Misstänkta miljonsvindeln i Sollentuna – nästan 10,6 miljoner krävs tillbaka av tidigare ledamot
Hem & Hyra har tidigare berättat om en ny bostadsrättsförening i Sollentuna som i samband med en ombildning från hyresrätter till bostadsrätter misstänks ha svindlats på miljontals kronor.
Det finns uppgifter på att flera bostadsrätter ska ha sålts till underpris till personer som inte varit hyresgäster. En person i den tidigare styrelsen uppges ha missbrukat sin förtroendeställning.
– Han har behandlat föreningen som sin privata plånbok som han kan göra som han vill med, säger en av de drabbade i bostadsrättsföreningen.
Ombildningen har nu fått rättsliga efterspel, efter att oegentligheter pekats ut i en särskild granskning gjord av en utomstående granskare – en advokatbyrå som utsetts av Bolagsverket. Granskaren skriver om den tidigare ledamoten: ”Den ekonomiska skada som hans agerande orsakat kan inte överblickas”.
Kräver tillbaka pengar
Utifrån den rapport som granskaren lämnat har föreningen gått vidare och krävt tillbaka pengar från den tidigare styrelseledamoten. Föreningen har även gjort polisanmälningar kring påstådda bulvanförhållanden och misstänkt penningtvätt.
Enligt granskningen ska den tidigare ledamoten inte ha betalat något och ändå fått en lägenhet. Samtidigt står en annan person med en skuld utan pant och banken saknar säkerhet för samma lägenhet.
Hem & Hyra har talat med den tidigare ledamoten. Han säger att anmälningarna mot honom har besvarats med en rad polisanmälningar mot den nuvarande styrelsen och deras juridiska ombud. Han menar att kravet som riktas mot honom på nästan 10,6 miljoner inte är befogat.
– Det är inte jag som ensam fattat besluten, utan hela styrelsen. Varför ska jag bli ensam ansvarig? Jag har inte gjort något felaktigt. Om vi i styrelsen gjort fel har vi inte gjort det medvetet eller för att skada föreningen, säger han.
Det granskaren lyft fram i sin rapport, att föreningen sålt lägenheter till personer som inte varit hyresgäster, menar den tidigare ledamoten inte är i strid med lagen.
Men när Hem & Hyra ställer frågan till en jurist och expert på bostadsrättsfrågor får vi ett annat svar. Jonny Flodin på KTH, säger tvärtom att om man har en hyresgäst och säljer en lägenhet till någon annan än hyresgästen så är det avtalet ogiltigt.
”Granskningsrapporten är korrupt”
Den tidigare ledamoten säger också att han fick veta från jurister att det var möjligt att förlänga perioden när det var möjligt att köpa till insatspris, ett pris som ligger under marknaden. På det sättet menar han att det var möjligt att sälja lägenheter till insatspris en längre tid än de inledande sex månaderna.
Jonny Flodin säger att om en lägenhet står tom och man säljer till en utomstående person kan man ta marknadspris. Det är inget man måste utan föreningen tar beslut om det. Men man kan tycka att föreningen inte skött sitt uppdrag om de inte gör det eftersom det hade gett mer intäkter till föreningen.
Den före detta styrelseledamoten säger att han anklagas för att ha sålt lägenheter till närstående.
– Det stämmer inte.
Hans frus bror köpte en bostadsrätt i föreningen genom att först byta till sig en lägenhet.
– Men det är allt. Jag har inte gjort något för egen vinning, tvärtom har föreningen tjänat på det här anser jag. Tack vare mig blev det ombildning.
Granskningsrapporten som föreningen använt i stämningsansökan mot honom menar han är korrupt.
– Granskaren hävdar att jag har varit en drivande kraft. Men jag har inte upplåtit lägenheter i strid med regelverket eller missbrukat min förtroendeställning. Att det skulle vara så är en stor lögn.
Enligt granskningsrapporten har du inte betalat någon insats men fått en lägenhet medan en utomstående står med en skuld utan pant.
– Jag och min fru gick in och köpte först. En utomstående som skulle ha köpt lägenheten egentligen hade inte sitt bolån klart i tid. Insatsen betalades in två gånger. Sedan återbetalade föreningen vår insats. Nu bor jag som hyresgäst medan den som köpt innehar lägenheten. Är det här att lura banken? Det är klart att jag ska få mina pengar tillbaka när någon annan köper min lägenhet och betalar.
Den tidigare ledamoten berättar att han blev stämplad som bedragare när han inte instämde i andra ledamöters missnöje med ombildningskonsulten Restate.
– Om Restate inte var ett reko företag hade väl inte Sollentunahem accepterat att de fanns med i processen? Det är tack vare Restates engagemang som ombildningen kunnat genomföras. Hade de inte lyckats övertala banken hade affären inte gått igenom.
Vad tänker du om allt som följt ombildningen?
– Jag har varit sömnlös i flera månader efter anklagelserna. Jag ångrar att jag medverkat till att ombildningen genomfördes och kommer aldrig mer beblanda mig i sådana här saker. Hade jag vetat att det skulle bli sån här huvudvärk och ryktesspridning och anklagelser skulle jag aldrig ha tagit styrelseuppdraget.
Sollentunahem har tidigare kommenterat händelserna i Sollentuna och sagt att de inte har ansvar för vilka konsulter en bostadsrättsförening anlitar vid en ombildning.
Den 17 maj inleds förhandlingar i Attunda tingsrätt om den misstänkta miljonsvindeln i Sollentuna.
Hem & Hyra har i en rad artiklar granskat ombildningskonsulten Restate som är störst på ombildningar i Stockholms län. Läs mer om Hem & Hyras granskning i serien Den stora köpfesten.