Mitthem vill att boende energisnålar – och betalar vattnet
Riksdagen har tagit beslut om att energiförbrukningen i byggnader ska minska med 20 procent år 2020 och halveras till år 2050. SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, har därför tillsammans med 83 bostadsbolag runt om i landet dragit igång en energisparkampanj. Kampanjen bygger på lokala aktiviteter där företagen samarbetar med hyresgästerna för att spara energi.
En av deltagarna i projektet är Sundsvalls allmännyttiga bostadsbolag Mitthem.
– Tanken är att hyresgästerna ska se att man kan spara energi utan att göra någon dramatiskt förändring av sin livsstil, säger Stefan Wassbrink, energicontroller på Mitthem.
Han delar med sig av en del energispartips:
– Att inte diska under rinnande vatten, att se till att ha rätt temperatur i kyl och frys, alltså 5 plus i kylen och 18 minus i frysen. Man ska också frosta av frysen regelbundet. Att använda rätt storlek på spisplattan spar också energi, och att inte kastrullen är bucklig på undersidan utan har en bra kontaktyta.
Mitthem uppmanar också hyresgästerna att höra av sig om de upptäcker ”energitjuvar” i bostadsområdet.
– Projektet bygger mycket på att de boende ringer in och tipsar om de ser en läckande kran, onödig belysning dagtid, fönster som står öppna eller portar som inte stängs ordentligt, säger Wassbrink.
För att locka barnen att delta i kampanjen kommer man till exempel ha särskilda aktiviteter under höstlovet nästa vecka. Då kommer Giffarna till sporthallen i Skönsberg och Nacksta för att skriva autografer, bolla lite med barnen och spela SABO:s digitala Energisparspel på en storbildskärm.
Vad beräknar Mitthem att spara rent ekonomiskt på kampanjen?
– Jag vet inte hur mycket vi kommer att spara, men det blir spännande att se skillnaden. Förhoppningsvis ger kampanjen resultat, säger Stefan Wassbrink.
Har hyresgästerna också något att tjäna på att snåla?
– Sänker man sin elförbrukning kommer det ju hyresgästen direkt till gagn förstås. Och de som betalar för vattnet kommer ju att spara ännu mer.
Hittills är det bara vissa hyresgäster som betalar sin egen vattenförbrukning; boende på Nackstavägen 22-24, i det nybyggda höghuset på Färjevägen på Alnö och i trähusen i hamnen. Men allt fler vattenmätare installeras i samband med renoveringar och nybyggen. Planen är att alla hyresgäster så småningom ska betala sitt eget vatten.
– Vi monterar och förbereder för vattendebitering successivt och det kommer att bli verklighet inom en snar framtid, säger Wassbrink.
Conny Säker, förhandlare på Hyresgästföreningen, är inte emot en individuell vattenmätning, men skulle hellre se en annan lösning för att det inte ska ”snålas in absurdum”.
– Det bästa tycker jag vore om en normalförbrukning ingick i hyran och att hyresgästen istället får betala extra om förbrukningen överstiger den, säger Säker.
Blir det dyrare för hyresgästen om vattnet regleras till att betalas individuellt?
– I de fall vi förhandlat och kommit överens om vattenmätning har hyran också justerats och det har ofta lett till en oförändrad kostnad för hyresgästen.
• Varmvatten: kampanjstart 22 oktober.• Belysning: start den 26 november.• Tvättstugor: start den 18 mars 2013. • Värme: start 22 oktober 2013.