Annons

Misshandlade kvinnor får lägenhet – Öbo fördubblar antalet förturer

Örebro Örebrobostäder har hjälpt 40 våldsutsatta att lämna sina misshandelsrelationer bakom sig. Det är små förändringar i förtursreglerna och ett nytt sätt att arbeta som gett resultat. I stället minskas antalet förturer vid vanliga skilsmässor och separationer.
Foto: Anna Rytterbrant/ Getty
Örebrobostäder har utökat antalet förturer för att hjälpa våldsutsatta att lämna sina misshandelsrelationer.

Örebrobostäder har under senare år sett en ökning av antalet våldsutsatta som behöver en bostad för att kunna lämna relationen.

Parallellt har Örebro kommun fått rapporter om att det skapats proppar på kvinnohuset.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Arvika ger lägenheter till misshandlade kvinnor

Propparna uppstår när kvinnor och deras barn inte kan flytta vidare på grund av bostadsbristen. Då blir kvinnorna kvar länge på kvinnohuset – eller tvingats flytta tillbaka till den misshandlande partnern. Något som Hem & Hyra uppmärksammat i flera artiklar.

Det här fick Örebrobostäder och Örebro kommun att inleda ett samarbete som lett fram till förändrade förtursregler och ett nytt arbetssätt.

För att en förtur ska ges på grund av våld i nära relation, behövs tillsammans med ansökan om förtur, ett underlag från socialtjänsten om den våldsutsattas situation.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras nyhet: Misshandlade får fristad i Arvika

På så sätt läggs ansvaret för bedömningen om situationens allvar på socialtjänsten och Centrum för våld i nära relation, i stället för på Öbo.

–  Vi förlitar vi oss mycket på deras expertis och bedömning. Sedan går vi in och tittar på de delar som är våra och som handlar mer om själva bostaden. Jag är mycket stolt över att Öbo kan bidra till att stötta en så utsatt målgrupp, säger Peter Cronarp som är bokonsulent på Öbo.

En majoritet av de som fått förtur till en egen bostad är kvinnor, men det finns även ett fåtal män som via förturen kunnat lämna en våldsam relation.

Annons
Läs ocksåMisshandlade kvinnor nekas skyddat boende

Totalt har det nya arbetssättet medfört att Öbo kunnat ge bostäder åt 40 våldsutsatta under 2020.
Det kan jämföras med de året innan, då 20 personer fick förtur av Öbo på grund av våld i nära relation.

– De som inte jobbar med det här kan förvånas över antalet, men våld i nära relationer är ett utbrett problem och vanligare än många tror. Därför känns det viktigt att vi försöker göra något för att hjälpa, för så ska ingen behöva leva. Ibland skäms jag över att vara man när jag ser vilket elände många andra män ställer till med, säger Peter Cronarp.

För att kunna ge våldsutsatta fler förturer, har det blivit svårare att få lägenhet via förtur vid mer normala icke-våldsamma separationer och skilsmässor.

Peter Cronarp, Öbo.

– Vi har valt att prioritera en målgrupp som vi tycker är särskilt ömmande. Vi ser ju hela tiden över förturerna och lägger fokus där vi ser att behovet är störst och förturen gör mest nytta.

Örebrobostäder har därför även valt att fokusera på barnens utsatthet. Det gör inte bara att barnfamiljer prioriteras, utan att det förekommit att det är den misshandlande pappan som fått flytta till en ny lägenhet.

– Vi har haft ärenden där mannen gått med på att flytta för att mamman och barnen ska kunna bo kvar. Det är viktigt ur barnperspektiv att barn inte tvingas ryckas upp från skola, vänner och sin hemmiljö när det är mannen som är problemet, säger Peter Cronarp.

Annons

I riktigt allvarliga fall måste dock ibland kvinnor och barn gå under jorden och byta kommun på grund av hot och misshandel. Då har kommunerna ett samarbete där våldsutsatta kvinnor kan ”bytas” mellan kommuner.

– Man försöker hitta vägar att flytta personer mellan kommuner. Om det finns en våldsutsatt kvinna i Karlstad och en i Örebro så skiftar man dem, förklarar Peter Cronarp.

Örebrobostäder hoppas att fler bostadsbolag kommer att ta efter arbetssättet.

Kvinnohuset i Örebro är positiva till förturerna.

– För oss innebär förturerna hos Öbo att platserna i det skyddade boendet kan användas av kvinnor som lever i en hotbild.
– Oftast får kvinnorna erbjudande om bostad, men det har även hänt att männen flyttat och att kvinnan kunnat återvända till sin bostad vilket har varit väldigt värdefullt ur ett barnperspektiv, säger Josefine Guldbrand som är verksamhetschef Kvinnohuset Örebro.

Trots förturerna tvingades kvinnohuset i Örebro neka 41 kvinnor plats i boendet under 2020.

Fakta: Hjälp vid våld i nära relationer

För dig som är våldsutövare:
• Berätta för någon om dina problem för att få hjälp med din aggressivitet. Vän, socialtjänst, vårdkontakt, polis eller jour/stödtelefon.
• Ta ansvar och förändra ditt beteende genom till exempel samtalsterapi.
• Ring polisen och anmäl dig själv för att få snabbare hjälp och för att undvika att skada din partner och eventuella barn mer.
• Ge inte upp – du kan och måste förändra dig!

Här finns mer information för dig som utövar våld.

För dig som är våldsutsatt:
• Berätta för någon vad du utsätts för. Vän, socialtjänst, vårdkontakt, polis eller jour/stödtelefon.
• Du kommer inte att kunna förändra din partner som misshandlar. Även om du inte upplever att du klarar att lämna hen nu, planera för att klara det i framtiden.
• Ställ dig i bostadsköer.
• Spara hot via telefon eller sms eller sänd dem vidare till vänner att spara.
• Dokumentera. Skriv dagbok och fotografera eventuella skador.
• Ge inte upp – du kan hitta kraften att lämna!

Här finns det mer information för dig som utsätts för våld.
(det finns en flik till vänster att klicka på med information om hur ditt döljer ditt besök på sidan i webbläsaren).

Fakta: Det här är förtur

Bostadsbolag kan låta vissa personer gå före i kön vid behov av bostad.

De vanligaste förturerna är näringslivsförtur, medicinsk förtur och social förtur.

Här kan du läsa mer om Örebrobostäders förturer: https://www.obo.se/sok-ledigt/sokregler/fortur/

Läs också Ökänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal” Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.