Moduler, miljoner och mord – jättenota för skattebetalarna
Studenter, nyanlända, ungdomar – behoven av nya bostäder var gigantiskt i Stockholm 2015. Året då våg efter våg av flyktingar rullade in och ökade på behovet dramatiskt. Men det fanns en bra och långsiktig lösning. Det såg i alla fall ut så på papperet – modulhus. Billiga att bygga, snabba att få på plats direkt från husfabriker i Ryssland och Kina där de skulle placeras på tillfälliga tomter i och runt staden. I Slakthusområdet, i Tantolunden, Örby och en rad andra ställen.
Stockholmshem fick stadens ansvar att projektera och det togs höjd för ungefär 4000 bostäder fram till i dag. En upphandling genomfördes där 13 intressenter lade sina bud. Vinnare utsågs och… här började cirkusen på allvar med bland annat förhandlingar i domstol som slutade med att alla upphandlingar skrotades.
Företaget 3BD Development sade sig ha en innovativ lösning som baserade sig på teknologi från bilindustrin. De var oerhört mycket billigare än de traditionella konkurrenterna. Trots att företaget vid tillfället hade minimal erfarenhet av husbyggen och knappt någon omsättning så låg de nu mycket bra till att tjäna stora pengar när modulmiljonerna började rulla. Eller snarare, miljarder. Thomas Frankborn, affärsområdeschef på en av konkurrenterna DiPart, uppskattade ett fullt utbyggt scenario vara värt 1,5 miljarder. Han var tidigt, tydligt kritisk till händelseutvecklingen.
– Vi är skeptiska till hur Stockholmshem gör sina uppköp. Vi förstår inte hur Stockholmshem kan tro att ett bolag med 3DB:s omsättning (25 000 kr 2015) ska kunna hantera ett uppdrag på 150 miljoner, sade han då. Theodore Zannakis, vd på 3BD, förklarade hur det var möjligt – ”branschen är ooptimerad”.
I fakturaunderlagen från 3BD/Stockholmshem noteras resan till den ryska modulfabriken i staden Tambov. Sex personer från 3BD åkte för en total kostnad av 28 000 kronor.
– Vi var i Ryssland och tittade på husen och det såg bra ut, säger Patrik Andersson, nyproduktionschef på Stockholmshem. 3BD fick därmed uppdraget att bygga 91 lägenheter i Örby vid Älvsjömässan och 28 lägenheter i Sätra.
Men snart slog Thomas Frankborns farhågor till med full kraft. 3BD fick problem att leverera. Så stora problem att Stockholmshem till slut tvingade häva hela samarbetet och göra en ny direktupphandling med Moelven för att färdigställa husen.
Exakt vad det var som brast är det ingen som vill redogöra för i dag. En process om pengarna pågår fortfarande och innan den är klar vill varken Stockholmshem eller 3BD uttala sig om den slutgiltiga fördelningen av pengar. Klart är dock att det blev dyrare än ursprungskalkylen. Rejält mycket dyrare. 3BD:s anbud för Örby räknades till 66 719 240 kronor. Men slutsumman för Moelvens och 3BD:s fakturor hamnade till slut på 119 352 107 kronor. En skillnad på drygt 52 miljoner kronor.
Sätra upphandlades med ett vinnande anbud på 13 152 710 kronor. Det kostade till slut 39 220 263 kronor. En skillnad på cirka 26 miljoner. Totalt sett 78 miljoner kronor dyrare än ursprungsanbuden. Utöver det kommer kostnader för den juridiska processen och den svåröverblickbara kostnaden för hotell och vandrarhem som fick ersätta boenden för nyanlända.
Hem & Hyra har ställt en rad frågor till Stockholmshem om de ökade kostnaderna. Åsa Stenmark, kommunikationschef på bolaget, hänvisar i allt väsentligt till de pågående förhandlingarna och kan därför inte kommentera något. Mer än att:
– Det är olyckligt att 3BD inte kunde fullfölja sina åtaganden.
Patrik Andersson säger ändå att han tycker att 3BD hade ett bra tänk. Men rent allmänt så har han mycket att säga om sin bransch i tider som denna.
– Generellt, när det är högkonjuktur, då kommer lycksökarna. En del har gott uppsåt, men en del vill ha förskott och tjäna pengar.
– Platsbygga fasad, påla, förstå slutbesiktningar – har du inte varit inne i det tidigare är det lätt att hamna i en nedgående spiral. Det blir övermäktigt, säger han.
Av de 4000 tänkta modulerna har drygt 300 flerrumslägenheter byggts och lika många är projekterade till de två kommande åren. Sedan tror Patrik Andersson att behovet är täckt.