggande.
- Fler hushåll hittar lägenhet på egen hand.
I våras stramade socialförvaltningen åt sina riktlinjer när det gäller boendestöd. Barnfamiljer från till exempel enbart beviljat stöd en vecka i taget. Även det kan ha påverkat siffrorna men Malmö stad vet inte exakt var dessa personer har hamnat och hur de bor idag.
– Det är klart att det kan finnas ett bortfall på grund av det. Men det kan också vara så att det här familjerna har lyckats lösa sitt boende på annat håll, säger Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Ansvarig politiker, Rose-Marie Carlsson (S), kommunalråd, är nöjd med siffrorna men menar att det är för tidigt att dra alltför långtgående slutsatser.
– Det är glädjande siffror, särskilt när det gäller antalet barnfamiljer. Det visar att de satsningar gjort har gett resultat men vi ska inte dra alldeles för stora växlar. Det är bra siffror men är det ett trendbrott eller är det tillfälligt, säger Rose-Marie Carlsson.