Moderaten om fifflet i flyttbranschen: ”Moralupplösning i samhället”
Hem & Hyra har i en serie artiklar granskat situationen i flyttbranschen där vi kunnat visa att många flyttföretag saknar yrkestrafiktillstånd trots att det krävs enligt lagen – men ändå kan få ut miljontals kronor i rut-pengar från Skatteverket.
Samtidigt är det allt färre som åker fast för att sakna tillstånd och att brottet har låg prioritet hos polisen. Vi har också berättat om hur konsumenter drabbats av förstörda möbler och utebliven ersättning när flyttfirmors löften om garantier och försäkringar inte visat sig stämma.
Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) lyfte frågan om rut-utbetalningar till olagliga flyttfirmor i riksdagen redan 2017. Han anser att den avgående regeringen inte har gjort tillräckligt kring problemet.
— Regeringen har inte agerat i de här frågorna, vilket jag beklagar. För jag tycker det är en moralupplösning i samhället. För det här påverkar de seriösa firmorna som försöker göra allt vitt och korrekt. Jag tycker det är en konkurrensfråga och att det ska finnas konkurrens på lika villkor, säger Lars Beckman.
Vad vill du se för åtgärder?
— Tyvärr är det för få trafikpoliser i dag utefter vägarna och det innebär att det är ganska riskfritt inte bara för flyttfirmor utan för svartåkerier, överlaster, drog- och rattfylla. En enkel lösning tycker jag vore att Skatteverket ska kontrollera att flyttfirmorna har alla tillstånd för att få rut-avdraget.
Som det ser ut nu är ni på väg att ta regeringsmakten. Vad blir det av den här frågan då? Finns den med på bordet?
— Jag ser framför mig att en ny borgerlig regering kommer att ta tag i det här området. Vi måste rensa upp i transportsektorn. Det går inte att svenska seriösa åkerier och företag ska konkurreras ut av en svart sektor. Det krävs mycket hårdare kontroller och granskning när det gäller trafikpolisen. Vad hjälper lagskärpningar om vi inte har någon trafikpolis som kontrollerar, säger Lars Beckman.
Polisen ska tackla gängskjutningar. Hur prioriterat är det att då göra kontroller av yrkestrafiken?
— Alltså, jag tycker att det är en prioriterad fråga dels på grund av trafiksäkerheten. Vi har en vision om noll döda i trafiken och vi ska ha konkurrens på lika villkor i transportsektorn.
Den avgående infrastrukturministern Thomas Eneroth (S) anser att regeringen redan har vidtagit flera åtgärder.
”Att öka kontrollerna över yrkestrafiken är mycket prioriterat för regeringen. Därför har vi tidigare skjutit till pengar till polisens vägkontroller och gör stora satsningar på Polismyndigheten. Vi har dessutom skärpt sanktionerna för företag som utför olagliga transporter. För att stoppa fusk och arbetslivskriminalitet inom RUT-branschen har regeringen tillsatt en ny utredning. Oseriösa företag ska inte gynnas av skatterabatter” skriver Thomas Eneroth (S), i en kommentar kring vår granskning.
Vi har även sökt avgående finansminister Mikael Damberg (S) för en kommentar om att Skatteverket inte kräver att en flyttfirma måste ha yrkestrafiktillstånd för att få ut rut-pengar.