Minus för Aros-Gävle – missade treårsmålet
För 2015 redovisar Aros-Gävle ett minusresultat med 2 miljoner kronor. Totalt under åren 2013-2015 har regionen därmed gått back 1,9 miljoner om man bortser från engångsintäkten från försäljningen av aktierna i tidningen Arbetarbladet för 5,7 miljoner kronor.
Det innebär att Aros-Gävle missat det så kallade treårsmålet som går ut på att regionerna varken ska göra överskott eller underskott sett över en period på tre år.
– Dagens kostnader ska bäras av dagens medlemmar. Det får inte bli så att den verksamhet vi har i dag ska betalas av de som blir medlemmar i framtiden. Men vi får inte heller ta ut för mycket, säger regionordföranden Torbjörn Rönnkvist.
För att snabbt få ekonomin i balans igen har regionledningen satt in ett åtgärdsprogram som ska ge både ökade intäkter och minskade utgifter.
Det ska sparas på allt från lokaler och resor till porto och telefon.
– I praktiken kan det exempelvis innebära att vi använder oss mer av skype och videosamtal i stället för att åka till varandra och att vi bor så spartanskt som möjligt när vi övernattar.
Några tjänster tas bort inom bland annat medlems- och verksamhetsutvecklingen. Helårseffekten av det väntas bli 2,5 miljoner kronor år 2017.
Men räcker det inte med att spara sig till en balanserad ekonomi kan det bli aktuellt att åter ta upp frågan om att höja medlemsavgiften från 80 kronor till 85. Beslut om det tas i så fall i höst. Inkomstförstärkningen av en höjning med en femkrona per medlem och månad beräknas till 2,5 miljoner kronor.
Intäkter: 69,4 miljoner kronor.
Varav medlemsavgifter: 39,1 miljoner kronor (56 procent).
Hyressättningsavgifter: 18,1 miljoner kronor (26 procent)
Boinflytande: 5,1 miljoner kronor (7 procent)
Fritidsmedel: 3,7 miljoner kronor (5 procent)
Kostnader: 71,6 miljoner kronor.
Varav personal: 38,3 miljoner kronor (53 procent).
Verksamhet: 20,5 miljoner kronor (29 procent).
Förbundsavgift: 12,4 miljoner kronor (17 procent).
Resultat: 2 miljoner kronor (1,9 miljoner efter finansiella poster).