”MKB är inget vanligt bolag”
En orättvis dubbelbeskattning av MKB:s runt 22 00 hushåll, menar Hyresgästföreningen som i samband med sitt fullmäktigemöte i förra veckan riktade skarp kritik mot planerna på att plocka ut 30 miljoner kronor från bolaget.
Ett rimligt social ansvarstagande, svarar nu Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö. Hon pekar på att lagstiftningen gör det möjligt att föra över pengar från det kommunala bostadsbolaget för att täcka kommunens bostadssociala arbete.
– Vi har en stor problematik med hemlöshet. Som kommun har vi ett ansvar, både att se till att det byggs mer bostäder och att ta ett bostadssocialt ansvar. Därför har vi valt att ta en del av den kostnaden som vi har som kommun från MKB men i det långa loppet vill vi att MKB ska bygga mer. Därför är vi noga med att inte försämra förutsättningarna för bolaget, säger hon.
Så ett uttag på 30 miljoner kronor påverkar inte MKB:s ekonomi?
– Inte alls, nej. MKB har ett stort kapital och en god finansiell situation som gör att bolaget inte påverkas.
Hyresgästföreningen menar att uttaget blir en dubbelbeskattning av bolagets hyresgäster. Vad tycker du om kritiken?
– Ur vårt perspektiv handlar det om att få fart på bostadsbyggandet och ta ett bostadssocialt ansvar. MKB är inte ett bostadsbolag vilket som helst. MKB kan låna pengar billigt genom Malmö stad och har samtidigt ett alldeles särskilt uppdrag. Det finns en poäng med att ha ett allmännyttigt bolag.
Hon pekar på att den borgerliga oppositionen i kommunfullmäktige vill gå ännu längre och ta ut hela kostnaden för det bostadssociala arbetet, 80 miljoner kronor.
Kommer det här vinstuttaget att permanentas och bli årligt?
– Det är en bedömning vi får göra från år till år. Vi förväntar oss att MKB bygger mer nu. 500 färdigställda lägenheter och 1 000 projekterade är kravet för nästa år. Vi kommer att följa detta väldigt noga.
Även under 2014 har kommunen tagit ut 30 miljoner kronor från MKB. Den gången reserverade sig Vänsterpartiet mot beslutet men den här gången stödjer man förslaget.
– Jag håller med om att det blir en form av dubbelbeskattning. Vi var emot detta förra gången, det är ingen hemlighet. Men MKB fortsätter att göra vinst. Det här är ett sätt för oss att sätta press på bolaget att ta ett ansvar och börja bygga mer. Uttaget är en tillfällig lösning och absolut ingen långsiktig strategi att plocka ut vinster från kommunala bolag, säger Martina Skrak, kommunalråd för Vänsterpartiet.
Samtidigt som Malmö stads budget för 2015 debatteras i kommunfullmäktige (beslut väntas under fredagen) står det klart att socialdemokraterna vill ha in nytt folk i MKB:s styrelse. Lars-Erik Lövdén, tidigare bostadsminister, är nominerad till ordförandeposten i MKB:s styrelse i stället för sittande ordföranden Lars Svensson. Enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh beror den föreslagna förändringen inte på att man från kommunledningens sida är missnöjd med den gamla styrelsens arbete.
– Nej, med en ny mandatperiod är det naturligt att se över alla poster.
Även 2010 ville socialdemokraterna byta ut Lars Svensson. Då var partiets namn Luciano Astudillo. Lars Svensson som då varit MKB:s ordförande i fyra år ville dock inte lämna sin post utan valde att utmana valberedningens kandidat och vann omröstningen.