Mobiltelefon eller het lampa kan ha orsakat brand – dödsbo slipper betala 639 000 kronor

Stockholm Sängrökning, en mobil som laddades eller en varm lampa. Vad som orsakade en lägenhetsbrand i Bromma är oklart. Värden och försäkringsbolaget hävdar att hyresgästen orsakade branden genom sängrökning och kräver 639 000 i skadestånd. Men ett expertvittnesmål gör att hovrätten slår fast att dödsboet efter den misstänkta sängrökaren slipper betala.
Foto: Polisen
Efter lägenhetsbranden hittades en mobil hängande i en sladd - men eftersom baksidan inte syns menar en expert att det inte går att säga om batteriet exploderat.

Kan en mobiltelefon som laddas börja brinna? Eller kan en varm lampa som täcks över av något brännbart material börja brinna?

Det är några av frågeställningarna som togs upp i ett nyligen avslutat ärende i hovrätten.

Läs ocksåBrand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljonerTill vänster: Skador efter brand i lägenhet. Till höger: Bild över lägenhetshuset.

Hyresvärden, Familjebostäder, anser att det inte var något av ovanstående som orsakat branden i lägenheten i Bromma – utan sängrökning.

Bakgrunden är att det börjar brinna i hyresgästens lägenhet i Bromma 30 januari 2020. När rökdykaren har brutit upp dörren hittas den äldre kvinnan liggande i hallen, sängen i sovrummet brinner.

Dödsbo krävs på 639 232 kronor

Hyresvärden hävdar att hyresgästen orsakat branden genom att ha rökt i sängen – men förundersökningen läggs ner. Polisen konstaterar att ingen teknisk undersökning gjorts och att det inte går att bevisa hur branden har startat.

Men hyresvärden står på sig och det slutar med att Familjebostäder och deras försäkringsbolag kräver att hyresgästen ska betala 639 232 kronor. Pengarna ska täcka 473 000 kronor som Familjebostäder betalar i självrisk för att renovera lägenheten. Resterande är bland annat uteblivna hyresintäkter eftersom lägenheten inte kunnat hyras ut under renoveringstiden.

Eftersom hyresgästen avled en tid efter branden krävs pengarna av dödsboet.

Kenneth Bjur, skadeingenjör på Familjebostäder, berättar att de och deras försäkringsbolag har drivit processen mot bakgrund bland annat av att hyresgästen hade en hemförsäkring.

Läs ocksåSängrökare frias från åtal

– När vi bedömer om vi ska starta en juridisk process bedöms bland annat om det finns rimliga förutsättningar för hyresgästen att någonsin kunna betala skulden. Så är alltid fallet om det finns en hemförsäkring, säger han.

 

Brandmännen slängde ut hyresgästens brinnande säng.

Ny vändning på historien

Ärendet hamnar i tingsrätten och då tar historien en annan vändning – dottern hävdar att mamman inte har rökt i sängen men menar också att sängrökning inte är oaktsamt i sig.

För att avgöra tvisten kallas två experter in för att bedöma de föremål som skulle kunna orsaka en brand.

”Började brinna i askkopp”

Hyresvärdens expert menar att det har börjat brinna i en askkopp och att branden sedan har spridit sig, ”brinnande föremål har sedan fallit ned i sängen varvid sängkläderna fattar eld”, slår han fast. Han tror inte alls att lampan eller mobiltelefonen orsakat branden och hänvisar bland annat till att varken lampan eller telefonen uppvisar skador som tyder på att de brunnit.

Hyresvärden hävdar också att branden orsakats av sängrökning – ett vittne berättar att det alltid stått en askkopp på nattduksbordet. En rökdykare uppger ”att det brann i sängmadrassen och i filtar men att branden inte hade spridit sig mer än så”.

Läs ocksåSängrökare krävs på trekvarts miljon i skadestånd

Men oavsett vad man tycker och tror är det hyresvärden och försäkringsbolaget som måste bevisa att hyresgästen orsakat branden på det sätt som påstås.

Expertens nya förklaringar till brandorsak

Och dödsboets expert målar upp en annan bild av hur det kan ha gått till.

Han menar att branden kan ha startats på grund av sängrökning men har också ”gjort bedömningen att vare sig lampan eller mobiltelefonen kan uteslutas som antändningskälla”.

Det finns en bild på mobilen i handlingarna men ”baksidan syns inte varför det inte går att bedöma om litiumjonbattteriet har exploderat”. Det framkommer också att hyresgästen ofta hade mobilen på laddning i sängen.

Experten hänvisar till så kallad termisk rusning som kan uppstå i ett litiumjonbatteri vid laddning om batteriet eller laddaren är skadad eller vid extrema temperaturer. Det kan leda till att mobilen blir så varm att den kan börja brinna. Experten pekar också på att många sänglampor är utrustade med halogenlampor som kan bli väldigt varma.

Dödsboets expert mer nyanserad

I tingsrätten bedömdes dödsboets brandexpert som mer nyanserad och fri från spekulationer jämfört med hyresvärdens expert och rätten konstaterade att det inte gick att utesluta att branden startat på annat sätt än genom sängrökning.

Enligt en dom i Solna tingsrätt i maj 2023 slapp dödsboet betala 639 000 kronor. Familjebostäder och försäkringsbolaget ska också betala dödsboets rättegångskostnader på 119 119 kronor.
När värden och försäkringsbolaget överklagade till hovrätten – gick även hovrätten nyligen på dödsboets linje och fastställde tingsrättens dom.

Viktigt med hemförsäkring

Kenneth Bjur på Familjebostäder, kommenterar hovrättens dom så här.

– Vi får acceptera det även om vi var rätt säkra på att branden orsakats av sängrökning. Men bevisläget är tufft och det fanns andra omständigheter som vägde in, säger han och tillägger att det är väldigt bra att hyresgästen hade en hemförsäkring eftersom det ledde till att ansvarsfrågan har utretts grundligt.

Läs också Hyresgäst laddade batteri till elcykel i lägenhet – anklagas för brandskador på 250 000 kronor Ladda inte cykelbatteriet så här - följ vår guide för att undvika brand Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.