Minst 1500 skelleftebor har drabbats av magsjukan
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Umeå universitetssjukhus, konstaterade vid onsdagens presskonferens att Skellefteborna är ett folk som lider i det tysta.
– Skelleftebor söker inte läkare i onödan. Av de som uppsökt vården i dag har vi tagit prover på 15 stycken, fem av dem var smittade av Cryptosporidium, sa Stephan Stenmark.
Ett större utslag blev det när kommunen lade ut en enkät på webben. Till lunch hade 2300 skelleftebor gått in och lämnat sina svar. Av dem uppgav 1500 att de insjuknat med magsjuka efter den första april.
90 procent har eller har haft magsmärtor, diarréer och bubblande magar.
– Det finns inget som tyder på att det är något annat än Cryptosporidium. Och huvudteorin är att människor fått i sig det via kranvattnet.
Enkäten kommer att kunna ge svar på om något bostadsområde är värre drabbat än något annat av magsjukan, men ännu finns inga sådana siffror.
Kommunen har under dagen ställt ut 40 vattentankar vid sina äldreboenden och gruppboenden. Redan igår kväll hade även Skellefteå lasarett kunnat säkra vattentillförseln.
Skellefteborna har uppmanats att koka allt vatten. Men trots försiktighetsåtgärder kan magsjukan bryta ut, varnade Stephan Stenmark.
– Inkubationstiden varierar mellan två och 12 dagar, så människor kan fortsätta att insjukna trots att de följer våra råd.
I dag eller imorgon väntas svar från Smittskyddsinstitutet på om dricksvattnet från Abborrverket innehåller parasiten. Men den kan vara svår att spåra.
– I Östersund låg siffran på 0,8 parasiter på 100 liter vatten. Så det är svårt att identifiera Cryptosporidium i vattenprover, menade Stephan Stenmark.