Mögel, ockerhyror och livsfarliga hus – här listar vi landets värsta hyresvärdar

Nyheter Mögel, avstängd el och värme. Hus så farliga att de måste tömmas. Hem & Hyra presenterar nu landets värsta hyresvärdar. I år är listan längre och bristerna värre än någonsin.
Värsta värden 2025.
Lång lista. Mögel, ingen värme och varmvatten, oskäliga stämningar. Det är några av de problem som gör att Hem & Hyras lista över landets värsta hyresvärdar är längre än någonsin.

De drar som en farsot genom landet: Värdarna som varken sköter sina fastigheter eller bryr sig om hyresgästerna. Och det handlar inte bara om småvärdar som har några fåtal lägenheter ute på vischan. På vår lista över landets 25 värsta värdar finns flera fastighetsägare med hundratals och till och med tusentals lägenheter.

Det brukar vara omkring 20 värdar vi listar som Sveriges värsta – i år är det 25. Helt enkelt för att vi allt oftare tvingas rapportera om fler värdar som exempelvis hyr ut lägenheter med fukt och mögel, risk för legionella, och som hotar och stämmer sina hyresgäster. I år är det kommunerna – inte Hyresgästföreningen – som krävt och fått igenom att fastigheterna ska tvångsförvaltas. Allra högst upp på listan: En värd som varit parkerad på Hem & Hyras lista över landets värsta värdar sedan 2019, med debut redan 2013.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.
Mohammed Radjaian, hyresvärd i Borås vars hus är tvångsförvaltat och tömt.
Mohammed Radjaians hus är numera både tvångsförvaltat och tömt. Det anses för farligt att bo i.

1. Mohammed Radjaian

Regnvatten läcker genom taket. Fönster tejpas ihop. Lägenheter marmoreras av mögel. Husen i centrala Borås är så vanskötta att de tömts på hyresgäster och tvångsförvaltas. Hösten 2024 besöker Hem & Hyra Mohammed Radjaians hus i Borås. Då har tolv år har gått sedan hans fastighetsverksamhet var med på Värsta värden första gången och man behöver inte ens kliva in i huset för att förstå att förfallet fortsatt. Fasaden är trasig, portarna står öppna, fönster är spruckna.

Förutom allt synligt förfall har kommunen uppmätt låga varmvattentemperaturer med stora risker för legionellabakterier.

Bara sedan 2022 fram till dagens datum har mark- och miljödomstolen utdömt över 1,2 miljoner kronor i viten till hyresvärden. Ett rekordbelopp.

Fuktskador och bråte i trapphuset och ett sprucket fönster. I en lägenhet håller tejp tätt.
Fuktskador och bråte i trapphuset och ett sprucket fönster. I en lägenhet håller tejp tätt.

Några veckor efter vårt besök får Borås kommun nog. Efter år av förelägganden och viten kräver kommunen att de två fastigheterna med 23 lägenheter ska tvångsförvaltas. Ett vid tillfället nästan unikt beslut. Att kommuner kräver tvångsförvaltning är extremt ovanligt.

Beslutet i hyresnämnden innebar att AB Bostäder i Borås tog över ansvaret för skötsel och underhåll i tre år framåt. Det kommunala bolaget kom fram till att huset är för farligt att bo i och samtliga hyresgäster skulle evakueras.

Utöver de vanskötta fastigheterna i Borås ägde han under många år de så kallade Järnvägshusen i Åmål som också blev en följetong med obefintligt underhåll och krav på viten. Under 2021 såldes de husen, hyresgästerna kunde pusta ut, och den nya ägaren rustar upp.

Järnvägshusen i Åmål, 2021 och 2025.
Järnvägshusen i Åmål, 2021 och 2025.

Kanske kommer – till slut – även hyreshusen på Billdalsgatan i Borås att säljas. Men det är tveksamt om de kommer renoveras. Mycket talar för att fastigheterna står utom räddning då konstruktionen skadats av ett omfattande läckage, enligt en besiktning som AB Bostäder gjort. Enligt samma dokument skulle det kosta omkring 25 miljoner kronor att totalrenovera. Ändå vill kommunen köpa fastigheterna. Man har lagt ett bud på 2,5 miljoner som värden tackat nej till. Nu har Borås kommun skickat in en stämningsansökan till mark- och miljödomstolen där man kräver att kommunen ska få rätt att tvångsinlösa Mohammed Radjaians två fastigheter med sammanlagt 24 lägenheter och åtta lokaler för 2,5 miljoner.

Vi vill ställa frågor till Mohammed Radjaian. Varför tar han inte hand om sina hus och hyresgäster? Varför betalar han över en miljon i viten i stället för att renovera? Varför säljer han inte? Och hur ser han på att verksamheten rankas som landets värsta?

Vi ringer och sms:ar men han svarar inte. Eller lägger på luren. Via sin advokat låter Mohammed Radjaian hälsa att han inte har någon kommentar.

 

2. Brf Femman, Malmö:

Övergivna hyresgäster, varken värme eller varmvatten och en ekonomi i kaos. Nyligen fattades det beslut som hyresgästerna längtat efter: Bostadsrättsföreningen Femmans hus i Malmö tvångsförvaltas. Ett mycket ovanligt beslut – men misskötseln är också utöver det vanliga. Att det är kommunen – inte Hyresgästföreningen – som begär tvångsförvaltningen är också ovanligt.

Kinesiska muren i Malmö.
Kinesiska muren i Malmö.

I huset finns 67 lägenheter, hur många av dem som är hyresrätter finns det ingen exakt uppgift på. Enligt en rapport från Anticimex är det 24.

Det råder total oreda kring föreningens ekonomi. Hos Kronofogden ligger för närvarande skulder på drygt 1,1 miljoner kronor redo att krävas in. Hyresgäster saknar en väg att betala hyra. Miljöförvaltningen har krävt 640 000 kronor i viten på grund av brister i boendemiljön. Skatteverket har gjort en razzia mot föreningen eftersom man misstänker att någon tömmer den på pengar.

Saoko Sinani
Sapko Sinani, ledamot i styrelsen och den som pekas ut som ansvarig för kaoset i BRF Femman i Malmö.

Sapko Sinani, ledamot i styrelsen och den som pekas ut som ansvarig, har inte gått att nå för en kommentar. I hyresnämnden menade styrelsen att man haft svårt att arbeta i huset.

– Det märks av mycket hat mot ­bostadsrättsföreningen Femman och dess representanter. Fastig­heten har inte kvalificerad vanvård, och ­besiktningar visar på förbättringar, sa Sapko Sinani i hyresnämnden.

 

3. L. Jacobsens fastighets AB och Kullagruppens bostäder, Båstad och Bjuv:

Varmvattnet kom och gick. När hyresvärden inte gjorde någonting tog miljökontoret i Båstad 2023 till slut egna vattenprover i huset med 44 lägenheter. De visade på skyhöga nivåer av legionella. Sedan dess har miljökontoret känt sig tvingat att hota med viten för att värden ska agera.

Tre ihopbyggda tvåvångshus med skånska flaggor på balkongerna.
Lars Jacobsens hyresfastighet på Vegeågatan i Bjuv.

I fastigheten i Bjuv med 13 lägenheter lever hyresgästerna i fukt och i rädsla för att en värmepanna kan explodera – räddningstjänsten ryckte ut i september 2024 och januari 2025, på grund av rökutveckling från pannan. Ingen person har skadats. Flera hyresgäster har på egen hand skaffat element eller värmefläktar för att slippa frysa.

Hyresvärden Lars Jacobsen, här i Helsingborgs tingsrätt under en lönetvist med två före detta anställda. Arkivfoto.

Fastigheten i Båstad ägs av L. Jacobsen fastighets AB och den i Bjuv av Kullagruppens bostäder. Bakom båda bolagen står Lars Jacobsen. Han vill inte alls prata om problemen med legionella eller värmepannan.

– Det är historia. Du kommer ändå vinkla och ljuga som fan. Ni är inte intresserade av ­sanningen. Du lever på att ljuga.

Nej du, det gör jag inte.

– Hur många miljoner tror du den här smutskastningskampanjen kostat mig? Du är en jävla kommunist med 100 procents säkerhet. Skaffa dig ett hederligt jobb.

 

En man i svarta arbetskläder står på ena sidan av en väg. På andra sidan en kvinna med brun skinnjacka och bruna stövlar.
Hyresvärden Zlatko Dabeski stämde sin tidigare hyresgäst Sadeta Runesson på 500 000 kronor.

4. Dabeski fastigheter, flertal mindre orter i Mellansverige:

Har ett 80-tal lägenheter, mestadels på mindre avfolkningsorter. Dabeski fastigheter har satt i system att låta boende arbeta mot hyresavdrag. När de flyttat har bolaget vänt sig till Kronofogden och tingsrätten med saltade skulder. Ägaren Zlatko Dabeski kallade på polis och tvingade Sadeta Runesson att flytta innan hon hunnit flyttstäda. Sedan stämde han henne på 500 000 kronor – bland annat för utebliven städning. Hon är den senaste i raden av hyresgäster som krävs på pengar. Zlatko Dabeski svarar i ett långt mejl där han bland annat skriver att vår rapportering är felaktig och smutskastande.

 

Rum som hyrts ut av Dröm Hem för 6 000 kronor i månaden.
Rum som hyrts ut av Dröm Hem för 6 000 kronor i månaden.

5. Dröm Hem, Stockholm, Sollentuna:

Har hyrt ut farliga och obeboeliga ­utrymmen till nyanlända och bostadslösa, bland annat fönsterlösa källare och bostäder under ­pågående renovering. Dröm Hem har hyrt villor och lägenheter och fyllt dem med ­sovplatser för att hyra ut som vandrarhem, utan att ha de tillstånd som krävs. Bolaget har också lurat hyresgäster på deposition och hyrt ut sängplatser till ockerhyra. Stränga hyres­regler. Vänner har inte fått sova över, om så skett har 1 000 kronor per natt ­fakturerats. Flera av bolagen i koncernen har haft stora skatteskulder och har nu gått i konkurs. Vi har inte lyckats nå företrädaren Linda Gustafsson.

6. Wonna I de Jong fastigheter/Aeternum holding/Aeternum HU KB, Stockholm:

Trots att värden jagats av kommunen och ­hotats av miljonvite har Wonna I de Jongs bolag fortsatt att hyra ut olovliga bostäder på flera adresser. Hem & Hyra har kunnat visa att än i dag hyrs svartbyggen ut – bostäder som inte är godkända av kommunen, trots att det är flera år sedan Hem & Hyras första avslöjande. Bolagen äger tillsammans över 1 600 lägenheter och 2 000 lokaler, vilket gör dem till den största värden på vår lista. Vi har inte kunnat nå Wonna I de Jong.

7. Landia, Stockholm:

Bakom Landia står Jonas Ramstedt. Hans bolag har på kort tid köpt på sig fastigheter för över två miljarder och satt i system att hyra ut lägenheter via mellanhänder. Hyresgäster vittnar också om att de blev lurade att skriva på avstående från besittningsskydd med hänvisning till att Skatteverket krävde signaturer. Värden hyr också ut svartbyggen som inte godkänts som bostäder av kommunen. Sexhandel har flyttat in, i och med värdens Airbnb-uthyrning. Värden har massanmält 25 familjer till socialtjänsten och hänvisat till trångboddhet. Vi har inte kunnat nå Jonas Ramstedt.

 

8. Kupolen, Perstorp:

Under 2023 blev värden, som har 445 ­lägenheter, föremål för en samlad insats från Hyresgästföreningen efter larm om dåligt underhållna lägenheter. Föreningen upptäckte köksinredningar och badrum som föll samman och problem med fukt och mögel. Trots omfattande kritik hände inte mycket. I början av 2025 besökte miljöförvaltningen över hundra lägenheter. Flera lägenheter har stora mögel- och fuktproblem, andra trasig inredning, slitna ytskikt och systemet för felanmälningar har havererat.

En mycket sliten köksinredning där färg materialet börjat släppa.
Ett mycket slitet kök i Kupolens fastigheter.

Marcus Hagelberg på Kupolen medger att man har brustit i sitt ansvar för specifika lägenheter, men säger att bolaget arbetar intensivt med förvaltningen och sakkunniga partners för att åtgärda brister.

 

9. Hilldex, Gilldex, Blötbergets ­fastigheter, KiChiSaga Sverige AB, Ljusnarsberg och Ludvika:

Familjen Bessous obefintliga fastighetsförvaltning har varit en följetong i över 10 år. Vardaglig skötsel som plogning och sandning har helt uteblivit under vintern. Hyresgäster berättar om att de själva får ordna med saker som att byta lampor utomhus och byta kylskåp.

En trappuppgång med trasig ruta och ett element som står på golvet.
Husen i Ställdalen är utsatta för skadegörelse och har blivit en skamfläck för byn.

I Blötberget, utanför Ludvika, står flera fastigheter tomma och förfaller. I Ställdalen och Ställberg i Ljusnarsbergs kommun är situationen ännu värre. De tomma kåkarna är utsatta för skadegörelse och är en skamfläck för byarna i norra Örebro län. När vi når företrädaren Tino Bessou svarar han. När vi berättar vårt ärende trycks samtalet bort och han går sedan inte att nå.

 

10. PP Pension, Solna:

I nästan tio år pågick sexhandel i en fastighet PP Pension äger – med Journalistförbundet, Unionen och Medieföretagen som huvudmän. 19 konstaterade fall av sexköp har skett. Trots att flera sexköpare har lagförts, agerade värden inte mot mellanhanden Apartdirect som gjort övergreppen möjliga. PP Pension fick också en indikation på att sexhandel skett, men gick aldrig vidare med den utöver att man kontaktade polisen. Värden svarar via mejl att man anmälde omgående till polisen då misstanke om brott kom till värdens kännedom, och agerade därefter på polisens råd. Mellanhanden som hyrde ut bordellägenheterna är nu avhyst.

 

11. Sölvegårds fastigheter, Karlshamn:

Trettiogradig värme, trasiga dörrar, mögel, fukt och en hyresvärd som inte hörsammar hyresgästernas felanmälningar. Kommunen har riktat förelägganden kopplat till vite mot fastighetsägaren och pekar själv ut honom som en ”oseriös hyresvärd”. Det handlar bland annat om att han inte har åtgärdat problem med mögel i tid, trots krav från kommunen.

– Jag tycker inte att jag förtjänar att vara på listan. Det är inget fel på ventilationen men en hyresgäst satte igen den. Vi jobbar på, säger Robert Sölvegård.

 

Fagersta, ADR Fastigheter
Slitet badrum och kök i ADR:s fastigheter i Fagersta.

12. ADR fastigheter, Fagersta:

Värden äger bland annat ett bestånd med 400 hårt slitna lägenheter i Fagersta. ­Nyligen gjorde miljöförvaltningen en tillsyn i närmare 30 lägenheter och fann bland annat problem med fukt och mögel. Det var mycket kvavt i flera lägenheter och ventilationen är bristfällig. Värden anklagas av kommunen för att bidra till social dumpning, det vill säga att man erbjuder bidragsberoende människor från andra kommuner boende, vilket medför stora kostnader för Fagersta kommun. Vi har inte kunnat nå bolagets företrädare för en kommentar.

 

Bilden är en splitbild av två foton, och visar området Hackan i Lessebo.
Lekplatser med dålig säkerhet och träd växande ur en skorsten är ett par av de exempel på brister i två av Lindström Propertys fastigheter.

13. Lindström Property Småland AB, Lessebo:

De senaste två åren har totalt 17 ärenden hos kommunen gällt Lindström Propertys fastigheter. Åtta av ärendena pågår fortfarande.  Kommunen har hotat med vite både när det gällt en trasig hiss som inte lagats fort nog, och en direkt farlig lekplats med hål i klätterställningen.

Trots det har Lessebo kommun sålt 850 lägenheter, i stort sett hela allmännyttan, till Lindström Property. Vi har sökt ägaren Stefan Lindström.

 

14. Stiftelsen allmänna barnhuset, Stockholm:

Stiftelsen slutade lämna lägenheter till ­Bostadsförmedlingens kö och lät i stället barn till anställda, före detta anställda, närstående eller andra med en tydlig koppling till stiftelsen flytta in i stiftelsens hus i Vasastan. Generalsekreterarens son och hans partner fick en av husets största lägenheter. De flyttade från en bostadsrätt och hade en total inkomst på 1,4 miljoner. Detta trots att lägenheterna ska gå till utsatta ungdomar i behov av en första bostad.

– Jag har ingen kommentar alls, svarar Anders Karlbom, tillförordnad chef på stiftelsen.

 

Fjärrvärmen är plomberad i Patrik Jörnklevs hyreshus i Tomelilla.
Hyresvärden Patrik Jörnklev har inte betalat fjärrvärmefakturorna.

15. Patrik Jörnklev, Tomelilla:

Hyresgästerna har varit utan varmvatten i ett halvår och trots att kommunen har hotat med tvångsförvaltning har inget hänt i huset med omkring 20 lägenheter på Östergatan i Tomelilla. Nyligen blev hyresgästerna utan värme på grund av att värden inte betalat fjärrvärmen. Det fick Hyresgästföreningen att begära omedelbar tvångsförvaltning.  Misskötseln handlar också om svartbygge, dåligt underhåll och viteskrav från kommunen. När vi besöker huset är det smutsigt. Dörrar står öppna till källare och tomma lägenheter. Vi ser trasiga fönster och råttspillning.

– Jag är inte intresserad av att prata med sådana människor som du, tack så mycket, säger Patrik Jörnklev och trycker bort samtalet.

 

16. BOÖ-bolagen AB, Göteborg:

Värden är frekvent förekommande hos Hyres­gästföreningen och i hyresnämnden. Trots att bolaget bara har 250 lägenheter har man under perioden 2019–2024 haft 60 olika ärenden hos Hyresgästföreningen. När BOÖ-bolagen under 2023 inte fick igenom sitt krav på hyreshöjning i ett hus på Masthugget blev samtliga hyresgäster uppsagda under förevändning att huset skulle totalrenoveras. Såväl hyresnämnden som hovrätten gav dem rätt att bo kvar.

– Det är tragiskt att vi finns med på listan. Vi gör så mycket bra för våra hyresgäster, men några har bestämt sig för att allt är fel, säger ägaren Maria Öster.

 

17. AB-hem, mindre orter i Mellansverige:

Värme och varmvatten som är borta i veckor eller månader, snö som hindrar hemtjänsten när den inte skottas i tid och halvdana lösningar när brister väl åtgärdas. Hyresgäster hos AB-hem har fått nog av eftersatt underhåll och lång väntan på att få fel fixade. Dessutom har AB-hem försökt höja hyror genom att utnyttja hyresgästers kunskapsbrist och säga upp förhandlingsordningar. En del av det hyresgästerna är missnöjda med beror enligt ägaren Annika Backlund på AB-hems ekonomiska problem. Hon skriver i en kommentar att man på ett år ska gå från ”värst till bäst”, utan att specificera hur det ska gå till.

 

Sweden Svea Apartments affärsidé är att vara en mellanhand. Bolaget hyr lägenheter av olika fastighetsägare och tjänar sedan pengar på att hyra ut lägenheterna i andra hand.
Sweden Svea Apartments affärsidé är att vara en mellanhand. Bolaget hyr lägenheter av olika fastighetsägare och tjänar sedan pengar på att hyra ut lägenheterna i andra hand.

18. Sweden Svea apartment AB, Göteborg, Trollhättan, Borås, Stockholm och Helsingborg:

Mellanhanden Sweden Svea Apartment har satt i system att sko sig på olagligt höga andrahandshyror. Bolaget har tjänat sina pengar på att hyra lägenheter av fastighetsägare som Sigillet och Castellum, för att omgående hyra ut dessa vidare i andra hand. Hyresnämnden i Göteborg har bestämt att värden ska betala tillbaka över 350 000 kronor i överhyror och depositioner. Men det mesta av pengarna är sannolikt borta.

Bolaget gick i konkurs i november 2024. Då hade värden skulder på 22 miljoner kronor. Vi har inte lyckats nå tidigare vd:n Wissam Chaabi för en kommentar.

 

19. Frank & Robert fastighet AB, Malmö:

Under de senaste tio åren har Hyresgästföreningen hanterat 52 ärenden i huset på Bergsgatan mitt i Malmö. I ett pågående ärende kräver miljöförvaltningen att värden utreder en fukt- och mögelskada i en av lägenheterna annars väntar vite på 20 000 kronor. Så sent som i januari tog hyresnämnden beslut om ett åtgärdsföreläggande som tvingar värden att åtgärda bland annat fukt- och mögelskador i en lägenhet. ”De som har något i huvudet och har ett jobb, de köper en villa eller en lägenhet. Men de som är nere på botten, det är de som hyr”, har ägaren Frank Dovic tidigare sagt.

Han trycker bort samtalet när vi söker honom för den här artikeln.

 

20. Tobopark fastigheter, Tierp:

Skandalhusen i den norduppländska byn Tobo utanför Tierp har varit en följetong i 20 år. Ägarna har växlat men problemen består. Ofta har ägarna haft kopplingar till varandra.

Efter en konkurs fick fastigheterna nya ägare i maj 2024. I höstas rapporterade SVT i samarbete med Hem & Hyra om hyresgäster som saknar värme och lever med vattenskador, mögel och skadedjur. I november i fjol beslutade Tierps kommun om uthyrningsförbud för två av husen. Sebastian Malmberg, styrelseordförande, säger att problemen med husen är ärvda och att man nu renoverar i den takt som ekonomin tillåter.

 

I Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.
I Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.

21. Oscar Properties, Skövde och Helsingborg:

I Skövde lämnade man sina hyresgäster i sopkaos, med strömavbrott, obrukbara garage och snuskiga korridorer. I Helsingborg gjorde miljöförvaltningen en inspektion. Rapporten konstaterar många brister. Inspektörerna ser urinfläckar, spyor på golvet, smuts och mögel. Soptunnor är överfulla och kärl saknas. Lägenheterna saknar ventilation och i en av dem måste hyresgästen diska i badrummet på grund av ett trasigt köksavlopp. Boende vittnar om råttor på gården. Bolaget gick i konkurs i slutet av oktober. Företrädare hänvisar alla frågor till den nya ägaren Gelba management.

 

Grythyttan, övergivna hus
inga rivningskåkar. Husen i Grythyttan är av allt att döma i någorlunda skick. Men efter en vinter utan värmen påslagen är risken för frysskador stor.

22. Grythyttan fastigheter, Hällefors:

En dag var elen borta i restaurangstudenten Simon Sang-Wahlstedts lägenhet i Grythyttan i nordvästra Örebro län. De hyresgäster som kunde, räddade det som fanns i kyl och frys, andra möttes av en stank som gav kväljningar när de kom tillbaka till höstterminen. Efter flera månader utan el har alla hyresgäster flyttat ut och fastigheterna med 24 lägenheter har stått övergivna utan el och värme i vinter. Huvudmannen Shaun Brown har fastigheter även i Grums och Filipstad i andra bolag. Konkurs och likvidation har inletts.

– Jag har inga kommentarer, säger Shaun Brown.

 

23. Konstmästaregatans fastighets AB, ­Ljusnarsberg:

Husen i Ställberg sköts dåligt där fönster och dörrar spikas igen med stora träskivor i stället för att lagas. Av bolagets omkring 35 lägenheter står mycket tomt. Jon Ehrsson, som av socialförvaltningen pekas ut som ägare, kallar sig själv förvaltare.

– Vi har lagt ner flera miljoner kronor på nytt värmesystem. Att det sitter skivor för fönstren beror på att folk slagit sönder dem, säger Jon Ehrsson.

Han har en blogg där han skriver om hyresgäster och kommunanställda som han inte gillar och har även satt upp stora bilder på hyresgäster och kommunanställda i sitt skyltfönster i Kopparberg.

 

24. Sweden Accomodation, Göteborg:

Mellanhand som hyrt ut lägenheter i andra hand i hus som huvudsakligen ägs av Sigillet och Fastlandet förvaltning – men även kommunala Bostadsbolaget.

Värden gick i konkurs med miljonskulder i somras. Ett av skälen var att bolaget börjat få återkrav från folk som betalat ockerhyra. Men i konkursboet finns inga pengar kvar. Bland annat saknas inbetalda depositioner på sammanlagt 1,5 miljoner kronor, enligt tidigare vd:n Robert Engfors egen uppskattning i samband med konkursen. Har ej gått att nå för en kommentar.

 

På Alströmersgatan mitt i Alingsås har Ulrik Lindelöv byggt lägenheter i källaren utan bygglov.

25. L-Hus ett AB och Handelsbolaget Fågeln, Alingsås:

Bolaget har hyrt ut svartbyggen i källaren till ett av Alingsås Q-märkta hus. Miljön i svartbyggena var dålig med översvämningar, paddor och andra skadedjur, visade Hem & Hyras och Alingsås Tidnings granskning.

Enligt räddningstjänsten kan svartbyggena bli en direkt livsfara vid brand. Värden har även tagit bort besittningsrätten ur hyreskontraktet utan att förhandla med Hyresgästföreningen.

Ulrik Lindelöv, vd för bolaget och känd profil i Alingsås:

– Jag har inga kommentarer.

Sedan lägger han på luren.

Fakta: De huvudsakliga kriterierna till varför värdarna hamnar på listan:

• Undermålig förvaltning. Värden struntar helt enkelt i att sköta om sina hus och hyresgäster.

• Tar ut oskäligt höga hyror som inte förhandlats.

• Undviker att ge hyresgästerna förstahandskontrakt med besittningsskydd. Till exempel genom att teckna så kallade rivningskontrakt utan att det finns några planer på omfattande renoveringar.

• Dåligt bemötande. Värden struntar i att svara på telefonsamtal och mejl. Kommer med grundlösa anklagelser när hyresgäster påtalar fel och brister. Allmänt otrevligt uppträdande är också en faktor.

• Fällande beslut i hyresnämnd/hovrätt/tingsrätt/samt förelägganden från kommunen.

• Bristande moral. Exempelvis att lägenheter som ska gå till utsatta hyrs ut till närstående. Eller att värden inte agerar när det förekommer prostitution i huset.

• Antal berörda hyresgäster. Ju fler som berörs av den bristfälliga förvaltningen, desto värre.

Fakta: Därför listar vi värstingvärdarna

Johan Sjöholm, redaktionschef

Få saker påverkar ditt liv mer än standarden på ditt hem. Den som bor i slott kan förvisso ändå vara djupt olycklig. Men frågan är hur tillfreds du kan vara när du natt ­efter natt ska sova med skadedjur och mögel i ett hus där värmen stängts av. Oavsett hur resten av ditt liv ser ut.

Hemmet är kopplat till många av våra mest grundläggande behov: Värme, trygghet, frisk luft och god hygienstandard.

Hos många av de värdar som ­listas här, är det inte självklart att de behoven är uppfyllda.
Den här listan ska inte läsas som en tävling. Den ska läsas som ­konsumentupplysning och en ­varning. Visst finns det grader i helvetet, det är därför vi listar från plats 1 till 25. Men i slutändan ­handlar det om att vi som landets största bostads­tidning har ett uppdrag att hjälpa dig som läsare att om möjligt ­undvika att hamna hos någon av landets mindre seriösa värdar.
Det här är ett sätt.

Värsta värden 2025

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.