Mögel och dålig ventilation har plågat hyresgäster i sju år
– Det handlar om en av de grövsta mögelskadorna vi har hittat vid en inspektion, säger Oscar Westlén, miljö- och hälsoskyddsinspektör, Stockholms stad.
Kommunens foton visar hur grova, svarta fläckar täcker hörnet i en lägenhet.
Problemen med fukt och bristande ventilation upptäcktes redan 2017. Ärendet är ett av de största som miljöförvaltningen i Stockholm har hanterat eftersom det har pågått i så många år.
Men trots kommunens inspektioner och viten har problemen fortsatt och hyresgästerna har tvingats bo i mögliga bostäder med fuktproblem.
Kan ge hälsoproblem
Kommunen har bedömt att det handlar om sådana brister i inomhusmiljön att det kan ge hälsoproblem.
Oscar Westlén säger att mögel i bostaden kan ge upphov till andningsbesvär, huvudvärk och snuva.
Framför allt barn, men även vuxna, som utsätts för fukt och mögel löper högre risk att utveckla astma och andra andningsrelaterade besvär visar information från Boverket.
– Det är bäst att undvika kontakt med mögelsporer, säger Oscar Westlén.
I de flesta fall går det att tvätta bort mögel men då är det bra att ha tvätthandskar och munskydd för att inte komma i kontakt med sporerna, förklarar han.
Upprepade inspektioner
Redan i mars 2017 upptäckte kommunens miljöinspektörer förhöjda fukthalter i hälften av de besökta lägenheterna på Fjärdholmsgränd i Vårberg i södra Stockholm och konstaterade allvarliga brister i ventilationen.
Hyresvärden Nyumba Fastigheter uppmanades att omedelbart åtgärda bristerna, men när miljöförvaltningen följde upp ärendet i juni 2019 fanns problemen kvar.
– Vi hade fått veta att fastighetsägaren har åtgärdat vissa saker, men det visade sig att det inte var så. Boende klagade över fukt och mögel i lägenheterna, berättar Oscar Westlén
I december 2019 krävde kommunen Nyumba Fastigheter på 50 000 kronor i vite för att problemen fortsatt.
Hyresvärden överklagade beslutet till Länsstyrelsen och senare till mark- och miljödomstolen.
Fortsatta hälsorisker och brister
När miljöförvaltningen gjorde en inspektion 2023, hittades tecken på förhöjda fuktvärden på samma platser som rapporterats redan 2020. Det upptäcktes också att hyresvärden målat över skador. Fastighetsägaren hänvisade till att de åtgärdat fukten men att fukten kommit tillbaka.
Köksluckor var angripna av fukt. Det fanns mögel i taket i en lägenhet som syntes som stora svarta fläckar, vilket enligt kommunen hade felanmälts en månad tidigare av hyresgästen. Hyresgäster hade också haft problem med kackerlackor.
Krävt åtgärder
Miljöförvaltningen har gång på gång krävt att fastighetsägaren åtgärdar problemen.
I oktober 2023 krävde kommunen återigen att Nyumba Fastigheter tog itu med fuktskadorna – annars riskerade bolaget ett vite på 300 000 kronor.
Oscar Westlén säger att vad han känner till så är det högsta vitet som miljöförvaltningen har krävt av en hyresvärd.
Efter det har värden hävdat att problemen har åtgärdats. Därför har vitet inte krävts in.
I oktober 2024 återkallade Nyumba Fastigheter sin överklagan och mark- och miljödomstolen avskrev målet. Nu är ärendet tillbaka hos kommunen.
Mögel återkommer
En hyresgäst på adressen berättar att problemen med svartmögel finns kvar och att mögel återkommit under många år.
Andra saker som har gått sönder i lägenheten har inte heller åtgärdats av värden trots felanmälan.
En annan hyresgäst berättar att värden har haft hantverkare på plats men att det inte har gjort någon skillnad för inomhusmiljön. Ett fönster måste alltid vara öppet i bostaden, annars finns det inte någon luft i lägenheten, enligt hyresgästen.
Hem & Hyra har sökt Richard Ghneim, styrelseledamot och högst ansvarig på Nyumba Fastigheter, för att fråga om varför hyresgäster har tvingats bo med bristande ventilation och allvarliga fukt- och mögelproblem.
Richard Ghneim har inte gått att nå på telefon. Via mejl meddelar han att han ska svara på våra frågor. Men vi får aldrig några svar.
I stället kommer svar via mejl från fastighetsförvaltare Per Andersson.
”Har åtgärdat samtliga problem”
Per Andersson svarar bara på vissa av våra frågor. Han svarar inte på varför Nyumba Fastigheter tidigare uppgett till kommunen att de åtgärdat vissa saker trots att det inte har varit så. Hur de ser på att deras hyresgäster har tvingats bo med så allvarliga mögelproblem får vi heller inget svar på.
”Vi har åtgärdat samtliga problem som nämns och arbetar kontinuerligt för att säkerställa att fastigheten är i gott skick och att våra hyresgäster har en trygg och hälsosam boendemiljö,” skriver Per Andersson i ett mejlsvar.
”Ventilationsproblemen har åtgärdats och en ny OVK-besiktning genomfördes förra året. Ett nytt OVK-intyg har utfärdats, vilket kommunen har mottagit och godkänt,” skriver han.
Enligt kommunen inkom hyresvärden med en rapport från en kontroll av ventilationen i april 2023 som visade att alla bostäder var okej. Samtidigt uppgav värden till kommunen att de hade haft svårt att få tillträde till alla lägenheter.
Förra året gjorde hyresvärden en ny kontroll av ventilationen.
Per Andersson hänvisar till att allt nu är åtgärdat, både problemen med fukt, mögel och bristande ventilation. I april förra året kontrollerade de ventilationen och månaden efter genomförde de en ny fuktkontroll.
Fuktkontrollen som inte omfattade alla lägenheter visade på ”lätt mikrobiell påväxt” i flera badrum och vid duschar. Per Andersson hänvisar till att det nu är åtgärdat och att de rengjort kakelfogar.
Ett långdraget ärende
Oscar Westlén på miljöförvaltningen påpekar att en OVK-besiktning inte är någon utredning av fel utan att det kan krävas mer omfattande kontroller.
Vid en kommande inspektion i vår kommer miljöförvaltningen att kontrollera om hyresvärden har åtgärdat alla brister, både mögelskador och problem med fukt och ventilation.
Problemen i hyreshuset utreds fortfarande, över sju år efter att kommunen inledde sin kontroll.
– Det här är nog en av de hyresvärdar som vi har haft att göra med under längst tid, säger Oscar Westlén.
Läs mer här om liknande fall i Hem & Hyra och SVT Nyheters kartläggning av oseriösa hyresvärdar där 85 kommuner i landet är drabbade.
Förutom problem med ventilation och mögel visar uppgifter från stadsbyggnadskontoret att hissar dömts ut på adressen 2019 och 2020. Hissarna fick inte användas alls med hänvisning till fara för hälsa och säkerhet.
Hösten 2023 gjordes en kontroll igen som visade att en farlig hiss fortfarande kördes.
Även 2024 påtalades en säkerhetsbrist vid en hisskontroll. Per Andersson, fastighetsförvaltare på Nyumba Fastigheter, hänvisar till att allt numera är åtgärdat.
Hem & Hyra har under många år skrivit återkommande om hyresvärden som bland annat gjort om lägenheter till hotell. I ett annat fall tvingades hyresgäster bo i byggbuller i tre år.
Hyresvärden har också tidigare toppat Hem & Hyras lista över de värdar som säger upp flest hyresgäster i landet.