Annons

Modulaffären – Haninge kommun döms för upphandlingsbrott

Haninge Haninge kommun har betalat nästan fyra miljoner utan att få några modulbostäder. Nu döms kommunen för brott mot lagen om offentlig upphandling eftersom de genomförde modulaffären utan upphandling.
Foto: Haninge Kommun/Kenneth Samuelsson
Haninge kommun, som styrs av Meeri Wasberg, S, kommunstyrelsens ordförande, döms för upphandlingsbrott i samband med inköp av modulbostäder i Jordbro som än i dag inte finns på plats.

Historien om modulbostäderna i Haninge tar med den nya domen i Förvaltningsrätten i Stockholm en ny vändning. Tidigare har Hem & Hyra skrivit en rad artiklar om att Haninge kommun anlitade ett modulbolag och betalade 3,7 miljoner i hyra utan att få några bostäder.

Efter det så har Meeri Wasberg, S, och kommunstyrelsens ordförande sagt att avtalet med modulbolaget ska sägas upp eftersom några bostäder aldrig levererats. Något som modulbolaget vägrat.

Läs ocksåKommun betalade 3,7 miljoner i förskottshyra – fick inga bostäder

Till tvisten mellan kommunen och modulbolaget kan nu läggas ytterligare en faktor. När kommunen valde att anlita modulföretaget utan att göra en upphandling så bröt kommunen mot lagen om offentlig upphandling, LOU, enligt en färsk dom från Förvaltningsrätten i Stockholm.

Bakgrunden till domen är att modulleverantören Aura Communities, överklagade kommunens beslut att teckna avtal med modulbolaget utan att göra en regelrätt upphandling.

I sin dom går förvaltningsrätten på Aura Communities linje. ”Haninge kommuns beslut att utan föregående annonsering upphandla bostadshus strider därmed mot LOU”, konstaterar Förvaltningsrätten.

Annons
Läs ocksåKommun tar strid - modulbolag krävs på 3,7 miljoner

Max Gustaf Segerström, på Aura Communities tycker beslutet var väntat.

– Det är ett bra beslut och vi är nöjda, säger han.

Han hävdar att deras beräkningar visar att de hade tjänat cirka 20 miljoner kronor om modulbostäderna hade upphandlats och de vunnit upphandlingen.
– Därför kommer vi att stämma Haninge kommun på det beloppet, säger han.

Läs ocksåSkandalbolagen: en död, många lögner

Den andra frågan förvaltningsrätten hade att avgöra var om hyresavtalet, trots brott mot LOU, ändå var giltigt. Saken är den att ett avtal kan vara giltigt om det finns ett så kallat tvingande hänsyn till allmänintresset, vilket betyder att det måste finnas ett väldigt stort allmänintresse för att låta avtalet vara giltigt.

Kommunen hävdar att det finns ett tvingande allmänintresse i fallet med modulbostäderna.
Men Förvaltningsrätten håller inte med.
”Sammanfattningsvis anser Förvaltningsrätten att vad Aura anfört i målet utgör skäl för att ogiltigförklara avtalet”

Annons

Hem & Hyra har sökt Meeri Wasberg för en kommentar utan att lyckas.

Jennifer Ralph, kommunjurist på Haninge kommun kommenterar domen i ett mejl.

”Bra att förvaltningsrättens dom nu har kommit. Vi kommer nu att titta närmare på domslutet och återkomma när vi landat i tolkningen. Kommunens inriktning har hela tiden varit att efterleva de lagkrav som finns, så vi välkomnar att förvaltningsrätten prövat frågan. Vi återkommer med mer information när vi berett frågan, vi räknar med att detta kommer att vara klart inom de närmaste veckorna.”

Läs också Modulhärvan – Haninge kommun riskerar 20 miljoner i skadestånd Ett lyft för Sandvikens bomarknad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.