Misstänks ha sålt 20 svartkontrakt – åklagare kräver fängelse för mamma och dotter
Den flera månader långa rättegången om Sveriges troligen största härva med svarta lägenhetskontrakt är slut. Enligt åklagaren Henrik Söderman har 20 svarta hyreskontrakt sålts för cirka 14 miljoner kronor.
För de huvudmisstänkta, en mamma och en dotter yrkar åklagaren på fängelse. Mamman riskerar två års fängelse medan dottern kan få ett år och tio månaders fängelse om åklagare Henrik Söderman får som han vill.
– Maxstraffet för ett sådant här brott är två års fängelse och här rör det sig om tjugo stycken lägenheter. Men vi yrkar på lite kortare straff för dottern eftersom det rör sig om lite färre brott, säger han som förklaring till hans krav på fängelsestraff.
Dottern, som hela tiden har förnekat brott, kommenterar åklagarens yrkande på fängelsestraff i en paus i rättegången.
– Det är ett stort skämt, man har bara suttit och kliat sig i huvudet när åklagaren har nämnt olika siffror och sagt saker. Sedan känns det fruktansvärt så klart om jag skulle behöva vara ifrån min dotter i nästan två år, säger hon.
Mamman, som riskerar två års fängelse, tycker precis som sin försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja, att åklagarens förundersökning har stora brister.
– Den är dålig och att han yrkar på två års fängelse känns så klart inte bra, säger hon.
Mycket har sagts under rättegången som har pågått sedan januari och under slutpläderingen gav åklagaren sin bild av hur den omfattande försäljningen ska ha gått till.
Tillvägagångssätten är enligt åklagaren liknande i nästan samtliga fall och både köpare och säljare har vittnat om att de köpt och sålt hyreskontrakt.
”Köpare erbjöds 23 olika hyresrätter”
De har också berättat hur de har besökt mamman och dotterns kontor, skrivit sig på skenskrivningsadresser, tagit ut stora summor kontanter som överlämnats för kontrakten, något som bekräftas genom kontoutdrag, enligt åklagaren. Flera personer berättar också att de varken bott på skenskrivningsadresserna eller betalat hyra.
– Verksamheten har pågått under lång tid och varit omfattande och det är därför brottet är grovt. En köpare som var lite kräsen erbjöds 23 hyresrätter innan hon tackade ja till att köpa ett kontrakt på Hornsgatan, säger Henrik Söderman.
Men åklagaren hänvisar också till de många sms som har skickats till mamman och dottern från misstänkta köpare, säljare men även uthyrningsansvariga och fastighetsförvaltare hos hyresvärdar. Många sms är detaljerade och innehåller adresser, pris och storlek.
Liknande svartkontraktshärva i Göteborg
Enligt vad Hem & Hyra erfar är det här den största svartkontraktshärvan som blivit offentlig i Sverige. Det finns en liknande historia i Göteborg som utspelades 2013, där två män dömdes i tingsrätten till fängelse i ett år och åtta månader respektive ett år och sex månader för att ha sålt hyresrätter, den ena mannen dömdes även för bokföringsbrott.
Det är också denna dom som åklagaren använder som argumentation för att han kräver flera års fängelse för mamman och dottern.
I Göteborgsfallet överklagades tingsrättsdomen till hovrätten som omvandlade fängelsestraffet till villkorlig dom eftersom de bedömde att straffvärdet för mannen som sålt nio hyresrätter var tio månaders fängelse, för den andre mannen bedömdes straffvärdet vara åtta månaders fängelse. Skälet till att de inte dömdes till fängelse är att brottet inte bedömdes som så allvarligt och då krävs ett straffvärde på minst ett år för att personen ska få fängelse.
– I det fallet bedömdes straffet vara tio månaders fängelse för nio lägenheter som sålts för två miljoner. Här är det 20 lägenheter som har sålts för 14 miljoner kronor, säger Henrik Söderman som argument för sitt yrkande att både mamman och dottern ska få fängelse.
Försäljningen av hyreskontrakt slutade i fängelse
Men i Göteborgsfallet tog ärendet en oväntad vändning när Högsta domstolen prövade ärendet 2016. Då ändrade de hovrättens villkorliga dom för den ena mannen som också fälldes för grovt bokföringsbrott och fick fängelse i tio månader.
Utöver mamman och dottern är ytterligare tretton privatpersoner åtalade för att ha sålt sina lägenhetskontrakt. Säljarna krävs också på drygt 2,2 miljoner kronor av Skatteverket för vinst de ska ha gjort på svartkontraktsaffärerna, vilket Hem & Hyra har rapporterat om tidigare. Åklagaren menar att säljarnas brott ska bedömas som grovt eftersom han hävdar att de visste om upplägget och att mamman och dottern bedrev försäljningarna i organiserad form.
Svartkontraktsköparna kräver tillbaka över tio miljoner
När de gäller de åtalade säljarna av hyreskontrakten så yrkar han på att villkorlig dom och böter för säljarna. Det finns dock en chans att de går fria. Bedömer inte tingsrätten att brotten är grova utan av normalgraden är brotten preskriberade.
Men även om tingsrätten bedömer att säljarnas brott är preskriberade så riskerar de ändå att få betala tillbaka pengar till köparna. Skälet är att många av köparna kräver tillbaka de lite över tio miljoner kronor de menar att de har betalat för hyreskontrakten.
Även om det inte var straffbart att köpa ett hyreskontrakt vid tidpunkten det ska skett så har flera köpare redan straffats. Hem & Hyra har skrivit om hur elva hyresgäster blivit uppsagda efter att svartkontraktsaffärerna avslöjats.
Åklagaren hävdar att varje misstänkt säljare och mamman och dottern tillsammans är solidariskt ansvariga för att se till att pengarna betalas tillbaka till köparna. Det hänger ihop med att åklagaren inte vet hur pengarna för lägenheterna har fördelats mellan mamman, dottern och säljaren.
Tingsrätten kommer därför också att pröva om säljarna, mamman och dottern är solidariskt återbetalningsskyldiga.
– Det skulle ju bli helt orimligt om de skulle slippa betala tillbaka pengarna på grund av att vi inte vet hur pengarna har fördelats mellan mamman, dottern och säljaren, säger Henrik Söderman.
Mamman och dottern förnekar brott
Men när det är dags för mammans och dotterns försvarsadvokat att göra sin slutplädering målas en helt annan bild upp av vad som har hänt. Både mammans advokat Henrik Olsson Lilja och dotterns advokat Anna Dahlbom Langley, säger att mamman och dottern förnekar brott på samtliga punkter.
Båda två anser att åklagarens bevisning har stora brister och att det därför inte kan bli tal om fängelsestraff.
I sin slutplädering lade Henrik Olsson Lilja fokus på att ifrågasätta trovärdigheten hos de köpare som vittnat om att mamman har varit inblandad när de har köpt sina hyreskontrakt och nu kräver tillbaka sina pengar.
Köpare erkände att han ljugit i förhör
Han underströk att det är flera år sedan de misstänkta affärerna ska ha skett och att det är svårt att komma ihåg vad som har hänt och sagts. Han pekade också på att flera köpare i förhör inte har kommit ihåg alla detaljer eller har gett olika versioner av hur saker och ting har gått till. I ett fall erkände en köpare i tingsrätten att han har ljugit i tidigare förhör eftersom personen trodde det han gjort var kriminellt.
Henrik Olsson Lilja menar därför att målsägandena, köparnas, uppgifter om att mamman ska ha varit inblandade i svartkontraktsaffärerna, bör bedömas med försiktighet.
– I ett fall minns inte en person om 50 000 lämnades över kontant eller om pengarna fördes över. Det är sådana detaljer man måste komma ihåg om man ska lagföra någon. Min klient säger att hon inte minns och det tycker jag är mer ärligt, säger han.
”Det här visar vilka dåliga bevis åklagaren har”
Han tycker inte heller att åklagarens bevis i form av massor med sms, som har skickats mellan de som misstänks ha köpt och sålt hyreskontrakten, och till mamman, räcker som bevisning.
I sms diskuteras både möten, visningar av lägenheter och priser för lägenheterna, enligt åklagaren.
Men Henrik Olsson Lilja poängterar att folk inte bara skickar sms utan också talar i telefon och att ingen vet vad som har sagts mellan sms:en. Det kan ju ha varit så att mamman blev uppringd och mötet eller visningen blev inställd, hävdar försvarsadvokaten.
– Det här visar vilken dålig bevisning åklagaren har, menade han.
I Anna Dahlbom Langleys slutplädering fokuserades mycket på att dottern inte ska dömas eftersom det finns så mycket oklarheter i hur de påstådda affärerna ska ha gått till och vem som ska ha fått pengar. Hon hävdar att dottern har haft en legal verksamhet och bland annat har hjälpt hyresgäster med praktiska detaljer vid lägenhetsbyten, men inte fått betalt.
– Hennes inställning genomgående är att hon har hjälpt personer med lägenhetsbyten och hon har gett råd om vilka skäl man behöver uppge och vilka handlingar som behövs för att bytet ska kunna genomföras och att det har förekommit att hon har närvarat vid visningar av lägenheter, säger Anna Dahlbom Langley.
När det gäller de sms som hittas i dotterns mobil och som innehåller summor och detaljer om hyresrätter hävdar Anna Dahlbom Langley att dottern bara förmedlat priser som kommer från andra personer.
Försvarets position är också att om det finns andra personer involverade i förmedlingsverksamheten som borde ha ålagts ett straffrättsligt ansvar då ska dottern gå fri från ansvar.
Henrik Söderman håller inte med.
– Jag delar inte hennes uppfattning där, säger han.
Åklagaren vill frysa mamman och dotterns tillgångar
En annan viktig del i slutpläderingen är att åklagare Henrik Söderman yrkade på att ett större belopp av mamman och dotterns tillgångar ska tas om hand, så kallad kvarstad. Sedan tidigare är tillgångar för cirka sex miljoner kronor frysta, men åklagaren vill att tingsrätten beslutar att summan ska höjas till 13 750 000 kronor.
Han motiverar höjningen med att han nu räknat ihop hur mycket de inblandade tjänat på affärerna. Pengarna ska täcka kraven på återbetalning från köparna på en bit över tio miljoner kronor och på att staten kräver tillbaka tre miljoner av mamman och dottern som fåtts genom att begå brott.
Båda försvarsadvokaterna anser att det kravet ska lämnas utan bifall. De menar också att tingsrätten bör ta hänsyn till att mamman och dottern har skatteskulder på över fem miljoner kronor som en följd av att Skatteverket kräver skatt på de påstådda inkomsterna från lägenhetsförsäljningarna.
Tingsrätten meddelar dom i målet den 12 maj.
2020 avslöjades vad som kan vara Sveriges största härva med svartkontrakt. Våren 2020 inleddes en förundersökning i ärendet om svarthandel, hyreskontrakt har sålts för som mest två miljoner kronor. I december 2020 blottlade Skatteverket den gigantiska härvan med svarta hyreskontrakt i en utredning. En mamma och en dotter misstänkts ha sålt och förmedlat ett 40-tal hyresrätter och tjänat stora pengar utan att betala skatt. Skatteverket krävde därför de båda på cirka sex miljoner kronor för att de inte har betalat skatt på sina inkomster från svartförsäljningen.
Sedan Skatteverkets utredning har härvan vuxit och fått stora konsekvenser för de inblandade. Hem & Hyra har skrivit om att elva hyresgäster som avslöjats med att ha köpt sitt hyreskontrakt har blivit uppsagda. Femton personer som varit inblandade i härvan har åtalats, mamman och dottern och tretton privatpersoner som har sålt sina lägenheter. De femton personerna stäms också på 13 750 000 kronor som de 20 lägenheterna som ingår i åtalet ska ha sålts för.
Både paradvåningar i innerstan och lägenheter i närförort har förmedlats av mamman och dottern. Säljare i innerstan fick enligt Skatteverket mellan 3 750 och 10 270 kronor per kvadratmeter. I förorten varierade beloppet mellan 2 187 och 5 000 kronor kvadratmetern.