Annons

Misstanke om förfalskade intyg i bostadsjakten

Uppsala Åklagare i Uppsala utreder just nu 15 fall av misstänkt förfalskade intyg som använts i bostadssökande. Nu ska man titta på om organiserad brottslighet ligger bakom.
Foto: Petra Marandi Roos
Åklagare i Uppsala utreder just nu misstänka förfalskade arbetsgivarintyg som använts när personer sökt bostad.

Åklagare Tomas Eriksson har fått 15 ärenden på sitt bord som handlar om misstänkta förfalskade intyg som använts i samband med ansökningar till Uppsala bostadsförmedling. Totalt misstänks ett 20-tal personer i Uppsala län vara inblandade, vissa av dem är misstänkta för flera brott.
Personerna har inte delgivits misstanke än men kommer att kallas till förhör av polis.

Och ärendehögen kan växa. Efter en temadag om brottslighet och bostadsfrågor som hölls i Uppsala den 31 maj har flera bostadsbolag hört av sig om misstänkta förfalskade intyg.

Läs ocksåHårdare tag mot kriminella hyresgäster – knarkgömma hos 65-årig kvinna kan leda till vräkning

Enligt Tomas Eriksson rör de 15 fallen, som alla utreds var för sig, om arbetsgivarintyg och anställningskontrakt som förfalskats och förvanskats på olika sätt. Ärendena kan delas in i tre grupper: urkundsförfalskningar, det vill säga rena förfalskningar av arbetsgivarintyg, därefter äkta arbetsgivarintyg men där uppgifterna inte stämmer, och till sist äkta arbetsgivarintyg där den sökande själv ändrat på uppgifter som datum och anställningsform.

– Det vanligaste är att man ljuger om att man har en anställning, säger Tomas Eriksson.

I de fall där arbetsgivaren misstänks vara inblandad har arbetsgivaren uppgett en inkomst som inte stämmer när man jämför med Skatteverkets uppgifter.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

– I de fallen misstänks arbetsgivaren för osant intygande. Det är ju ett äkta kontrakt, men uppgifterna stämmer inte.

Annons

De misstänkta fallen har upptäckts när bostadsförmedlingen genomfört kontroller. Samtliga utredningar gäller brott som ska ha begåtts under år 2017 eller år 2018 i Uppsala län. I samtliga förundersökningar kan den bostadssökande misstänkas för brott, i några utredningar även arbetsgivare eller en medsökande.

Sedan en tid har polis och åklagare ett nytt angreppssätt att hantera problematiken på. Tidigare har fallen om misstänkta intygsförfalskningar på bostadsmarknaden utretts ett och ett, men för att få en bättre överblick kommer nu en och samma person att utreda de misstänkta brotten. Tills vidare är det Tomas Eriksson som håller i det.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

Hur utbredd är den här typen av brottslighet?

– Det är nog vanligare än vad vi hittills har förstått.  Nu när vi ska ta ett samlat grepp och låta samma person jobba med det hoppas vi kunna få fram omfattningen, säger Tomas Eriksson.

Han kommer nu att titta närmare på om det kan vara så att organiserad brottslighet ligger bakom förfarandet.

Annons

– Jag har en misstanke om att det handlas med sådana här tjänster och att pengar är en drivkraft bakom. Det är inte säkert att personerna skulle ha bostaden själv i första hand utan hade kanske tänkt överlåta den på någon annan. Om det är så är situationen mer allvarlig än om någon arbetsgivare bara vill hjälpa sin anställde att få en bostad. Det är för tidigt för att påstå att det är så, men det finns skäl att titta närmare på brotten utifrån det perspektivet, säger han.

Enligt Tomas Eriksson hör det inte till vanligheterna att åklagare berättar om förundersökningar. Att han väljer att göra det nu beror på att han vill rikta uppmärksamhet mot fenomenet.

– Nu riktar vi fokus mot det här, så att det kan upphöra. Vi hoppas att fler bostadsbolag gör anmälningar om de misstänker brott, säger han.

Tomas Eriksson hoppas på att förundersökningen kan dra i gång under sommaren och bli färdig till hösten.

Läs också Uppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid Kändispolisen Nadim Ghazale tröttnade på att "släcka bränder" – blev nattvandrarchef

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.