Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist
Vi träffas i villan som Moa Helleberg hyr tillsammans med två vänner. Juldekorationer hänger i fönstret, en konstgjord gran står i hörnet i väntan på att bli klädd och på bordet ligger ett påbörjat 1000-bitars pussel.
– Det är en av mina rumskompisar som gillar att pussla. Själv har jag inte riktigt tålamodet, säger Moa när vi slår oss ner.
Här har Moa bott sedan i våras och hon hade gärna bott kvar. Men i mars går kontraktet ut och efter det har hon ingenstans att ta vägen.
– Det känns tungt för jag vill så gärna stanna här i Alingsås. Jag har just fått besked från Försäkringskassan om att jag kan få börja arbetsträna. Det har varit en lång process att komma dit. Men hittar jag ingen bostad så förlorar jag även den chansen. För stödet är knutet till kommunen och hamnar jag i en ny kommun måste jag söka om allt från början igen, säger Moa.
Bostadsbristen i Alingsås är extrem. Hem & Hyras granskning visar att hälften av invånarna står i kommunala Alingsåshems kö. Att det, i genomsnitt, tar över 10 år att få en lägenhet där. Samt att det byggts ovanligt få nya hyresrätter i Alingsås de senaste fem åren. Endast 271 stycken.
De som drabbas värst är de som har svårast att ta sig in på bostadsmarknaden. Som personer med skulder, personer som lever i missbruk, som är nya i Sverige eller personer med psykiska funktionshinder.
För dem har kommunen ett särskilt ansvar. Det är den som ska se till att alla har tak över huvudet. Men i Alingsås försvåras det arbetet av bristen på bostäder. Det framgår av den kommunala rapporten Lokalförsörjningsplan för socialnämnden 2020-2023. Den beskriver nuläget för socialförvaltningens lokaler och visar kommande behov.
Enligt rapporten räcker de 28 förturslägenheter, som Alingsåshem tilldelar socialtjänsten varje år, inte till. Därför har väntetiden till de här lägenheterna ökat från 2–3 månader till omkring ett halvår.
– Det här är en situation som vi har sett komma i några år. Och det försämras från år till år. Det drabbar också kvinnor i kvinnojouren, som får gå tillbaka till destruktiva förhållande för de inte hittar något annat boende, sade socialnämndens vice ordförande Leif Hansson (S) enligt Alingsås Tidning när rapporten debatterades i kommunfullmäktige.
”Tillfälliga andrahandslösningar”
Jessica Svanström är avdelningschef på socialförvaltningen i Alingsås. Enligt henne har situationen förbättrats något sedan rapporten skrevs. Just nu räcker förturslägenheterna till men den genomsnittliga väntetiden är fortfarande 3 till 6 månader.
Hon säger också att den strukturella bostadslösheten i Alingsås ställer till det för personer som saknar boende men som inte kvalar in till att få en bostad genom socialtjänsten.
– Det gör att många tvingas bo runt i tillfälliga andrahandslösningar och därför vänder sig till oss på socialförvaltningen för att få hjälp, säger Jessica Svanström.
Och det något som Moa Hellerberg känner väl till.
– Jag har hyrt i andra hand, varit inneboende och har stått i Alingsåshems och bostadsköer i flera år. Men jag har fortfarande inte kommit i närheten av ett kontrakt, säger Moa.
Om hon har chans att få någon av socialtjänstens 28 förturslägenheter vet hon inte. Men hon vet att många dörrar till ett eget hem redan har stängts på grund av hennes funktionshinder.
”Stigma att leva på bidrag”
– Jag har en begränsad ekonomi som består av aktivitetsersättning och bostadstillägg, båda från Försäkringskassan. Det gör att jag bara har råd med de allra billigaste lägenheterna. Men de är ju också svårast att få. Så även om jag sått i bostadskön länge har jag inte lyckats samla ihop tillräckligt med poäng för att ha en chans på dem, säger Moa.
Alternativet är att söka en dyrare lägenhet hos privata värdar i Alingsås. Men också där stöter Moa på problem.
– Även om jag skulle dra ner på matkostnaderna för att få råd med en sån lägenhet så kräver de flesta hyresvärdarna att man har en inkomst på minst tre gånger månadshyran. Och det kommer jag inte upp i. Dessutom verkar det finnas ett stigma kring oss som lever på bidrag. Jag har flera gånger fått bra kontakt med privata hyresvärdar men när jag berättat om min inkomstkälla så har de plötsligt slutat att svara, säger Moa.
Om du fick önska, hur skulle ditt liv se ut?
– Då skulle jag ha en liten egen lägenhet. En etta eller tvåa, med mitt namn på kontraktet. Och så skulle jag ha kommit igång med arbetsträningen. Allra helst inom något som har med djur att göra. Kanske som djurskötare eller i en djuraffär. Och i förlängningen skulle jag ha ett eget jobb så att jag kan försörja mig själv, säger Moa.
Vi lämnar Moa men återvänder till socialnämndens lokalförsörjningsplan för 2020 – 2023. För enligt den har bostadsbristen inte bara lett till längre väntetider på lägenheter med social förtur. Den har även medfört att Alingsås kommun lagt stora summor på andra boendelösningar för de mest utsatta.
Så här skriver förvaltningen:
”Kostnaderna för försörjningsstöd ökar till följd av att allt fler hyresvärdar tar ut mycket höga hyror och socialförvaltningen får stå för kostnader eftersom alternativ saknas för den enskilde hyresgästen”.
Skattemiljoner till skandalbolag
Alingsås kommun har genom åren köpt tillfälligt boende för hemlösa på Antenvägen i Gräfsnäs. Här kallas fastigheterna för Höglunda och ägs av bolag som kontrolleras av Tino Bessou och hans son Jonathan. Bolag med namn som Hilldex och Gilldex AB och som av Hem & Hyra har utsetts till Sveriges värsta hyresvärd. I dag är det Jonathan Bessous bolag KiChiSaga Sverige AB som står som ägare. Ett bolag som, i sin tur, äger Gilldex.
Såväl hyresgäster som kommunens egen miljöenhet har vittnat om allvarliga brister i boendemiljön på Höglunda. Det har handlat om uteblivet vatten, kalla lägenheter, skadedjur, mögel, fukt och obefintligt brandskydd. Ändå har skattepengarna fortsatt att rulla in i bolagen.
Socialförvaltningen har, under de senaste tre åren, betalat Bessous företag två miljoner kronor. Pengarna har gått tillfälliga vandrarhemsplatser i Gräfsnäs och kostnader för en fastighet i Sollebrunn där kommunen bedrev gruppboende. Något som Alingsås Tidning var först med att berätta.
Varför har Alingsås kommun köpt tillfälligt boende i så undermåliga fastigheter?
– För att vi saknat boendealternativ för personer som är tillfälligt hemlösa och som inte på egen han kan lösa sitt boende. Då har det här varit den yttersta lösningen för att ordna tak över huvudet, säger Leif Hansson (S).
Martin Lindberg representerar Vänsterpartiet i Alingsås kommunstyrelse. Han säger att kommunens köp av vandrarhemsplatser i Gräfsnäs är en direkt följd av Alingsås misslyckade bostads- och byggpolitik.
– Eftersom vi saknar bostäder har vi även en brist på lägenheter för socialt bruk. Det gör att vi hamnar vi i händerna på lycksökare och slumvärdar, säger han.
Även Hem & Hyra har rapporterat om misären i Gräfsnäs. I början av året besökte vi Alex, som själv hyr en lägenhet av Gilldex. En lägenhet som då hade livsfarlig el, saknade tvättmöjligheter och invaderades av möss.
I dag har Alingsås kommun slutat att köpa boendeplatser på Höglunda. Men i brist på bättre alternativ har hemlösa använt sitt bistånd från socialtjänsten till att fortsätta hyra där.
- I rapporten ”Lokalförsörjningsplan för socialnämnden 2020-2023” står det att Alingsåshems 28 så kallade förturslägenheter inte räcker till.
- Följden har blivit att väntetiden till lägenheterna med förtur ökat från 2–3 månader till omkring ett halvår.
- Samt att kostnaderna för försörjningsstöd ökar eftersom allt fler hyresvärdar tar ut mycket höga hyror och den enskilde hyresgästen saknar alternativ.
- Socialtjänsten i Alingsås tilldelas årligen 28 lägenheter av Alingsåshem som de kan gå så kallad social förtur till.
- Lägenheterna ska gå till personer inte, på egen hand, kan söka och få en lägenhet.
- Det räcker dock inte att exempelvis enbart ha skulder, leva i missbruk eller lida av psykisk ohälsa. Utan ofta handlar det om en person med en kombination av nämnda problem.
Källa: Jessica Svanström, Socialförvaltningen i Alingsås
- En form av autism och en funktionsnedsättning.
- Personer med diagnosen har en normal till hög intelligensnivå och normal språklig förmåga men nedsatt social interaktionsförmåga. Det betyder att man har svårare att utveckla sociala färdigheter och avläsa andras känslor.