Mio tar strid mot fakturan för störning: ”Ska man inte kunna spela musik mitt på dagen?”
– Hantverkare får låta mitt på dagen, men inte jag. Så fort jag pratar om det här känner jag en frustration inombords. Måste jag vara tyst i min egen lägenhet?
Mio Petersson lever för musiken. Sedan de tidiga tonåren har han varit DJ, men numera har han gått över till att göra egen musik. Under många år har han varit en profil i Göteborgs elektroniska undergroundscen under artistnamnet Mio Vibe.
Nu är han 40 år och pluggar sista året på en kandidatexamen i offentlig förvaltning. Men gör fortfarande musik.
”Mitt sätt koppla av”
– Det är mitt sätt att koppla av. Oftast lyssnar jag med lurar, men ibland vill jag ju referenslyssna också, och höra hur det låter i högtalare, säger Mio Petersson.
Han bor i ett landshövdingehus i Majorna, en hustyp som är känd för att vara lyhörd. Visserligen ligger hans lägenhet högst upp, men han har grannar på båda sidorna och även under sig. Elektronisk musik har mycket bas, och genom åren har det hänt att det uppstått konflikter.
Oftast har de gått att lösa på olika sätt, men Störningsjouren har kommit både en och två gånger.
Möte med värden
Vid ett tillfälle fick Mio Petersson en rättelseanmaning från sin kommunala hyresvärd Familjebostäder för att han spelat musik på dagen. En situation där han fick hjälp av Hyresgästföreningen.
– Jag har haft bovärden och Störningsjouren här på möte. Vi gick igenom hur högt de tyckte att jag kunde spela. Jag har bett om ett decibeltal, men det har jag inte fått. Då hade det varit lättare att veta vad man ska följa, säger Mio Petersson.
Han menar att han var mer högljudd när han var yngre, men att han trots det alltid visat hänsyn och försökt anpassa sig. Och om någon granne har knackat på eller bankat i väggen så har han sänkt.
Ringer direkt
Genom åren har det periodvis fungerat bra, men på sista tiden har Störningsjouren och Securitas gjort flera påhälsningar igen, utan att någon granne hört av sig till Mio först.
Någon gång har det varit på kvällen eller natten, men också klockan 17.04 och 17.24, som det står på några av räkningarna.
Pratade i telefon
– Jag hade precis köpt biljetter till en artist som jag ska se i Berlin. Jag var glad, och satte på lite musik med den artisten. Sen ringde telefonen och jag stängde av. När jag pratat i telefon i 20 minuter kom Securitas, säger Mio Petersson.
Han anser att han varken spelat speciellt högt eller speciellt länge, och att Securitas inte ens kan ha bildat sig en egen uppfattning, eftersom det var tyst när de kom.
Mio Petersson har bestridit och ifrågasatt tidigare fakturor. Nu har han än en gång vänt sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp med att bestrida räkningen.
”Nu får det vara nog”
– Nu får det vara nog. Ska man inte ens kunna spela musik mitt på dagen?
Grannarna tycker uppenbarligen att det är jobbigt. Kan du inte sänka ännu mer?
– Man måste väl få lov att spela musik även i Majorna? Väljer man att bo i ett landshövdingehus så kan man inte förvänta sig att det är knäpptyst dygnet runt. Det är också godtyckligt vad som är för högt. Får jag låta lika mycket som min egen dammsugare? Får jag låta när jag går på toaletten eller har sex, eller måste jag anpassa mig till vad mina grannar tycker om det också?
Är det en möjlighet att flytta till ett annat hus, med tjockare väggar?
– Jag är student. Jag lever på studielån och lite extrajobb vid sidan av. Den här lägenheten kostar 4 500 kronor. Jag hittar inget lika bra för samma pris. Dessutom har jag bott här i 18 år. Varför ska jag flytta ut nu, undrar Mio Petersson.
Hänvisar till jouren
Så var går gränsen egentligen? Och vilka beviskrav finns? Familjebostäder vill inte kommentera, utan hänvisar till det kommunala bolaget Störningsjouren i Göteborg AB.
Lars Lansinger är verksamhetschef för trygghetskonsulenterna som åker ut på störningar kvällar och nätter, från klockan 20. Övrigt tid sköts sysslan av väktarbolag.
Enligt Lars Lansinger ska det inte kunna gå till så att vakter knackar på enbart för att någon har ringt.
Ska lyssna själva
– De ska jobba som oss. Vi ska vara objektiva och på plats, och naturligtvis lyssna själva. Vi ska själva ha bedömt att det är en störning. Men ibland kanske vi har stått inne hos en granne först, pratat med den och hört hur ljudet låter där, säger Lars Lansinger.
Störningsjouren använder inte decibelmätare utan gör en bedömning baserat på vad de hör.
Handlar det om musik så ska personalen inte göra skillnad på om det är klassiskt eller punk, enligt Lars Lansinger. Däremot är det ofta basen som hörs, så musik med mycket sådan kan störa mer.
Gäller även dagtid
I hyreslagen finns regler om nattro som gör att man bör vara tystare på kvällar och nätter. Men det betyder inte att man kan göra hur mycket ljud som helst på dagen.
– Hög volym klockan 10 på morgonen kan också vara en störning. Men ofta är kanske inte grannarna hemma på dagen och då blir de inte störda, säger Lars Lansinger.
Fenomenet blev tydligt under covid-pandemin, när många personer började arbeta hemma. Plötsligt irriterade de sig på saker de aldrig varit medvetna om innan.
Hänsyn åt båda håll
Är ett hus lyhört måste hänsynen mellan grannar gå åt båda håll. Lars Lansinger menar att de flesta som flyttar in i ett landshövdingehus är medvetna om att de kommer att höra sina kringboende. Och vissa ljud måste man stå ut med.
– Levnadsljud får man tåla. Att det lagas mat, spolas, att barnen leker. Men också att man har vänner på besök ibland. Det är ett givande och ett tagande. Däremot räknas inte musik under längre tid som ett levnadsljud, säger Lars Lansinger.
Att bo i flerbostadshus är hela tiden en balansgång.
”Vissa mer lättstörda”
– Du får inte försämra levnadsmiljön för dem som bor runtomkring. Men sedan är man olika. Vissa människor är mer lättstörda. Ibland får vi säga till när vi kommer ut, att det här uppfattar inte vi som en störning. Då får vi lämna anmälarens lägenhet och åka. Vi kan bara bedöma vad vi hör på plats, säger Lars Lansinger.
Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon säger att det är hyresvärden som har bevisbördan, när en hyresgäst krävs på pengar för störningsutryckningar.
– Störningsjourens rapport är oftast värdens bevis: vad de hört i trapphuset eller hos grannarna. Men det i sig behöver inte vara tillräckligt. Du som hyresgäst kanske har egna vittnen, säger Ellinor Rapp.
Larmade om barnens lek
I ett rättsfall i Sundsvall bestred en hyresgäst värdens störningsfaktura och fick rätt. Då handlade det om att grannen under reagerat på dunsar från hennes barn klockan 19 på kvällen. Något som tingsrätten inte ansåg var en störning.
Ellinor Rapp nämner flera faktorer.
– Står det i kontraktet att du blir ersättningsskyldig? Var du hemma? Det måste i så fall bevisas, säger Ellinor Rapp.
Utan att vara insatt i Mio Peterssons fall säger Ellinor Rapp att alla som bor i ett lyhört hus får ta hänsyn till det.
– Du kanske inte kan spela lika högt som om du hade tjocka betongväggar. Men på samma sätt måste de som bor omkring förstå att man hör sina grannar. I ett flerfamiljshus uppstår alltid situationer när man stör sig. De flesta känner på sig var gränsen går.
LÄS MER: Störningar från grannen? Det här kan du göra
LÄS MER: Grundlösa anmälningar kan leda till att DU sägs upp
LÄS MER: Så fungerar Hyresgästföreningen i en konflikt mellan grannar