Mögliga flyktingboenden ärende i hyresnämnden

Sundsvall Migrationsverket har anmält ett 70-tal brister i flyktingarnas lägenheter på Sidsjön, från mögel till vägglöss. Värden anser att mycket är skadegörelse och vill vräka de boende.
Migrationsverkets lägenheter är undermåliga och kräver renovering, men värden vill inte betala för underhållet.

Hem & Hyra har tidigare uppmärksammat förhållandena i flyktingarnas lägenheter uppe vid Sidsjön i Sundsvall. Det handlar om drygt 70 lägenheter och cirka 300 flyktingar. De bor trångt och smutsigt. Ofta är det stopp i avloppet, badrummen mögliga och ohyra i sovrummen.

Migrationsverket som hyr bostäderna av Sidsjö Fastigheter AB sedan 2006 har löpande rapporterat om bristerna för hyresvärden. De senaste två åren har mer än 70 anmälningar gjorts, men inte ens hälften har åtgärdats. De mest kostsamma reparationerna, som exempelvis ventilationsproblem och badrumsrenoveringar, har inte värden velat stå för.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

Hans Bark är vd för fastighetsbolaget, han menar att det är den onormalt höga belastningen i våtutrymmena som är orsaken till skadorna. Och att lägenheterna inte vårdats i enlighet med hyreslagen.

– Vi har föreslagit att gå halva vägen var och dela på renoveringskostnaderna, men det har de (migrationsverket, reds. anm.) avfärdat, sa Hans Bark till Hem & Hyra i en tidigare intervju.

– De samarbetar inte alls och vi vill inte ha kvar dem som hyresgäst längre.

Läs ocksåVärden misstänker en vattenskada under högar med soporSopor på hög.

Hyresvärden sa därför upp hyresgästen den 12 mars 2014 med avflyttningsdatum 30 september.

Men migrationsverket bestrider uppsägningen och begär också åtgärdsförelägganden i tio lägenheter.

Parterna träffades häromveckan i ett första så kallat förberedande samtal i Hyresnämnden Sundsvall.

Läs ocksåHyresnämnden lät mannen behålla lägenheten – nu är han häktad för knark och vapenTredelad bild: På den vänstra delen syns en pistol och ammunition. I mitten syns en bil på Eskilstuna tingsrätt, exteriör. På bilden syns ett rakblad och strängar av narkotika på ett bord.

– Fuktskador uppstår, förutom som resultat av att det är hög vattenbelastning i lägenheterna, bl a genom att dörrbladen överfuktas nertill eftersom duschdraperier saknas, sa Hans Bark i nämnden.

Hans ombud Anders Leander menade att det heller inte är en fråga om normal bostadsuthyrning.

– Det bor många personer i lägenheterna. Det uppstår därmed ett onormalt slitage och omfattande vattenanvändning i badrum och toalett, sa Leander.

Enhetschefen för migrationsverket i Sundsvall, Annika Nordin, var i nämnden tillsammans med ombudet Stefan Råhlander.

Råhlander svarade Bark med att verket betalar extra för det onormala slitaget.

– Verket betalar också för den skadegörelse som i förekommande fall finns. Men hyresgästen kan konstatera att det är ett bristande underhåll även vad det gäller det normala slitaget, sa Råhlander.

Värden har besiktat lägenheterna och konstaterat att vissa är så nedslitna att det krävs rejäla renoveringsåtgärder.

– Hyrorna har legat på samma nivå sedan 2005, men hyresgästen vill varken betala högre hyror eller dela på underhållskostnaderna. Det går inte längre att bedriva fastighetsförvaltning med de förutsättningar som råder, enligt Hans Bark.

Perterna har inte kunnat enas och diskussionerna fortsätter på fredag i hyresnämnden.

 

Läs också Värdens nej blev hyresgästens vinst – får betala 10 000 kronor mindre för färgstänken Fick inte överta mammans hyreskontrakt: "Inte rimligt att bo i en tvåa med sitt vuxna barn och en till vuxen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.