Misshandel av flickvän räknas inte som störning – mannen får bo kvar
Sedan 15 år tillbaka hyr den nu 40-årige mannen en enrummare på Östermalm i Stockholm. Redan för fyra år sedan hamnade han i hyresnämnden eftersom grannar störts då han misshandlat sin dåvarande flickvän. Mannen dömdes för brottet och avtjänade tid i fängelse – men fick behålla lägenheten.
Enligt Hem & Hyras granskning av tingsrättsdomen ska 40-åringen ha dragit flickvännen i håret, släpat runt henne, dunkat hennes huvud i golvet samt slagit henne i ansiktet.
I somras kallades 40-åringen på nytt till hyresnämnden i Stockholm, efter att värden försökt säga upp honom ytterligare en gång. Enligt bostadsbolaget ska han ha fortsatt att störa grannar genom bland annat höga röster, skrik och skratt, vilket de anmält till förvaltaren.
Mannen hade då hunnit dömas för tre nya fall av våld mot flickvännen, visar Hem & Hyras genomgång. Misshandeln har bland annat bestått av att han slagit henne i ansiktet, slungat en vattenkokare i hennes huvud samt hotat att våldta henne.
Också störningsjouren har konstaterat höga ljudnivåer vid två tillfällen samt upplevt att mannen uppträtt hotfullt.
Fälldes i hyresnämnden
Själv uppgav 40-åringen att han blivit svartmålad av hyresvärden och att hans granne medvetet saboterar för honom genom störningsanmälningar. Han förklarade också att han mått psykiskt dåligt en längre tid samt haft ett alkoholmissbruk – något han får behandling för. Den dysfunktionella relationen med tidigare flickvännen har också avslutats.
Därtill hävdade han att huset är mycket lyhört och att han har full rätt att kunna prata och skratta i sin lägenhet.
Hyresnämnden tog denna gång hyresvärdens parti och beslutade att 40-åringen var tvungen att flytta till följd av handlingarna. Den långa historiken av störningar samt det faktum att de fortsatt efter förra prövningen i nämnden gjorde att kontraktet ansågs vara förverkat. Att mannen fortsatt att misshandla sin flickvän vägdes också in i beslutet.
För svag bevisning
Mannen valde dock att överklaga till hovrätten – som i sin tur gör en helt annan bedömning. I det färska domslutet skriver domstolen att det bevisligen skett misshandel i lägenheten – men att det saknas bevis för hur störande ljuden varit för grannarna.
Att en kvinna i huset vittnar om att hon hört bråk räcker inte. I hennes vittnesmål framgår inte klart hur pass mycket hon blivit störd till följd av misshandeln, resonerar hovrätten. Berättelsen är helt enkelt inte tillräckligt tydlig när det gäller omfattning och tidpunkter.
Det går heller inte att klargöra i vilken utsträckning störningarna förekommit efter att värden sände ut en anmodan om rättelse för drygt ett år sedan. Inte heller det faktum att värden tagit emot klagomål under en längre tid anses väga tungt nog, eftersom klagomålen är allmänt hållna.
Bevisningen för att grannar blivit störda är inte tillräckligt för stark för att hyresavtalet ska upphöra, beslutar hovrätten. 40-åringen har därför rätt att bo kvar precis som tidigare.
Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg har läst domen och är inte förvånad.
– Det här är en fruktansvärd situation. Men hyreslagens bestämmelser täcker inte in just den här situationen.
För att bli av med kontraktet till följd av störning krävs att grannar fått sin boendesituation påverkad på ett negativt sätt, förklarar hon.
– Grannar uppger att de hört misshandeln och tyckt att det varit obehagligt, men man har inte kunnat visa på vilket sätt de blivit störda och i vilken utsträckning. Situationen hade varit annorlunda om boende i huset kunnat bevisa att de exempelvis blivit väckta på nätterna.
Man får alltså lov att begå brott i lägenheten utan att förlora kontraktet?
– Ja, så kan det faktiskt vara i flera fall. Det måste finnas en direkt koppling mellan lägenheten och en brottslig verksamhet för att man ska förlora hyresavtalet. Till exempel om det sker narkotikaförsäljning eller häleri i bostaden.
Hur ska man då som hyresgäst hantera en situation där man misstänker att en granne är utsatt för våld? Nina Rung är kriminolog och medgrundare av föreningen Huskurage, som arbetar för att förebygga våld i nära relationer.
En av hennes uppgifter är att ge grannar verktyg för hur de ska agera när någon intill misstänks vara utsatt för brott.
– Om det är akut läge: knacka på. Vågar du inte gå själv kan du be någon annan granne följa med. Och känns det för läskigt: knacka på, gå därifrån och ring polisen. Då kan du avbryta våldet och har samtidigt bra information att ge.
Grannar är ofta de första att veta när någon utsätts för våld hemma. Ändå är det vanligt att de varken griper in eller gör någon anmälan.
– Generellt är vi dåliga på att gripa in. Många förlitar sig på att andra ska göra något. Man tänker hellre ”nä, det där var nog inget”. Men ingen annan har den typen av insyn och närhet du får som granne.
- Fråga. Om du ser en granne du är orolig för kan du gå fram och säga: ”Vet du, jag är orolig för dig. Jag hör de här ljuden. Jag vill bara kolla att allt är ok.”
- Gör en orosanmälan. I de fall du är orolig för att barn far illa, gör en orosanmälan till socialen. Den kan du göra anonymt även om det är bättre att du uppger ditt namn så att socialtjänsten kan återkomma till dig med frågor och din anmälan tas också på större allvar.
- Följ ljuden. Om det är en akut situation men du är osäker på var ljuden kommer ifrån: Gå runt i huset och lokalisera ljuden. Om du vet i vilken trapp, våning och lägenhet bråket pågår underlättar det för polisen. Det ger dessutom bra vittnesuppgifter.
- Knacka på. Säg: ”Jag hör det här och undrar vad det är som pågår? Kan jag göra något?” Om det inte känns tryggt att knacka på själv – ta hjälp av en annan granne. I många fall är det knackningen som gör att våldet avbryts och det kan rädda liv. I vissa fall tar det långt tid för polisen att komma fram, i de fallen är det extra viktigt att fortsätta knacka tills polisen är på plats. Samtidigt är det viktigt att skydda sig själv. Om det är obehagligt att stå kvar – gå därifrån – medan du också ringer polisen.
Källa: Huskurage