Misstänkta fuskare kan vänta samtal från polisen

Skåne För 14 månader sedan upptäcktes fiffel i bostadskön. Först nu börjar polisen arbeta med fallet. Den misstänkte har fortfarande inte förhörts. "Det är efterlängtat men samtidigt bedrövligt", säger Krister Hjelm, vd på Boplats syd.

28 personer fick en genväg till hyreskontrakt. Och ännu fler låg redo. Kösystemet manipulerades av en anställd på Boplats syd. Så ser misstankarna ut. Som Hem & hyra tidigare har berättat uppdagades manipulationen förra sommaren.

Boplats syd gjorde en egen utredning och lämnade över till polisen. Sedan hände ingenting. Nu 14 månader senare börjar polisen aktivt arbeta med utredningen genom en utredare på halvtid.

Läs ocksåHårdare tag mot kriminella hyresgäster – knarkgömma hos 65-årig kvinna kan leda till vräkning

– Jag har precis börjat med det här och avvaktar besked från företaget [Boplats syd], säger Lars- Bertil Johansson, pensionerad polis som åter trätt i tjänst som civil handläggare.

Boplats syd tror att den före detta anställde tog betalt för att ge blivande hyresgäster en bättre plats i bostadskön. Den frågan är en av de saker som polisen fokuserar på. I nuläget är misstankarna rubricerade som trolöshet mot huvudman.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

– Rubriceringen kan ändras under resans gång, säger Lars- Bertil Johansson.

Den misstänkte har fortfarande inte förhörts och det kan dröja ett tag till. Som en rutin sparas det till sist. De 28 personer som ska ha fuskat sig till kontrakt bör dock vara beredda på ett samtal från polisen under de kommande månaderna.

– Rimligtvis måste vi prata med dom men vi är steget före det just nu. De kan ju eventuellt misstänkas för mutbrott. Det får vi se, säger Lars-Bertil Johansson.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

På Boplats syd har frågorna och kommentarerna om fusket blivit färre i kontakterna i med blivande hyresgäster. Vd Krister Hjelm är glad över att utredningen nu har fått fart.

– Det är efterlängtat men samtidigt bedrövligt att det tagit sån tid. Det har skapat vånda, tankar och funderingar och det hade kunnat åtgärdas tidigare, säger han.

Krister Hjelm, vd Boplats syd.

En av effekterna är att Boplats syd inte har fått ut någon försäkringsersättning kopplat till ökade kostnader efter fusket. Det handlar bland annat om inköpta tjänster och extra personal.

–  Det här har bidragit till att höja säkerhetsmedvetandet i allt. Vi har blivit mer försiktiga i alla delar av verksamheten. När någon går bakom ryggen på en så blir man så klart påverkad och litar inte på alla efter det.

Om skandalen med fusket har fört något positivt med sig så är det vad Krister Hjelm beskriver som en “godare anda” på arbetsplatsen.

–  Det skapade en långsiktig samhörighet som vi har nytta av idag,

Den för detta anställde på Boplats Syd sparkades efter att fusket hade upptäckts. Som Hem & Hyra kunde berätta hade han en kriminell bakgrund men anställdes utan kontroller. Efter avslöjandet ändrade Boplats syd sina rutiner och granskar nu personer som ska anställas.

Fakta: Gemensam bostadskö i Skåne

Bolaget Boplats syd ägs av Malmö stad men förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av flera skånska kommuner och en rad privata fastighetsägare.

Systemet är enkelt och grundar sig främst på en faktor, den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett kontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på de sökandes ålder, ekonomi och antalet boende.

Läs också Nytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskön Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.