Annons

Minskat intresse bland kommunpolitiker att bygga mer

Nyheter Förra årets byggrusch har saktat ner, visar de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån. Störst avmattning var det när det handlade om hyresrätter. Framför allt i medelstora kommuner.

Boverkets analytiker menar att det är för tidigt att dra alltför stora växlar på avplaningen i byggkurvan under förra årets sista fyra månader. Samtidigt visar en enkät med landets kommunpolitiker att intresset för att bygga nya bostäder också har mattats av.

Bara 45 procent av politikerna svarade att byggtakten bör öka när Fastigo, en arbetsgivarorganisation för fastighetsbranschen, skickade ut en årlig enkät i månadsskiftet januari/februari.

Läs ocksåLandets kommuner: "Vi vill öka byggandet"

För ett år sedan ansåg betydligt fler kommunpolitiker att fler bostäder borde byggas – 68 procent. Och för två år sedan var andelen 78 procent.

Den enda positiva slutsats den som köar för en bostad kan dra efter att ha läst årets enkätsvar är att bara en liten andel av landets kommunpolitiker vill att det byggs mindre. Störst ovilja mot nya lägenheter finns i Stockholms län. Där anser 16 procent av de som svarade att det bör byggas mindre.

Det avsvalnande intresset för bostadsbyggande indikerar att dippen i SCB:s kurva mycket väl kan handla om ett trendbrott.

Läs ocksåFler lägenheter byggdes 2017 – men farhågor för en nedgång

Samtidigt anser Boverket att det behövs 600 000 nya bostäder fram till 2025. Bygget av 68 000 av dessa, varav merparten i flerbostadshus, påbörjades förra året. Enligt Boverkets analys behöver det byggas lika många bostäder om året varje år till och med 2025.

Annons

Sett till alla svar som har kommit in visar Fastigos undersökning att viljan att bygga mer har minskat. Men variationerna är mycket stora mellan de olika kommunerna.

I många företrädesvis mindre kommuner vill politikerna att det byggs mer. I Mark i Västra Götaland vill till exempel alla av de 13 politiker som svarade på enkäten att byggtakten ökar.

Läs ocksåBostad snabbt i var fjärde kommun - om du har råd

Mer vanligt är att intresset för nya bostäder har svalnat. I Nykvarn söder om Stockholm vill till exempel ingen av de 12 som svarade att det ska byggas mer. Inte heller i Järfälla eller Örebro vill någon av politikerna att byggtakten ökar. Detsamma gäller i Dorotea och Gullspång, men där är efterfrågan på bostäder betydligt svalare.

Svaren från politiker i storstäderna är mest intressanta då det ofta är dit man flyttar för att skaffa jobb. I Stockholms kommun vill bara 12 av 31 politiker att det byggs mer. De övriga 19 tycker att nivån är bra.

Intresset för att bygga mer är desto större i Göteborg. Där vill sex av de åtta som svarade att det byggs mer. Inte heller där vill någon av dem som svarade att de vill att det byggs mindre.

Annons

Hur det ser ut i Malmö framgår inte av Fastigos undersökning. Kommuner där färre än fem politiker svarade listas inte.

SCB:s siffror visar att det i kommuner med fler än 75 000 invånare, exklusive storstäderna, byggdes 6 procent färre bostäder förra året jämfört med 2016. Än värre ser det ut om man bara tittar på hyreslägenheter. Antalet nybyggen minskade med 40 procent jämfört med året innan.

Om det inte hade varit för några enstaka kommuner hade tappet blivit betydligt större. Örebro och Uppsala byggde 14 respektive 13 bostäder per 1 000 invånare.

En bra takt, menar omkring två tredjedelar av politikerna i de båda kommunerna. Den som köar för en bostad i de städerna går alltså en betydligt ljusare framtid till mötes än de som står i kö i många andra städer.

Fakta: Politikernas syn på byggtakten

Allt färre kommunpolitiker vill att byggtakten ökar, visar en enkät som Fastigo skickade ut i månadsskiftet januari/februari. Hur ser det ut i ditt län? Att staplarna inte alltid når 100 procent beror på att några har svarat ”vet ej”.

Källa: Fastigo

Läs också Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge" Höga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.