Misstänkte olovlig piercing – kvinnan får behålla lägenheten efter värdens missar
Historien började med att miljökontoret i den sörmländska kommunen fick tips om att kvinnan piercade kunder i sin lägenhet.
Verksamheten var inte godkänd eftersom kvinnan inte hade anmält den till miljökontoret. Det måste alla göra som piercar eller tatuerar andra personer och det ska ske senast sex veckor innan verksamheten startar.
– Det är för att vi ska kunna kontrollera sådant som hygien, städrutiner och vilka kemikalier som används. Och det är särskilt viktigt att vi kan få komma och titta om verksamheten sker i en hemmiljö. Det är svårare att hålla rent där man bor jämfört med en vanlig affärslokal, säger en miljöinspektör i kommunen.
Tipsen ledde till att miljökontoret i mars ifjol skickade ett brev och senare en påminnelse till kvinnan. Men hon hörde aldrig av sig. Det ledde till att miljökontoret tillsammans med hyresvärden gjorde två hembesök hos kvinnan under våren och sommaren.
Inte vid något tillfälle öppnades dörren.
Hyresvärden ansåg att den misstänkta verksamheten var i strid med hur lägenheten får användas och skickade en rättelseanmodan. Det är en varning som kan leda till uppsägning om den inte följs.
Bostadsbolaget kallade vid två tillfällen även kvinnan till samtal. Men inte ett ljud hördes från henne. Det gjorde att bolaget ansökte hos hyresnämnden om att hyresavtalet skulle sägas upp. Inte heller då hörde kvinnan av sig.
Men det visade sig inte spela så stor roll – hon får nämligen behålla sin lägenhet.
Så här resonerade hyresnämnden:
✓ Hyresvärden skickade ett brev där kvinnan uppmanades kontakta bolaget senast den 30 september för att slippa uppsägning. Det är inte bevisat att hon har tagit del av brevet.
✓ I brevet hänvisas till störningar men det framgår inte vad dessa störningar består i. Hyresnämnden skriver att ”brevets innehåll inte uppfyller den stringens och tydlighet som krävs av en rättelseanmodan för att hyresgästen ska kunna veta vad som krävs för att vidta rättelse …”.
✓ Det finns inga bilder eller andra bevis som visar på piercingverksamhetens omfattning. Utöver det har grannarna aldrig klagat över några störningar.
Sammantaget gör det att ansökan avslås.
Ärendet är nu vilande hos miljökontoret eftersom det inte finns några indikationer på att kvinnan fortsatt med sin piercing. Det var till exempel länge sedan hon uppdaterade sin Facebooksida och Instagramkonto.
– Men om vi ser att det är igång igen eller att vi får in fler tips får vi plocka upp ärendet igen och göra en ny bedömning. Samtidigt måste jag säga att vi inte är hundraprocent säkra på att det är rätt person eftersom vi aldrig har fått kontakt med henne, säger miljöinspektören.
Hyresvärden jobbar dock vidare med ärendet.
– Lägenheten är till för att bo i och inte för att utöva någon sorts näringsverksamhet. Därför försöker vi återigen komma i kontakt med kvinnan för att reda ut det hela. Visar det sig att det är ett avslutat kapitel finns det ingen anledning för oss att gå vidare med ärendet, säger bostadsbolagets förvaltare.
På vilket sätt ska den här kvinnan ha stört sin omgivning?
– Det har inte funnits störningar på annat sätt än att hon har bedrivit verksamhet i bostaden.
Även Hem & Hyra har utan framgång sökt kvinnan.
Du kan ha rätt att bedriva viss näringsverksamhet i din hyreslägenhet. Men den får inte vara överordnad det huvudsakliga ändamålet med bostaden, vilket är att bo i den. Samma sak gäller för övrigt om du har en hobbyverksamhet. Den får inte ta överhanden över boendet.
Här finns inga fastslagna ramar att hållas sig vid, utan ärenden av den här typen avgörs från fall till fall.